kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۹۷۶۰
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۶
سازمان جنگل‌ها:

فرسایش خاک به ۲ میلیارد تن در سال می‌رسد

 

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت سازمان جنگل‌ها گفت: متوسط سالانه فرسایش خاک در کشور حدود دو میلیارد تن است که شامل فرسایش آبی و فرسایش بادی می‌شود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، هوشنگ جزی درباره اهمیت موضوع خاک تصریح کرد: بنابر فرمایش رهبر معظم انقلاب،‌ مسئله خاک از آب مهمتر است چرا که امکان تامین آب از طرق مختلف وجود دارد اما به طور متوسط تشکیل یک سانتی‌متر خاک ۷۰۰ سال طول می‌کشد.
او ادامه داد: با وجود آنکه خاک‌های ما به غیر از مناطق شمالی تکامل یافته نیست، با بحث شوری و فرسایش شدید خاک در کشور مواجه هستیم. باید توجه داشت که متوسط سالانه فرسایش خاک در کشور حدود دو میلیارد تن است که شامل فرسایش آبی و فرسایش بادی می‌شود.
مدیرکل آبخیزداری و حفاظت سازمان جنگل‌ها گفت: ۱۳۵ میلیون هکتار از عرصه‌های کشور عرصه‌های ملی است که برای کنترل فرسایش بادی و آبی خاک اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری، توسعه پوشش گیاهی در عرصه‌های مرتع، جنگل و بیابان و بحث‌های حفاظت و بیولوژیک را انجام می‌دهیم‌.
گرد و خاک؛ نتیجه فرسایش خاک
گفتنی است چندی قبل مدیرکل حفاظت و مدیریت زیست محیطی آب و خاک سازمان محیط زیست تصریح کرد: بر اساس تخمین‌های صورت گرفته، سالانه ۱۶ و چهار دهم تن در هکتار فرسایش خاک داریم که این میزان بیش از سه برابر میانگین جهانی است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ علی مریدی افزود: وسعت کشور ایران 165 میلیون هکتار است که 90 میلیون هکتار آن فاقد خاک است. از سویی دیگر 76 میلیون هکتار از وسعت کشور ما دارای خاک است که از این میزان در 18 میلیون و 500 هزار هکتار آن کشاورزی انجام می‌شود. بنابراین با وجود وسعت زیاد کشور، با محدودیت منابع خاک برای تامین امنیت غذایی مواجه هستیم.
وی در رابطه با مهم‌ترین عواملی که خاک کشور را تهدید می‌کنند، گفت: فرسایش خاک به دو صورت فرسایش آبی در قالب رسوبات و فرسایش بادی در قالب گرد و غبار، دیده می‌شود. ضمن آنکه تهدید عمده دیگر، شوری و آلودگی خاک است.
مریدی افزود: فرسایش خاک علاوه بر اینکه باعث از دست رفتن خاک با ارزش بسیار بالا می‌شود، باعث تخریب و خسارت به محیط خواهد شد. خاک ناشی از فرسایش آبی باعث پر شدن سدها و تالاب‌ها می‌شود و فرسایش بادی هم در قالب
گرد و غبار به ما خسارت می‌زند.
او با تاکید بر اهمیت عملیات آبخیزداری برای حفاظت از منابع آب و خاک کشور، گفت: بحث آبخیزداری باید به صورت جدی در دستور کار دولت قرار بگیرد تا هم از خاک حفاظت شود و هم صیانت از منابع آب در بالادست حوضه صورت بگیرد. 
آمارها نشان می‌دهد که با اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری سالانه ۹ تن در هکتار از فرسایش خاک و شش تن از رسوب جلوگیری می‌شود که این امر بدان معناست که اجرای این عملیات حداقل چهار و هشت دهم برابر اعتبارات تخصیص یافته صرفه اقتصادی دارد.