kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۸۵۹۴
تاریخ انتشار : ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۲:۱۰
سخنگوی وزارت خارجه: 

آمریکا مسئول وضع فعلی مذاکرات است روسیه و چین نقش سازنده داشته‌اند

سعید خطیب‌زاده با بیان اینکه «آمریکا مسئول وضع فعلی مذاکرات است» گفت: رویکرد روسیه و چین تا به امروز سازنده بوده و در بین مذاکره‌کنندگان در کمیسیون مشترک در ۱۱ ماه گذشته نزدیک‌ترین مواضع با ایران را داشته و اطمینان داریم این مسیر تا پایان ادمه می‌یابد.
 
 
 
سرویس سیاسی- 
 
«سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت خارجه کشورمان روز گذشته در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره روند مذاکرات در وین اظهار داشت: برخی مباحث کلیدی و البته مفتوح باقی مانده که باید در واشنگتن تصمیمات آن اتخاذ شود و به محض اتخاذ تصمیمات در واشنگتن در نقطه‌ای هستیم که برگردیم به وین و دور نهایی و رسیدن به یک توافق خوب و پایدار را برگزار کنیم. الان در آن نقطه قرار نداریم و منتظر شنیدن پاسخ آمریکا هستیم. رایزنی‌ها در سطوح مختلف ادامه دارد.
توقف مذاکرات
 به معنای بن‌بست نیست
وی افزود: بن‌بستی در وین نیست. مذاکرات همچون سابق برگزار می‌شود و رفت و برگشت‌ها بین هیئت‌ها در حال انجام است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آنچه برای ما در این مسیر چراغ راهنما و چارچوب حرکت است منافع قطعی ملت ایران است و این منافع قطعی است که چارچوب‌های مذاکرات و توافق نهایی را مشخص می‌کند.
 خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره تنفس ایجادشده در وین و پیش‌شرط‌های طرف روس گفت: ما طرف ثالثی در برجام نداریم. پنج کشور عضو برجام به اضافه ایران در برجام هستند و کمیسیون مشترک برجام با حضور تمامی اعضا تشکیل می‌شود.
وی بیان کرد: متأسفانه دولت بایدن در مذاکرات وین، هر روز یک کنشی از خودش نشان داد. به طول انجامیدن این مذاکرات برای ماه‌ها به این خاطر است که اشتباه واشنگتن این بود که فکر می‌کند می‌تواند با طرح ضرب‌الاجل و هیجانات رسانه‌ای و روایت‌های غلط، ایران را از منافع و اهداف حقه ملت محروم کند.
به گزارش فارس، خطیب‌زاده همچنین توضیح داد: دو آسیب در شناسایی تحولات در وین این روزها احساس می‌شود. آسیب اول فروکاستن موضوعات به یک یا دو موضوع هیجانی است که جریان رسانه‌ای بین‌المللی مایل است این موضوع را به یک یا دو عامل خاص فروبکاهد. نکته دوم ساده‌سازی بیش از حد آن چیزی است که در وین اتفاق افتاده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: متأسفانه امروز وین، آیینه دیروز رفتارهای غیرسازنده آمریکاست. ما در نقطه توافق قرار نداشتیم. اجازه دهید در نقطه توافق قرار بگیریم بعد درباره موضوعات دیگر صحبت کنیم. ما اگر در نقطه توافق قرار بگیریم به همه ملت ایران با صدای رسا،‌ بلند و شفاف اعلام می‌کنیم. 
موضوعات و مباحث باقیمانده بین ما و آمریکا نیازمند تصمیمات سیاسی در واشنگتن است که هنوز این تصمیمات سیاسی به ما اعلام نشده و زمانی که به ما اعلام شود همه به وین برمی‌گردیم.
مسئولیت وضعیت فعلی
با آمریکاست
سخنگوی وزارت خارجه درباره علت توقف مذاکرات و نقش روسیه در این زمینه اظهار داشت: مشخصاً درباره روسیه صحبت کردم. آن‌چه درباره درخواست روسیه مطرح می‌شود کاملاًً رسمی، علنی و شفاف توسط روسیه اعلام شده و ما هم دریافت کردیم و این هم باید در کمیسیون مشترک بحث شود. مثل همه درخواست‌های درست و غلطی که هرکسی در برجام مطرح کرده است.
