دیروز برگزار شد
ائتلاف علیه داعش بهانه اجلاس فریبکارانه پاریس
نشست فریبکارانه پاریس با هدف ظاهری مقابله با «داعش» در میان تردیدها و ابهامات فراوان نسبت به نیت واقعی غرب برگزار شد.
دیروز نشست یک روزه پاریس با حضور وزیر خارجه 30 کشور و تحت ریاست «فرانسوا اولاند» و «فواد معصوم» رؤسای جمهور فرانسه و عراق برگزار شد.
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا، مدعی شد که برای شرکت در این نشست ائتلافی از 40 کشور شکل گرفته است. کری که قبل از آغاز نشست سخن میگفت، افزود: از اعلام آمادگی کشورها برای مشارکت در عملیات نظامی علیه تروریستهای داعش، بسیار دلگرم شده است.
البته در میان همه شرکت کنندگان در کنفرانس مذکور و حتی ناظران و تحلیلگران تنها وزیر خارجه آمریکا بود که این طور دلگرم کننده حرف میزد؛ بقیه حتی در مورد موفقیت این نشست که هدفش بررسی راهبرد نحوه مقابله با داعش است، ابراز تردید کردهاند.
«فواد معصوم» رئیس جمهور عراق، که به همراه اولاند ریاست نشست پاریس را برعهده دارد، پیش از برگزاری نشست، تیر خلاصی را به آن زد و با اشاره به حضور نداشتن نمایندگان کشورهای مهمی مثل ایران و سوریه در نشست، غیر مستقیم این نشست را بیحاصل دانست. معصوم به آسوشیتدپرس گفت: لازم بود که ایران در نشست حضور داشته باشد، ما حدود 1000 کیلومتر مرز مشترک داریم و از اولین روز حملات داعش به موصل، ایران به ما کمکهای بشردوستانه و نظامی داده است. وی گفت که میداند میان ایران و برخی کشورها (آمریکا) حساسیتهایی وجود دارد، ولی مقابله با داعش، اتحاد کشورهای منطقه را میطلبد.
در نشست پاریس نمایندگان ایران، سوریه و ترکیه حضور ندارند. به خاطر همین غیبت کشورهای مهم است که کارشناسان نسبت به نتیجه آن ابراز تردید میکنند. «فیصل مقداد» معاون وزیر خارجه سوریه به شبکه بیبیسی گفت که طرح آقای «باراک اوباما» (برای حمله به داعش) معیوب است. راهبرد او فاقد بسیاری از عناصر خیلی مهم است. سوریه با تروریسم جنگیده است و در کانون هرگونه نبرد جدی و واقعی علیه تروریستها خواهیم بود.
ترکیه نیز تاکنون از حضور در ائتلاف آمریکایی علیه داعش خودداری کرده است. این امتناع نیز پیامدهای منفی جدی برای طرح اوباما خواهد داشت.
به نظر میرسد که دلگرمی اوباما و جان کری به خاطر کشورهای مرتجع عربی و عضو شورای همکاری خلیج فارس باشد. اما همین مسئله برای دیگر شرکت کنندگان در نشست و ناظران و تحلیلگران در مورد پیامد مثبت نشست پاریس تردید جدی ایجاد کرده است؛ چرا که این کشورها خصوصاً عربستان و قطر تحت رهبری آمریکا طی سالهای اخیر از داعش حمایتهای مالی و تسلیحاتی میکردهاند.
کارشناسان بیطرف در مورد این چرخش 180 درجهای آمریکا و عربستان مردد و مظنون هستند.
علاوه بر کشورهای حوزه خلیج فارس، از کشورهای عربی مصر و اردن نیز به عنوان دیگر حاضران در نشست پاریس نام میبرند. کشورهای اروپایی مثل انگلیس، فرانسه و آلمان هم در نشست حضور دارند.
همزمان با نشست پاریس، کشورهای متعلق به باشگاه اروپایی در عرصه میدانی نیز دست به تحرکاتی در رابطه با داعش زدهاند؛ «ژان ایولو دریان» وزیر دفاع فرانسه، به امارات سفر کرد. وی در جمع خلبانان فرانسوی مستقر در امارات اعلام کرد که نیروی هوایی ارتش فرانسه پروازهای شناسایی علیه مواضع داعش را آغاز کرده است. استرالیا نیز اعلام کرد، برای شروع عملیات احتمالی علیه داعش، 600 نظامی به منطقه اعزام میکند.
ژنرال «مایکل هایدن» رئیس اسبق سیا نیز پیشبینی کرد، 5000 نیروی آمریکایی در کشورهای مختلف از جمله سوریه، برای مبارزه با داعش مستقر میشوند. به نوشته «نیویورک تایمز»، دولتهای عرب پیشنهاد حمله هوایی به داعش را مطرح کردهاند.
حضور دولتهای حامی داعش در ائتلاف
حیدر العبادی، نخستوزیر جدید عراق اما، همزمان با برگزاری نشست پاریس تأکید کرد برخی از کشورهای شرکت کننده در این ائتلاف، جزو حامیان گروه تکفیری داعش هستند. وی از این کشورها خواست به حمایتهای خود از این تروریستها پایان دهند.
العبادی که با شبکه تلویزیونی «العراقیه» صحبت میکرد افزود: پیش از این غربیها به هشدارهای ما درباره تروریستها توجه نمیکردند.
گفتنی است، داعش و تکفیریهای منطقه تا همین چند ماه پیش از سوی بسیاری از شرکت کنندگان ائتلاف ضد داعش، مورد حمایتهای گسترده مالی، تسلیحاتی و آموزشی قرار داشت اما پس از ناکامی آنها در رسیدن به اهداف استعماری غرب، غربیها خود وارد میدان شدهاند. اما بنا به دلایل متعدد میتوان از هم اکنون شکست این پروژه غربیها را هم پیشبینی کرد.
مقتدا صدر، رهبر جریان صدرعراق نیز ضمن انتقاد از دولت بغداد به خاطر کمکخواهی از «اشغالگران آمریکایی» برای مبارزه با داعش، خطاب به مردم عراق گفت: از مردم میخواهم که برای محکومیت این اشغالگری به خیابان بیایند و دست به تظاهرات بزنند.
«حزبالله» عراق نیز طی بیانیهای اعلام کرد ائتلافی که علیه داعش به رهبری آمریکا شکل میگیرد، مقدمهای برای اشغال مجدد عراق است.