کد خبر: ۲۴۵۳۰۶
تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۴۰۱ - ۱۸:۰۲
کیهان بررسی می‌کند

لزوم دفاع ترکیبی در مقابل «ایران‌هراسی» با استفاده از توان گردشگری کشور

 
مهدی برازنده
درحالی که کشور بزرگ‌مان هر روز با وجود همه دشمنی‌های کشورهای معاند دستاوردی جدید در عرصه‌های مختلف رو می‌کند، برخی از دور و نزدیک مشغول سیاه‌نمایی علیه چهره ایران و ایرانی در اذهان مردم دنیا هستند. اگرچه برخی در داخل از فلان سلبریتی تا مردم عادی گرفتار ویروس خودتحقیری و سیاه‌نمایی علیه ایران شده‌اند، اما در این گزارش به تلاش کشورهای غربی و معاندین و دشمنان دور و نزدیک در پوشاندن ظرفیت‌ها و زیبایی‌های ایران اشاره می‌کنیم. البته نقش عدم تبیین زیبایی‌ها و توانمندی‌های ایران برای مردم دنیا توسط مردم و مسئولان طی چنددهه گذشته در «ایران‌هراسی» و تلاش خارجی‌ها برای نیل به این هدف قابل چشم‌پوشی نیست.
***
روزانه چندصد شبکه تلویزیونی و هزاران رسانه خارج از مرزهای کشورمان با بودجه کشورهای مخالف و دشمنان مشغول ایران‌هراسی و نشان دادن چهره‌ای ضعیف و سیاه از میهن و مردم اصیل و نجیب کشورمان هستند در سال‌های اخیرشبکه‌های اجتماعی نیز به کمک آنها آمده است. این رسانه‌ها از کوچک‌ترین و جزئی‌ترین تا بزرگ‌ترین و کلان‌ترین اتفاقات و رویدادها در ایران و اطراف کشورمان غافل نمی‌شوند و فرقی ندارد که در ایران یک حادثه طبیعی مانند زلزله یا حادثه‌ای مثل خروج قطار از ریل اتفاق بیفتد یا رویدادی مثل جام جهانی در همسایگی ایران و خلیج‌فارس در جریان باشد، وظیفه آنها لجن‌پراکنی و ترساندن جهانیان از ایران و ایرانیان است.
هشدار وزیر میراث فرهنگی و گردشگری
 از پروژه ایران‌هراسی
جدای از اینکه خنثی کردن این حربه دشمن از راه‌های مختلف و البته با تلاش و مجاهدت ممکن است باید گفت؛ یکی از ابزارهای موفق و تجربه شده درخصوص خنثی ‌سازی پروژه ایران هراسی دشمنان، بهره مندی از ظرفیت گردشگری و ورود گردشگران خارجی است. بارها شنیده و دیده ایم که گردشگران خارجی از کشورهای مختلف بعد از حضور در ایران از تفاوت آنچه در رسانه‌های معاند دنیا علیه ایران و مردمانش و زیبایی‌ها و امکاناتش شنیده‌اند با واقعیت مورد مشاهده خود شگفت‌زده شده‌اند.
در همین رابطه سیدعزت‎‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چندی پیش در اولین نشست خبری خود با خبرنگاران از ساخت برنامه‌هایی با محتوای ایران‌هراسی در برخی کشورهای خلیج‌فارس با نزدیک شدن به ایام برگزاری جام جهانی قطر خبر داد. او هشدار داد که «این کشورها در برنامه‌های خود تماشاگرانی که از ابتدای پائیز امسال قصد عزیمت به قطر و کشورهای اطراف آن به بهانه مشاهده بازی‌های جام جهانی 2022 دارند، از سفر به ایران می‌ترسانند و به جای ایران که انواع و اقسام جاذبه‌های منحصربه‌فرد توریستی را دارد، سایر ممالک اطراف قطر را به مسافران پیشنهاد می‌دهند.» ضرغامی 31 خردادماه امسال نیز با حضور در مجلس شورای اسلامی بار دیگر این هشدار را در جمع نمایندگان مردم یادآور شد و گفت: «باتوجه به اینکه بازی‌های جام‌جهانی قطر در پیش است، پروژه‌ ‎ایران‌هراسی و نگرانی از استقبال گردشگران خارجی از ایران، وارد مرحله جدیدی شده است. مقابله با ایران‌هراسی وظیفه‌ ملی هر ایرانی است.»