 از روز اول طرف‌های برجامی نکاتی را بیان کردند که در کمیسیون مشترک مورد ارزیابی قرار گرفته،‌ برخی مورد قبول، برخی رد و یا تأیید شده است. این هم چیزی خارج از درخواست‌های کمیسیون مشترک نیست. 
خطیب‌زاده بیان کرد: آنچه من از روز اول با زبان صریح گفتم و در اظهاراتم گفتم و همه آنها تداوم‌دار بوده است، این‌که منافع ملت تعیین‌کننده مسیر ماست. فروکاستن آن‌چه در وین اتفاق می‌افتد به یک عنصر یعنی به یک درخواست روسیه، خواست آمریکا است برای این‌که مسئولیت آن در وضعیت کنونی را همه به فراموشی بسپرند. هیچ‌کس نباید فراموش کند، مسئولیت وضعیت فعلی که الان در آن قرار داریم، با آمریکاست. 
اگر امروز آمریکا پاسخ مباحث محدود باقی مانده را بدهد و بتوانیم بگوییم توافق از نظر ما جمع‌بندی شده، می‌توانیم به وین برگردیم.
درخواست روسیه باید 
در کمیسیون مشترک بحث شود
وی گفت: درخواست روسیه موضوعی است که باید در کمیسیون مشترک بحث شود. رویکرد روسیه و چین تا به امروز سازنده بوده و در بین مذاکره‌کنندگان در کمیسیون مشترک در ۱۱ ماه گذشته نزدیک‌ترین و حمایت گونه‌ترین مواضع با ایران را داشته‌اند. اطمینان داریم این مسیر تا پایان ادمه می‌یابد. 
مقامات روس در گفت‌وگوهای خصوصی و درکمیسیون مشترک این را‌ اشاره کردند که مانع هیچ توافق خوبی نمی‌شوند. اجازه ندهید که روایت‌های برساخته‌ای که می‌خواهد به شما بگوید موضوع یکی است و آن موضوع هم خارج از مسبب اصلی این وضعیت است، اجازه بدهید این وضعیت را به گونه دیگری برای شما تصویر کند.
خطیب‌زاده ادامه داد: ما در تهران هستیم و هیئت‌ها در پایتخت‌ها هستند که آخرین گام‌های به سمت توافق را برداریم. آخرین گام‌ها همیشه سخت است و تصمیمات سخت و شجاعت و در عین حال واقع‌نگری را می‌طلبد. همه موضوعات در سبد آمریکاست و اگر امروز واشنگتن پاسخ مناسب را بدهد و تصمیم سیاسی را بگیرد، هیئت‌ها فردا می‌توانند به وین برگردند.
خطیب‌زاده درباره پذیرش توافق موقت از سوی ایران و بحث عدم حضور روسیه در توافق که سؤال یکی از خبرنگاران بود نیز بیان کرد: آمریکا باید اول برادری خودش را ثابت و بعد ادعای ارث و میراث کند. آمریکا عضو برجام نیست که بخواهد درباره برجام، چگونگی آن و اعضای برجام تصمیم‌گیری کند. بهتر است اول عضو برجام شود و ثابت کند عضو متعهد برجام است و بعد درباره اعضای دیگر برجام صحبت کند. 
رویه‌های برجام کاملاًً روشن است و الان در نقطه‌ای قرار داریم که همه باید کمک کنیم با یک تصمیم جمعی و اجماعی به توافق خوب برسیم. وی همچنین گفت:‌ آمریکا درخواست‌های شاذ و عجیب و غریبی در ۱۱ ماه به کمیسیون مشترک داده و در کمیسیون بحث شده است و خودش می‌داند اگر درخواستی بدهد در کمیسیون مشترک به‌صورت غیرمستقیم و آنجا بحث می‌شود.
هیچ تغییری در متن اولیه برجام و ضمائم آن و یا قطعنامه ۲۲۳۱ اتفاق نخواهد افتاد
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این‌که اگر توافقی در وین حاصل شود، آیا انتظار می‌رود نقش و وزن یکی از اعضا تغییر کند و یا چینش آن عوض شود؟ اظهار داشت: توافقی که در وین درحال نگارش نهایی است، توافقی است برای طی شدن مسیر چند ماهه‌ای برای بازگشت آمریکا به برجام. هیچ تغییری در متن اولیه برجام و ضمائم آن و یا قطعنامه ۲۲۳۱ اتفاق نخواهد افتاد. البته ابعاد، شرایط، ضمائم و مراحل بازگشت آمریکا کمی و کیفی در این متن نوشته شده است و درباره نقش و جایگاه حقوقی اعضا در این توافق صحبتی نیست.
