kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۲۰۲
تاریخ انتشار : ۲۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۶

افسردگی شایع‌ترین اختلال روان‌پزشکی

رئیس انستیتو روان‌پزشکی تهران با بیان اینکه افسردگی شایع‌ترین اختلال روانپزشکی است، گفت: باید نشانه‌ها و علل افسردگی به مردم شناسانده شود و در پی آن تشخیص، همدردی و اقدام به درمان نیز صورت گیرد.


به گزارش فارس، «جعفربوالهری» درسمینار نقش اورژانس اجتماعی درپیشگیری از خودکشی گفت: اگر سازمان‌ها، وزارتخانه‌ها، مسئولان ومدیران مداخلات جدی در زمینه سلامت روان داشته باشند عوارض، خطرات و هزینه‌های خودکشی درجامعه کاهش می‌یابد.
وی افزود: باید نشانه‌ها وعلل افسردگی به مردم شناسانده شود و در پی آن تشخیص، همدردی و اقدام به درمان نیز صورت گیرد.
رئیس انستیتو روان‌پزشکی تهران اظهارداشت: افسردگی شایع‌ترین و ساده‌ترین اختلال روانپزشکی است که قابل درمان است مگر آنکه با اختلال شخصیت یا اختلالات هذیانی همراه باشد.
وی با بیان اینکه خودکشی خشونت علیه خود تعریف می‌شود، ادامه داد: اگر به فردی فرصت حرف زدن ندهیم یا برای حضورش احترام قائل نباشیم در صورت سازگار نبودن فرد با محیط خشم و پرخاشگری را علیه خود پیاده می‌کند.
بوالهری تصریح کرد: خودکشی فریادی برای کمک است که باید آن را شنید اگرفردی بگوید خدا مرگم دهد باید آن را جدی بگیریم زیرا به این معناست که فرد خودکشی را جزو مکانیسم‌های ارتباطی و اجتماعی خود به کارگرفته است حتی بعید نیست که این خشونت را علیه دیگران به کارگیرد.
این روانپزشک تصریح کر: دردناک‌ترین خودکشی، خودکشی‌های جمعی و خانوادگی است که در این موارد وقتی افراد می‌بینند کسی به حرف آنها گوش نمی‌دهد دست به خودکشی گروهی می‌زنند.
وی خودکشی را پدیده‌ای پیچیده وجدی در بخش سلامت دانست و افزود: خودکشی مشکل پنهان به شمار می‌رود تا جایی که مسئولان، بیمه‌ها و خانواده‌ها آن را گزارش نمی‌کنند حتی تلاش می‌کنند خودکشی به رسانه‌ها کشیده نشود.
بوالهری ادامه داد: باید برای جلوگیری ازخودکشی، حمایت‌های وسیع اجتماعی صورت گیرد.همچنین متخصصان حوزه بهداشت روان باید دقت کنند تا برای مراجعه‌کنندگان داروهای عجیب تجویز نکنند و صدای فریاد آنها را بشنوند.
وی افزود: هنگام مرگ یا بهبودی فرد خودکشی کننده، بخش‌های اورژانس بیمارستان‌ها مکان مناسبی برای برقراری ارتباط با آنها یا خانواده آنهاست.
رئیس انستیتو روانپزشکی تهران تصریح کرد: فردی که برای پیشگیری از خودکشی به متخصص مراجعه می‌کند یعنی به او اعتماد کرده است.
وی ادامه داد: خودکشی دارای ابعاد اجتماعی، زیستی، روانی و معنوی است. تعهد و احترام از جمله شاخص‌های بهداشت به شمار می‌رود که باید در مورد فردی که خودکشی کرده است وجود داشته باشد متأسفانه پیگیری افرای که خودکشی کرده‌اند فقط در مکان‌های معدودی مانند شبکه بهداشت وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه در این زمینه فراموشی مطلقی در نظام سلامت رخ داده است و به نظر می رسد وجود یک خط ارتباطی ویژه خودکشی در کشور ضروری به نظر می‌رسد.
در ادامه این سمینار، سیدکاظم ملکوتی رئیس جمعیت پیشگیری از خودکشی با اشاره به اهمیت عدم قضاوت درباره فردی که افکار خودکشی دارد، گفت: کار کادر درمانگر قضاوت درباره مراجعه‌کنندگان خودکشی نیست و فقط باید کاری کنند که آنها نمیرند، اجازه دهید که مراجعان حرف بزنند و هیجانات خود را تخلیه کنند.
وی ادامه داد: برخی متخصصان حوزه بهداشت روان معتقدند که نباید درباره خودکشی از مراجع سؤال پرسیده شود زیرا می‌تواند این فکر را در اذهان ایجاد کند؛ ‌در حالی که باید در این رابطه سؤال پرسیده شود.