رضایت 95 درصدی گردشگران خارجی 
از سفر به ایران
به گفته وزیر میراث فرهنگی و گردشگری در مهرماه 1400، آمارها حاکی از آن است که گردشگران خارجی از سفر به ایران رضایت بالای 95 درصدی دارند و این به نوبه خود گام بزرگی در جهت مقابله با ایران‌هراسی است.
گردشگرانی که به ایران سفر می‌کنند، بی‌شک پس از بازگشت از ایران به عنوان سفیران فرهنگی کشورمان خاطرات خوش ایران و مهمان‌نوازی مردم ایران را برای هموطنان خود تعریف می‌کنند. عزت‌الله ضرغامی در 24 خرداد امسال در همین رابطه گفت: دیپلماسی گردشگری نقش مهمی در معرفی ظرفیت‌های گردشگری ایران دارد. به‌رغم تبلیغات ایران‌هراسی دشمنان، بیشتر مردم جهان بر اساس پایش و نظرسنجی‌های انجام شده علاقه‌مند سفر به ایران و بازدید از مکان‌های گردشگری هستند.
ضرغامی افزود: با توجه به بازدیدهای که از مراکز گردشگری ایران دارم و صحبت‌های که با توریست‌های خارجی انجام می‌دهم، آنان به این موضوع اذعان دارند که چیزی که در ایران دیده‌اند با آن چیزی که در تبلیغات منفی علیه ایران صورت گرفته، متفاوت است.
نقش راهنمایان گردشگری در مقابله با ایران‌هراسی
اکنون در زمانه‌ای که کارویژه رسانه‌های استکباری «ایران‌هراسی» است، باید وظایف هر یک از اقشار و گروه‌های مردمی و دولتی در مقابله با این توطئه مشخص شود. به عنوان مثال یکی از گروه‌هایی در مقابله با ایران‌هراسی در اذهان جامعه بین‌المللی نقش دارند، راهنمایان گردشگری هستند. وزیر میراث فرهنگی و گردشگری کشورمان درباره نقش مهم این گروه می‌گوید: بخش مهمی از جامعه گردشگری را راهنمایان گردشگری تشکیل می‌دهند. راهنمایان گردشگری به‌عنوان سفرای فرهنگی ماموریت مهمی در روایت تاریخ و تمدن ایران اسلامی و مبارزه با ایران‌هراسی در جامعه بین‌الملل دارند.
او راهنمایان گردشگری را یکی از حلقه‌های ارتباط بین کشور‌ها که دارای ماموریت مهمی در بعد ملی هستند، عنوان و بیان می‌کند و می‌گوید: با وجود کارنامه خوب در این رابطه، راهی دراز و مهم را پیش رو 
داریم. ایران اسلامی کشور بزرگی است و امروز در دنیا جایگاه برجسته‌ای نسبت به گذشته دارد. ایران هراسی امروز در دستور کار همه شبکه‌های استکباری قرار دارد، بنابراین هر چه که روایتگران و راهنمایان گردشگری از تاریخ کشور برای گردشگران خارجی مطرح کنند به وظیفه بزرگ ملی خود عمل کرده‌اند.
