محدودیت بازار غیررسمی ارز بیشتر میشود
به گزارش ایبِنا، علی صالحآبادی چهارشنبهشب با حضور در تلویزیون درباره تحولات بازار ارز بیان کرد: از ابتدای سال تا امروز یعنی طی چهارماهه امسال 13 میلیارد و 600 میلیون دلار ارز حوالی در سامانه نیما مورد معامله قرار گرفت که این رقم در مدت مشابه سال گذشته هفت و 6 دهم میلیارد دلار بود به عبارت دیگر بیش از 80 درصد معاملات در سامانه نیما با نرخ بین 25 تا 26 هزار تومان تأمین شد و در همین مدت کل ارز معاملهشده در بازار توافقی و بازار متشکل 486 میلیون دلار بود است که این رقم تقریباً معادل مدت مشابه سال گذشته است.
وی با بیان اینکه بیش از 95 درصد نیاز ارزی کشور از طریق سامانه نیما در قالب حواله تأمین میشود بیان کرد: در بازار حواله که تحت عنوان سامانه نیما تعاملات حوالهای نیاز واردکنندگان تأمین میشود و بخش اسکناس نیز برای تأمین نیاز در حوزه خدماتی، مسافرتی و دانشجویی است که تنها حدود پنج درصد معاملات ارزی را به خود اختصاص میدهد.
رئیسکل بانک مرکزی یادآور شد: حجم مبادلات اسکناس ارزی در بازار توافقی و متشکل ارزی ۴۸۶ میلیون دلار بوده که تقریباً مشابه سال گذشته بوده و عدد ناچیزی هم محسوب میشود.
صالحآبادی درباره اینکه چرا بازار غیررسمی ارز همچنان اثرگذار است؟ توضیح داد: هرچه بتوانیم نیازهای ارزی جامعه به حواله ارزی را در بازار نیما و نیاز به اسکناس را در بازار اسکناس پاسخ دهیم به همان نسبت بازار آزاد تحتتأثیر قرار میگیرد، با این حال نباید حجم بازار آزاد را با بازار حواله و اسکناس مقایسه کنیم چرا که حجم معاملات در سامانه نیما بهشدت بالا رفته است.
معامله ارز خارج از شبکه رسمی مصداق قاچاق است
وی در ادامه با اشاره به قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بیان کرد: براساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که اخیراً تصویب و ابلاغ شده، هرگونه معامله ارزی خارج از سامانه نیما، بازار متشکل ارزی و خارج از شبکه بانکی و صرافی قاچاق محسوب میشود. یعنی اگر کسی ارزی را خارج از شبکه صرافی یا بانکی بخرد یا بفروشد طبق قانون جدید قاچاق محسوب شده و مستوجب مجازات است.
رئیسکل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه انتظار میرود که بازار غیررسمی کوچک شود، ادامه داد: البته باز هم ممکن است افرادی در این بازارهای غیررسمی معامله کنند ولی حجم این بازارها در برابر بازارهای رسمی حجم بهمراتب کمتری دارد.
قماربازی در قالب معاملات فردایی
رئیسکل بانک مرکزی همچنین با اشاره به ممنوعیت معاملات فردایی طلا و ارز گفت: عدهای از معاملهگران هستند که معاملات فردایی ارز انجام میدهند در حالی که طبق مصوبه مجلس و شورای سران قوا معاملات فردایی طلا و ارز ممنوع اعلام شده است و کسانی که در این بازارها معامله انجام میدهند مشمول مجازات خواهند شد.
صالحآبادی تأکید کرد: در بازار معاملات ارزی نوعی قماربازی صورت میگیرد که از لحاظ شرعی نیز اشکال دارد. در حقیقت این افراد روی قیمت ارز شرطبندی میکنند و بهجای اینکه ارزی را جابهجا کنند صرفاً تفاوت قیمت خریداریشده و فروختهشده را بدون وجود هیچگونه ارزی مبادله میکنند که این کار نیز ممنوع اعلام شده و مستوجب مجازات است.