هیچ چیزی را معطل وین نکردیم و نخواهیم کرد
سخنگوی وزارت خارجه درباره بی‌عملی آمریکا در برجام نیز اظهار داشت: ما دو مسیر را در دولت آقای دکتر رئیسی پیگیری کردیم. مسیر اول، ِ مسیر خنثی‌سازی تحریم‌هاست. هیچ چیز در دولت آقای رئیسی معطل گفت‌وگوها در وین نبوده، نیست و نخواهد بود. در مسیر دوم که پیگیری می‌شود و وزارت خارجه مسئول پیگیری آن است، مسیر رفع تحریم‌هاست. 
مادامی که امید داشته باشیم که حقوق ملت در چارچوب خطوط قرمز تعیین شده و مصالح اندیشیده شده، حفظ خواهد شد در وین حضور خواهیم داشت که مسیر رفع تحریم‌ها را هم به سرانجام درست برسانیم، ولی هیچ چیزی را معطل وین نکردیم و نخواهیم کرد.
وی درباره بازگشت هیئت‌ها به وین نیز اظهار داشت: الان نمی‌توانم تاریخی برای بازگشت هیئت‌ها اعلام کنم. تاریخ بازگشت را هماهنگ‌کننده برجام آقایان بورل و مورا اعلام خواهند کرد.
 آمادگی داریم اگر همین امروز پاسخ آمریکا به مباحث باقیمانده داده شود فردا به وین برگردیم. برداشت من این است، توقف طولانی نخواهد بود.
 
شمخانی: تا زمان دستیابی به توافق قوی
 در مذاکرات باقی می‌مانیم
علی شمخانی دبیر شورای امنیت ملی دیروز در توئیتی درباره مذاکرات وین نوشت: همه ارکان کشور فارغ از فضاسازی‌های هدفمند داخلی و خارجی صرفاً برای حفظ و ارتقای منافع ملی تلاش می‌کنند.
وی تصریح کرد: تا زمان تأمین مطالبات قانونی و منطقی خود و دستیابی به «توافق قوی» در مذاکرات وین باقی خواهیم ماند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس:
بحث فنی مذاکرات وین حل شده موضوع سیاسی آن 
باقی مانده است
 محمود عباس‌زاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفت‍‌وگویی در توضیح نشست یکشنبه کمیسیون متبوع خود گفت: این نشست بدون مهمان و پیرامون مذاکرات وین و بررسی سناریوهای مختلف آن برگزار شد. همچنان اعتقاد داریم بحث فنی مذاکرات حل شده و موضوع سیاسی مذاکرات وین است.
عباس‌زاده با‌ اشاره به اظهارات نمایندگان در جلسه روز یکشنبه اظهار داشت: توقف مذاکرات طبیعی است، مذاکره‌کنندگان باید در پایتخت‌ها حضور پیدا کنند تا تصمیم‌های سیاسی را در پایتخت‌ها بگیرند.
وی با بیان اینکه ایستگاه پایانی مذاکرات همین تصمیم‌گیری‌های سیاسی است، تصریح کرد: غربی‌ها اگر حُسن‌نیت و جدیت از خود نشان دهند، توافق خوبی حاصل می‌شود در غیر این صورت جمهوری اسلامی ایران زیر بار توافق بد نمی‌رود. عباس‌زاده مشکینی یادآور شد: با توجه به اینکه آقای باقری به کشور بازگشته، ممکن است در روزهای آتی از وی و وزیر خارجه برای بررسی ابعاد مذاکرات به کمیسیون امنیت ملی دعوت شود البته با توجه به حضور رئیس کمیسیون در تمام نشست‌های مربوطه اطلاعات نمایندگان به روز است.
مسکو: مذاکرات وین بدون تعویق ادامه خواهد داشت
وزارت امور خارجه روسیه با انتشار بیانیه‌ای درباره اتهام‌زنی‌ها به مسکو درخصوص مانع‌تراشی در مسیر مذاکرات وین برای لغو تحریم‌های یکجانبه علیه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد که این مذاکرات احیای برجام بدون تعویق و طبق روال گذشته ادامه خواهد داشت.