«فَم‌تریپ» یا سفرِ آشنایی، ظرفیتی خوب
 برای نمایش زیبایی‌های ایران
اصطلاح «فم‌تریپ»، «فم‌تور» یا همان سفرِ آشنایی در فارسی، تبدیل به عبارتی رایج در صنعت گردشگری دنیا و البته کشورمان شده است. در این برنامه، فعالان گردشگری که عمدتاً افراد رسانه‌ای و تاثیرگذار در شبکه‌های اجتماعی هستند با نیت شناخت و ارائه مشاهدات‌شان از مکان‌های مختلف دنیا به آن مکان‌ها سفر می‌کنند و به نوعی آن موقعیت را تبلیغ می‌کنند. بنابراین وجود چنین امکانی در کشورمان و سفر فم‌تریپ‌ها به ایران در صورت معرفی دقیق و واقعی آن، با توجه به امکانات و ظرفیت‌های بالقوه کشور از نظر جذابیت‌های طبیعی، تاریخی، مذهبی و... که بعضاً در نوع خود منحصر به فرد هستند، مفید خواهد بود.
لازم به ذکر است برگزاری سفر آشنایی یا فم‌تریپ در همه کشورها بایستی با رعایت کد اخلاق گردشگری انجام شود، بنابراین از نظر فرهنگی و اجتماعی گروه‌هایی که برای معرفی کشورمان به ایران سفر می‌کنند، با رعایت ملاحظات فرهنگی و اجتماعی موجود در کشور کار خود را انجام می‌دهند و نه تنها از این نظر مشکلی وجود ندارد، بلکه از نظر فواید اقتصادی و مالی نیز بخش خصوصی و دولتی کشور منتفع می‌شوند.
استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور
بنا به اعلام دبیرخانه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور در سال 1399 حدود چهار میلیون ایرانی در خارج از کشور ساکن هستند. کارشناسان معتقدند می‌توان از این ظرفیت چهار میلیون نفری نیز برای جذب گردشگر و همین‌طور مقابله با ایران‌هراسی با تشکیل کارگروه‌ها و رصدخانه‌های تخصصی استفاده کرد. 
علی‌اکبر عبدالملکی، رئیس‌کمیسیون گردشگری و کسب‌وکارهای وابسته اتاق ایران در این رابطه می‌گوید: یکی از فرصت‌های بالقوه و مغفول برای جهش اقتصادی در حوزه گردشگری و مقابله با ایران‌هراسی استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور است. ایرانیان در طول تاریخ نشان داده‌اند نسبت به وطن خود وفادار هستند. این حس ایران‌دوستی را می‌توان در قالب رصدخانه گردشگری ایرانیان تعریف کرد. می‌توان از این ظرفیت برای معرفی ایران و حذف سرمایه‌گذاران و مقابله با ایران‌هراسی استفاده کرد. این نکته را باید یادآوری کنم که یکی از ظرفیت‌های تکمیلی در این رصدخانه اتاق‌های مشترک ایران و دیگر کشورهاست که می‌توانند با یک برنامه‌ریزی هدفمند و پیوست رسانه‌ای و گردشگری به این منظور طراحی و اجرا کرد.