ملکوتی با اظهار تأسف درباره اینکه تاکنون تنها پنج درصد افرادی که قصد خودکشی داشته‌اند به مراکز خدمات بهداشت روان ارجاع داده شده‌اند، اظهار داشت، کادر پزشکی در اورژانس بیمارستان‌ها نیز وظیفه دارند با مشاهده فردی که قصد خودکشی دارد یا اقدام به خودکشی کرده است، او را به مراکز مربوطه ارجاع دهند.
رئیس جمعیت پیشگیری از خودکشی گفت: از هر 10 نفری که اقدام به خودکشی می‌کنند، تنها یک نفر به اورژانس مراجعه می‌کند، از طرفی شانس اقدام دوباره به خودکشی در افرادی که قبلا این عمل را انجام داده‌اند، 20 برابر بیشتر از سایرین است.
سعیده مهدی‌پور، مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران، نیز با بیان اینکه ورود آمار و اطلاعات خودکشی کمرنگ است، گفت:‌ اهمیت موضوع آمار خودکشی کمتر از کنترل عفونت بیمارستانی نیست و حتی ممکن است از آن پیشی گیرد، بیشترین میزان خودکشی در گروه سنی 15 تا 25 سال رخ می‌دهد که سن فعال جامعه است.
وی خاطرنشان کرد: توجه به موضوع خودکشی مهم است و باید برای مبارزه با آن برنامه‌ریزی‌های لازم اجرا شود، ما وظیفه داریم محیط را آنچنان بسازیم تا همه مردم جامعه زندگی خوبی داشته باشند.
همچنین در این سمینار، حسین اسدبیگی معاون مرکز اورژانس اجتماعی بهزیستی با اشاره به اینکه آمار دقیق خودکشی در دست نیست گفت: تخمین زده می‌شود سالانه 3 هزار نفر در کشور خودکشی منجر به مرگ دارند.
وی افزود: این به معنای آن است که درهر صد هزارنفر 6 نفر درکشوربه علت خودکشی می‌میرند که این میزان یک درصد کل مرگ و میرهای کشور است. همچنین مردان 65 درصد و زنان 35درصد افرادی که اقدام به خودکشی می ‌کنند را تشکیل می‌دهند. همچنین زنان سه برابر مردان اقدام به خودکشی می‌کنند اما خودکشی منجربه مرگ درمردان سه برابر بیشتر از زنان است.
وی ادامه داد: درجهان هر 40 ثانیه یک خودکشی و هر 16ثانیه یک اقدام به خودکشی رخ می‌دهد بالاترین میزان خودکشی درسالهای گذشته در استان ایلام بوده طوری که آمار خودکشی درجهان به طور متوسط 14 نفردر هر صد هزار نفر است درحالی که این آمار در استان ایلام 26 نفر در هر صدهزار بوده است.
اسدبیگی تصریح کرد: از جمله اختلالاتی که همراه با خودکشی وجود دارد افسردگی و اعتیاد است و امنیت شغلی می‌تواند مانع از خودکشی شود.
وی ادامه داد: باید به  بازماندگان فردی که خودکشی کرده است نیز توجه شود زیرا آنها هم در معرض خطر خودکشی هستند.
وی درباره تحقیقی دربیمارستان لقمان که سال 87 صورت گرفته است، گفت: 85درصد پذیرش شدگان اورژانس اقدام به خودکشی کرده بودند که سن اغلب آنها کمتر از 25سال بود.
وی ادامه داد: 66 درصد مردانی که اقدام به خودکشی کرده بودند نیز اعتیاد داشتند و علت خودکشی سه چهارم زنان اختلاف خانوادگی بود. همچنین بیش از نیمی از زنان اقدام کننده به خودکشی اظهارداشتند که دوباره این عمل را تکرار خواهند کرد.
وی از راه‌اندازی مرکز مداخله دربحران در شهرهایی که بیش از 50 هزار نفر جمعیت دارند خبرداد و افزود: اکنون 167 مرکز مداخله بحران درکشورفعال هستند. خط 123 مربوط به آسیب ها و بحران‌های اجتماعی مانند خودکشی وکودک‌آزاری است و درصورت نیاز مددکاران و کارشناسان آن به محل وقوع بحران مراجعه‌ می‌کنند و خدمات تخصصی مشاوره‌ای ارائه می‌دهند.
مرجان فتحی مسئول واحد سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد شبکه بهداشت اسلامشهر نیز در این سمینار یک روزه گفت: تعداد افرادی که بر اثر خودکشی جان خود را از دست می‌دهند بیش از افرادی است که براثر دیگرکشی یا جنگ، جان خود را از دست می‌دهند.
وی افزود: خودکشی در جهان پنجمین علت مرگ افراد 30 تا 49 ساله و دومین علت مرگ افراد بین 15 تا 29 ساله است.
وی خاطرنشان کرد: در مقابل هرمرگ ناشی از خودکشی 27 مورد اقدام به خودکشی اتفاق می‌افتد همچنین شعار سال 2014 روز جهانی پیشگیری از خودکشی «دنیای به هم پیوسته» است.