بنابر گزارش خبرگزاری روسی «ریانووستی»، وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود تأکید کرد که مذاکرات برای احیای توافق هسته‌ای با ایران طبق روال در حال پیشروی است و هیچ‌گونه تأخیری در این فرایند ایجاد نشده است.
 فایننشال‌ تایمز: 
آمریکا پیشنهاد تخفیف تحریم‌ها علیه روسیه را رد کرد
روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی به نقل از یک مقام آمریکایی مدعی شد که واشنگتن پیشنهاد هرگونه تخفیف در تحریم‌ها علیه روسیه در حمایت از توافق هسته‌ای با ایران و درخواست مسکو در این زمینه را رد کرده است.
براساس این گزارش، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به فایننشال تایمز گفته، تحریم‌های جدید اقتصادی علیه روسیه در پاسخ به اقدام نظامی این کشور در اوکراین ارتباطی با توافق هسته‌ای با ایران ندارد و نباید تأثیری در اجرای این تحریم‌ها داشته باشد. وی افزود: ایالات متحده قصد ندارد در ارتباط با این تحریم‌ها پیشنهاد جدید یا خاصی به روسیه ارائه دهد و به چیز جدیدی برای موفقیت در حصول توافق احیای برجام نیاز نیست.
معاون وزیر خارجه آمریکا:
 به توافق با ایران نزدیک هستیم
وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌و‌گو با فاکس نیوز گفت: فکر می‌کنم به یک توافق نزدیک هستیم و می‌خواهیم همه طرف‌ها از جمله روسیه از خود جدیت نشان دهند.
 معاون وزیر خارجه آمریکا در تداوم سیاست هراس از پیشرفت‌های برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران اضافه کرد: بسیار نگران اقدامات ایران هستیم و تصور کنید ایران یک سلاح هسته‌ای داشته باشد.
شرمن تصریح کرد بنابراین باید این مسئله را حل کنیم و به رفتار ایران در منطقه رسیدگی کنیم. بنابراین ما به همه این امور رسیدگی خواهیم کرد اما ابتدا باید این توافق را بدست آوریم.
وی با هراس از نفوذ منطقه‌ای ایران مدعی شد اگر ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد، قدرت آن در منطقه و توانایی آن برای مقابله با ما و متحدان ما بسیار افزایش خواهد یافت.
معاون وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد جو بایدن رئیس‌جمهوری و آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه و من بسیار مصمم هستیم که ایران هیچ‌گاه به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند و پس از آن ما می‌توانیم به رفتار تهران در منطقه رسیدگی کنیم.
شرمن درباره توافق احتمالی پیش رو گفت که مذاکرات به اتمام نرسیده‌اند. ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم جدی باشند.
معاون وزیر خارجه آمریکا بدون کوچک‌ترین‌ اشاره‌ای به تعهدات واشنگتن برای بازگشت دوباره به پایبندی به برجام مدعی شد بخش زیادی به تصمیم‌گیری ایران مبنی بر اینکه می‌خواهد به پایبندی به برجام بازگردد یا خیر، بستگی دارد.
شرمن در پاسخ به سؤال دیگری درباره نفوذ منطقه‌ای ایران گفت: بدون شک این یک اولویت برای ما است. ما درحال همکاری با متحدان و شرکای خود برای رسیدگی به این امور هستیم.
کاخ سفید: باید ببینیم در روزهای آینده
چه اتفاقی می‌افتد
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس‌نیوز درباره مذاکرات وین گفت: اوضاع کنونی به این شکل است که مذاکره‌کنندگان مختلف به پایتخت‌های خود بازگشته‌اند و ما باید ببینیم روزهای آینده در رابطه با دیپلماسی پیرامون توافق هسته‌ای چه اتفاقی می‌افتد.
این مقام ارشد کاخ سفید با تکرار اتهام‌پراکنی‌ها علیه پیشرفت‌های برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران ادعا کرد: باید این نکته را اعلام کنم که خطرناک‌تر از ایران مجهز به موشک‌های بالستیک و توانایی‌های نظامی پیشرفته، ایرانی است که همه آن توانایی‌ها و سلاح هسته‌ای را داشته باشد.
وی بدون‌ اشاره به تعهدات آمریکا و نیز زیاده‌خواهی‌های کشورش در مذاکرات وین مدعی شد بایدن همچنان مصمم است که ایران را از دستیابی به سلاح هسته‌ای بازدارد.