کد خبر: ۲۳۹۵۵۵
تاریخ انتشار : ۲۳ فروردين ۱۴۰۱ - ۲۰:۵۱

چالشی به نام کمبود خوابگاه‌های دانشجویی!

 

دانشگاه‌ها پس از دو سال تعطیلی به دلیل شیوع بیماری کرونا بالاخره در ابتدای سال جاری بازگشایی شد و بر اساس اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا از ابتدای سال جاری مراکز دانشگاهی، آموزش حضوری را از سرگرفتند.
با توجه به بخشنامه ابلاغی از سوی دولت، دانشگاه‌ها باید در کمترین زمان ممکن محیط دانشگاه از کلاس‌های درس تا خوابگاه‌ها را برای حضور دانشجویان آماده‌سازی می‌کردند که برخی از این فضا‌ها آماده حضور دانشجویان شد، اما برخی دیگر مانند خوابگاه‌های دانشجویی چالش جدی را ایجاد کرده است.
تعطیلی دانشگاه‌ها در دوسال اخیر باعث شد که دانشگاه‌ها خوابگاه‌های استیجاری خود را که به عنوان خوابگاه خودگردان برای اسکان دانشجویان در نظر گرفته بودند، لغو قرارداد کنند و طبیعتاً ظرفیت اسکان دانشجویان در خوابگاه‌های دانشجویی کاهش یافت و در این مدت زمان کم تا بازگشایی، دانشگاه‌ها برای تامین خوابگاه‌های استیجاری با مشکل مواجه شدند.
همین مشکلات باعث شده که دانشجویان خوابگاهی اعم از روزانه، نوبت دوم و شهریه‌پرداز مکان مناسبی برای اسکان نداشته باشند و نسبت به این مسئله معترض شدند. صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم اعلام کرده بود که دانشگاه‌ها برای تامین خوابگاه‌های خودگردان و استیجاری در صورت نیاز می‌توانند به صندوق مراجعه و تسهیلات لازم را برای اجاره این خوابگاه‌ها دریافت کنند.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان در رابطه با دانشگاه‌هایی که خوابگاه ملکی ندارند، گفت: اگر فراخوان عمومی برای تمامی مقاطع تحصیلی و تمامی دوره‌های دانشجویی داده شود، صندوق رفاه آماده است تا به عنوان ودیعه مسکن به این دانشگاه‌ها کمک کند تا بتوانند خوابگاه‌های استجاری یا به عبارت دیگر خوابگاه‌های خودگردان را تهیه و در اختیار دانشجویان قرار دهند و روال پرداخت شهریه مانند سال ۹۸ و قبل از شیوع ویروس منحوس کرونا است که این کار موجب کاهش هزینه‌های دانشجویان عزیز نیز می‌شود.
نامبرده همچنین درباره شرایط اسکان دانشجویان در خوابگاه‌ها عنوان کرد: همه جامعه آماری دانشجویان می‌توانند از خوابگاه‌های دانشگاه‌ها استفاده کنند، اما تمامی واجدین شرایطی که می خواهند از این ظرفیت استفاده کنند، باید سه دوز واکسن کرونا را تزریق کرده باشند. از نظر ما هیچگونه محدودیتی برای حضور دانشجویان در خوابگاه‌ها وجود ندارد؛ مگر محدودیت‌هایی که ستاد ملی کرونا قرار داده است.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در رابطه با زمان ثبت‌نام اسکان در خوابگاه‌ها و نیز هزینه آن برای دانشجویان گفت: ما حدود سه ماه قبل به تمام دانشگاه‌ها اعلام کرده بودیم که برای نیم سال دوم آموزش حضوری را آغاز کنند؛ این مسئله نیازمند این بود که خوابگاه هم تهیه و در اختیار دانشجویان واجد شرایط قرار دهند.
