kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۹۶۲
تاریخ انتشار : ۲۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۴
انتقاد محمدرضا سرشار از رویه نامناسب «کمیته تخصصی ارزشیابی شاعران و نویسندگان»

سبکباری و البته یک احساس خطر جدی!


 محمد رضا سرشار
محمدرضا سرشار از نویسندگان پیشکسوت، هفته گذشته در وبلاگ شخصی خود، نسبت به برخورد غیرحرفه‌ای و مغرضانه کمیته تخصصی ارزشیابی شاعران و نویسندگان واکنش نشان داد.
سرشار در مطلب خود ضمن اشاره به روند شکل‌گیری و نوع فعالیت کمیته یاد شده، خطاب به معاون فرهنگی وزارت ارشاد، از تنزل درجه هنری شاعر انقلاب استاد عباسعلی براتی‌پور انتقاد کرد.
بخشی از مطلب مذکور را می‌خوانید!
سرشار نوشته است:
کمیته مذکور، به دنبال تصویب طرح اعطای مدرک معادل به شاعران و نویسندگان (که - تف به ریا! - در واقع مبتکر، پیشنهاد دهنده، پیگیر، تهیه‌کننده طرح تفصیلی، از اعضای بررس و مصوب آن در «کمیته ادبیات» شورای هنر (وابسته به شورای عالی انقلاب فرهنگی) و مدافع آن در شورای هنر، خودم بودم) در مهرماه سال 1385 با حکم وزیر ارشاد تشکیل شد؛ و از همان ابتدا، به پیشنهاد معاون فرهنگی و تایید وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی، من به عنوان عضو حقیقی ثابت این کمیته معرفی و منصوب شدم.
این کمیته که از یک شاعر و یک نویسنده ثابت - و اغلب یک شاعر و یک نویسنده مدعو - و چند عضو حقوقی - از جمله معاون فرهنگی وزارت ارشاد، رئیس خانه کتاب، رئیس اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی -، هرچندگاه ( حداکثر دو هفته یک‌بار ) تشکیل می‌شد، و بر اساس جدول مدون می‌توان گفت دقیقی که توسط معاون فرهنگی وقت، بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تنظیم شده بود، درخواستهای رسیده از شاعران و نویسندگان برای دریافت مدرک معادل مورد بحث و بررسی قرار می‌گرفت؛ به تک تک آثار منتشره و سایر فعالیتهای فرهنگی و ادبی مرتبط آنان نمره داده می‌شد؛ تا حاصل جمع این نمرات به اضافه 30 - از 200 - نمره‌ای که در اختیار اعضای هیئت بود، رتبه گواهینامه هنری وی را تعیین کند. حاصل کار این کمیته تخصصی به شورای بالاتری مرکب از معاونان یا نمایندگان برخی وزارتخانه‌‌ها (ظاهرا علوم و آموزش و پرورش) و سازمان برنامه و بودجه، معاون فرهنگی و مشاور وزیر ارشاد، ارسال می‌شد؛ تا پس از بررسی و تایید در آنجا، گواهینامه اختصاص یافته به افراد متقاضی صادر شود.
هشت سال تمام و در زمان معاونت فرهنگی چهار نفر ( دکتر پرویز، دری، اسماعیلی و - کمتر از یک سال از مسئولیت دکتر صالحی -، به فضل خدا، من عضوی - به گفته برخی کارکنان و دیگر اعضای کمیته مذکور - مؤثر از این کمیته بودم. در این مدت از هر دو جناح و حتی افرادی از اهالی قلم منتسب به جریان غیرانقلابی و غیرمذهبی، درخواستهای خود را برای دریافت مدرک معادل به این کمیته ارائه می‌کردند و بر اساس همان معیارهای ریز و دقیق - گاه تا یک دهم از صد نمره - بی تبعیض به آنان نمره داده می‌شد و بسا افراد خاصه از اشخاص نشاندار جناح موسوم به اصلاح طلب که از این کمیته، در دولتهای نهم و دهم که گواهی درجه یک یا دوی هنری گرفتند.
در این مدت به سبب روشن و دقیق بودن معیار‌ها و نمرات و نتیجه ارزیابیها، هرگز اتفاق نیفتاد که شورای عالی مذکور، رتبه اختصاص یافته از سوی کمیته تخصصی به حتی یک نفر را پایین بیاورد؛ حال آنکه، در مواردی معدود، رتبه اختصاص یافته از سوی این کمیته به برخی از افراد را یک مرحله افزایش داد.
سرشار در ادامه پیامک خود خطاب به معاون فرهنگی چنین آورده است:
 جناب آقای دکتر صالحی، معاون محترم فرهنگی وزارت ارشاد
سلام علیکم
از اینکه پس از هشت سال، این ضعیف را از عضویت در کمیته تخصصی ارزشیابی نویسندگان و شاعران- و قبلا نیز از عضویت در هیئت تجدید نظر در تخلفات ناشران - معاف فرمودید صمیمانه تشکر می‌کنم.
این کار‌ها وزر و وبال‌هایی بود که با بی‌میلی تمام، فقط برای کمک به حسن جریان امور و زمین نگذاشتن حرف دوستان سابق در ارشاد و خدمت به انجمن قلم ایران پذیرفته بودم؛ و خدا می‌داند که عمیقا آرزوی خلاصی از آن‌ها را داشتم.
از آنجا که طبعا با روحیات اینجانب آشنایی چندانی ندارید، عرض می‌کنم: شخصا جناب‌عالی را دوست می‌دارم و از اینکه دولت فعلی، شما را بر سر این کار گمارده، قلبا خوشحالم. هر چند، این باعث نمی‌شود که انتقادات احتمالی‌ام را از عملکردهای معاونت فرهنگی بیان نکنم.»
که ایشان نیز پاسخ متواضعانه و ملاطفت آمیزی داد .
شنیده‌‌ها حاکی است درکمیته جدید، به جای من آقای ابراهیم حسن‌بیگی - که اخیرا به عنوان عضو فرهنگی تیم آقای زم - در مسئولیت جدیدش - رحل اقامت در کیش افکنده است؛ به جای آقایان پرویز بیگی‌حبیب‌آبادی و جواد محقق نیز آقای افشین علاء - شاعر کودک و نوجوان - منصوب شده است.
در شورای عالی مرتبط نیز، علاوه بر تعویض آقای نیرومند - به عنوان رئیس کمیته - و نصب یک هنرمند خطاط به جای او، آقای علی معلم دامغانی - رئیس فرهنگستان هنر - نیز محترمانه برکنار و آقایان ساعد باقری و محمدرضا ترکی جایگزین او شده‌اند. همچنین آقای مهدی شجاعی نیز به عنوان کارشناس داستان - به عضویت در شورای مذکور منصوب شده‌اند. خبر دیگر اینکه: در نخستین نشست این شورا، با اهتمام مجدانه آقای [ساعد باقری]، گواهینامه درجه یک مصوب کمیته تخصصی برای آقای عباسعلی براتی‌پور، بی ارائه دلیلی قانع کننده‌، به گواهینامه درجه سه (معادل کارشناسی) تنزل یافته است! که اگر این وضع بخواهد ادامه یابد، باید فاتحه صدور مدرک معادل عادلانه برای شاعران و نویسندگان منتسب به جریان خط امام و رهبری را خواند؛ و عاقلانه‌تر آن است که این افراد، تا پایان عمر دولت «تدبیر و امید» و «اعتدال»، عطای مدرک معادل را به لقایش ببخشند؛ به این امید که در آینده، در این مورد، فرجی شود!