نقش مهم سفارت‌خانه‌ها 
در خنثی ‌سازی ایران هراسی
از دیگر اضلاع مهم و تاثیرگذار در مسیر خنثی ‌سازی 
ایران هراسی دفاتر نمایندگی و سفارتخانه‌های کشورمان در اقصی نقاط جهان می‌باشد. سفرا و رایزنان فرهنگی ایران می‌توانند در کناراقدامات دیپلماتیک و روشنگرانه به روش‌های مختلف برای مبارزه با ایران هراسی از اقدامات مهم و اثرگذار فرهنگی و تبلیغی برای معرفی واقعیت‌های کشور به مردم جهان استفاده کنند.از جمله برپایی نمایشگاه‌های مختلف یا تبلیغ در رسانه‌های کشورهای محل خدمت برای معرفی این زیبایی‌ها و واقعیت‌ها و جاذبه‌های گردشگری ایران که می‌تواند هم خنثی‌کننده توطئه دشمنان در ایران هراسی باشد و هم باعث افزایش سفر گردشگران و رونق این صنعت درآمدزا و بسیار مهم در کشور و در نتیجه رو‌به‌رو شدن گردشگران با واقعیت‌های سانسور شده ایران شود. در این خصوص شاید در گذشته اقدامات جسته و‌گریخته یا ذوقی انجام شده باشد اما اکنون می‌طلبد این کار به صورت یک دستورالعمل به سفرا و کارکنان سفارت خانه‌های ایران ابلاغ و برای تحقق بهتر آن از افراد متخصص و آموزش دیده نیز استفاده شود. ضمن اینکه سفارت نباید تبدیل به محلی برای پایان کار قبل از بازنشستگی برخی مدیران کشوری یا امتیازی برای رفع خستگی آنها باشد چرا که بسیاری از ظرفیت‌های مهم اقتصاد، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بر زمین مانده در حوزه کاری سفارت خانه‌ها وجود دارد که با تعارف و فرستادن 
غیر تخصصی سفیر و رایزن فرهنگی حق آن ادا نمی‌شود. بهره‌مندی حداکثری از ظرفیت‌های در اختیار سفارت خانه‌های ایران در کشورهای مختلف برای مقابله با ایران‌هراسی توسط سفیران و رایزنان فرهنگی ایران در کشورهای مختلف نیز ازجمله امکاناتی است که نیازمند برنامه‌ریزی و کارویژه مخصوص برای مبارزه با این موضوع است.
فرصت استثنائی جام جهانی قطر
 برای مقابله با ایران‌هراسی
در نهایت می‌توان از فرصت بی‌نظیر ایران در 
جام جهانی 2022 قطر برای مقابله با ایران‌هراسی و نشان دادن چهره‌ای واقعی و صادقانه از کشورمان نام برد. جام‌جهانی فوتبال آوردگاهی است که هزاران مسافر از سراسر جهان در یک نقطه جمع می‌شوند و همین موضوع باعث آشنایی آنها با فرهنگ، سبک زندگی، آداب و رسوم و جاذبه‌های کشور میزبان می‌شود. اکنون با توجه به نزدیکی ایران و قطر و همچنین روابط دوستانه‌ای که خصوصاً دولت سیزدهم در ماه‌های گذشته با این کشور برقرار کرده است، لازم است تا ضمن جذب گردشگران و تماشاگران جام جهانی و درآمد زایی، از نظر فرهنگی نیز فعال بود و با نشان دادن زیبایی‌های کشورمان، پروژه‌های ایران‌هراسی توسط کشورهای معاند را نیز تا حد زیادی نقش بر آب کنیم. ناگفته نماند با همکاری ایران و قطر در ماه‌های اخیر در این خصوص اقداماتی در حال انجام است که از جمله می‌توان به لغو روادید برای تماشاگران جام‌جهانی در ایام برگزاری مسابقات، فراهم کردن کشتی کروز برای جابه‌جایی مسافران، تشکیل ستادی برای گردشگری قطر که شامل دستگاه‌های مختلف مثل وزارت خارجه، اطلاعات، راه و شهر‌سازی و... می‌شوند، آماده‌‌سازی کیش و قشم و چند شهر دیگر برای پذیرایی از مسافران جام جهانی اشاره کرد.
در پایان باید گفت که موضوع ایران‌هراسی ابعادی چندبُعدی و ترکیبی دارد و لازم است در مقابله با این موضوع نیز به صورت ترکیبی مواجه شد و با تبیین چهره‌ای واقعی و اصیل از کشورمان در اذهان مردم دنیا، ایرانی واقعی، اصیل و مقتدر را نشان دهیم و راه را برای جذب گردشگران و البته تغییرات بزرگ‌تر در زمینه‌های مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی از طریق ارتباط با مردم دنیا فراهم کنیم.