وی در ادامه افزود: امسال حدود ۱۷ واحد به خوابگاه‌های دانشگاه‌های سراسر کشور اضافه شده در صورتی که تعداد دانشجویان افزایش نداشته، این اتفاق نشان‌دهنده باز بودن دست دانشگاه‌ها برای استفاده از خوابگاه‌های تازه تاسیسی است که خیرین و یا بنیاد ۱۵ خرداد در اختیار آن‌ها قرار داده است.
با وجود تامین تسهیلات از سوی صندوق رفاه دانشجویان، اما از گفته‌های دانشجویان پیداست که کمبود خوابگاه چالش جدی دانشگاه‌ها به ویژه دانشگاه‌های بزرگ است که هنوز موفق به حل این مسئله نشده‌اند.
یکی از دانشجویان دانشگاه علم وصنعت در این خصوص گفت: یک هفته از بازگشایی دانشگاه‌ها گذشته و ما هنوز نتوانستیم خوابگاه بگیریم، نه خوابگاه خودگردان جایی برای اسکان دارد و نه دانشگاه فضایی را برای دانشجویان نوبت دوم فراهم کرده است.
پس از انتقادات دانشجویان علم وصنعت معاون دانشجویی این دانشگاه در خصوص واجدان شرایط اسکان در خوابگاه گفت: تنها دانشجویان روزانه غیر بومی در سرا‌های دانشجویی دانشگاه پذیرش می‌شوند و سعی می‌شود پس از اتمام فرآیند اسکان دانشجویان روزانه غیر بومی، بخشی از دانشجویان شبانه، اضافه سنوات و حومه تهران پس از ارزیابی ظرفیت باقی مانده به صورت محدود در خوابگاه‌ها پذیرش شوند.
در ادامه این اعتراضات دانشجویان نوبت دوم دانشگاه تهران نیز گلایه‌هایی را از نبود خوابگاه مطرح کردند که معاون دانشجویی این دانشگاه اینگونه پاسخ داد: بعد از تصمیمی که در اسفند ماه سال قبل برای بازگشایی دانشگا‌ه‌ها انجام شد، به سرعت برنامه ریزی‌های لازم برای آماده سازی خوابگاه‌ها انجام گردید و بیش از ۴۷ ساختمان در کوی دانشگاه و بیرون از کوی آماده‌سازی شد چرا که خیلی از ساختمان‌ها خالی بودند و باید بازسازی می‌شد. با پیگیری‌هایی که در ایام تعطیلات نوروز انجام شد توانستیم از ۳ فروردین ثبت نام‌ها را انجام دهیم و اسکان نیز از ۱۳ فروردین آغاز شد.
وی افزود: بخشی از دانشجویان در روز ۱۳ فروردین اسکان داده شدند و استقبال دانشجویان هم خوب بوده و وضعیت بازگشایی دانشگاه تهران به نسبت خوب است و تلاش می‌شود که این مشکلات به زودی برطرف شود.
نامبرده ادامه داد: پیگیر این هستیم که دانشجویان سنواتی هم در هفته آینده آن‌ها را در خوابگاه اسکان دهیم هرچند که هزینه زیادی برای دانشگاه خواهد داشت. وی اضافه کرد: درخواست دانشجویان برای اسکان در خوابگاه بسیار زیاد است که احتمالا با مشکلاتی مواجه شویم؛ البته دو ساختمان در حال تکمیل داریم که تا ماه آینده دانشجویان را در این ساختمان‌ها اسکان خواهیم داد و مشکلاتمان مرتفع خواهد شد.
به نقل از خبرگزاری دانشجو؛ مشکل کمبود خوابگاه‌ها یکی از چالش‌های اصلی دانشگاه‌ها بوده است، اما تدابیر صندوق رفاه دانشجویان برای اجاره خوابگاه‌های خودگردان می‌تواند به طور موقت مشکل دانشگاه‌ها را در این زمینه رفع کند که دانشگاه‌ها باید در مدت زمان کمتر نسبت به اجاره خوابگاه‌های مناسب برای دانشجویان اقدام کنند.