ادامه واکنشها به گردن زدن 81 نفر در عربستان /یمن: اعدام اسیر، جنایت جنگی است
وزارت خارجه دولت نجات ملی یمن در واکنش به اعدام شماری از اسرای یمنی توسط عربستان، اعلام کرد، این اقدام مصداق بارز جنایت جنگی است.
رژیم سعودی هر ساله شمار زیادی از مخالفان آلسعود را تحت عناوین «مبارزه با تروریسم» اعدام میکند. شیخ «نمر باقر النمر»، رهبر شیعیان عربستان یکی از برجستهترین مخالفان آلسعود بود که سال ۱۳۹۳ به همین بهانه اعدام شد. این نوع اقدام عربستان با شیعیان در حالی است که بنابر گزارش سازمان دیده بان حقوق بشر شیعیان عربستان تنها خواستار حقوق برابر هستند و نقشی در اقدامات به اصطلاح تروریستی ادعایی عربستان ندارند. در جدیدترین اقدام اعدام وحشیانه 81 نفر از جمله 41 شیعه در یک روز توسط عربستان است. این اعدام بزرگترین اعدام دسته جمعی در نیم قرن اخیر در عربستان محسوب میشود. تعدادی از اعدامیها اسرای یمنی بودند.
در این راستا وزارت خارجه دولت نجات ملی یمن با صدور بیانیهای به اقدام اخیر عربستان در اعدام شماری از اسرای یمنی واکنش نشان داد و آن را به شدت محکوم کرد. بر اساس این گزارش، وزارت خارجه دولت نجات ملی یمن در این زمینه اعلام کرد:« اعدام شماری از اسرای یمنی توسط عربستان مصداق بارز ارتکاب جنایت جنگی است. این اقدام با تمامی موازین و اصول انسانی در تعارض است.»
این وزارتخانه در ادامه عنوان کرده است: «اعدام اسرای یمنی اولین جنایتی نیست که سعودیها در حق دیگران مرتکب میشوند. این جنایت بار دیگر نشان داد که رژیم سعودی کوچکترین ارزشی برای موازین بینالمللی قائل نیست.» وزارت خارجه دولت نجات ملی یمن در پایان بیانیه خود تصریح کرده است: «جامعه جهانی، سازمان ملل متحد، شورای امنیت سازمان ملل و نیز شورای حقوق بشر این سازمان باید ضمن محکوم کردن جنایت سعودی، این رژیم را وادار به احترام به قوانین بینالمللی سازند.»
از سوی دیگر، رئیسکمیته اسرا در صنعا تأیید کرد که دو اسیر از میان هفت یمنی اعدام شده توسط رژیم سعودی اسیر جنگی بودند که به طور ناگهانی از زندان خمیس مشیط در عسیر به محل اعدام منتقل شدند. یک منبع آگاه یمنی فاش کرد که دو اسیر یمنی که توسط رژیم سعودی اعدام شدند، ۵ سال پیش در جبهههای جنگ در مرز جیزان به اسارت درآمدند. وی افزود: «دو اسیر شهید حاکم البطینی و حیدر الشوذانی بودند که در لیست مبادله زندانیان ارائه شده از سوی کمیته ملی زندانیان به سازمان ملل در مذاکرات سوئد و عمان بودند.» این منبع تأیید کرد که رژیم سعودی این دو زندانی را از زندان خمیس مشیط در عسیر به طور ناگهانی و بدون هیچ مقدمهای به محل اعدام برد.
وی با بیان اینکه اعدام این دو اسیر توسط رژیم سعودی نقض هولناک حقوق اسیران جنگی است و رژیم سعودی مسئولیت کامل آن را بر عهدهدارد، افزود: «وزارت خارجه یمن و کمیته ملی اسرا نامههایی به سازمان ملل، فرستاده سازمان ملل و سفارتخانههای اروپایی فرستاده و منتظر محکومیت این جنایت است.» اسیران جنگی تابع اصول کنوانسیون ۱۹۴۹ ژنو هستند که کشتن و شکنجه اسیران جنگی را پس از دستگیری ممنوع میکند.
مخالفت سعودی با برپایی مراسم سوگواری
از سوی دیگر، حمزه الشاخوری یکی از مقامات ارشد انجمن مخالفان در جزیرهًْ العرب گفت: «نظامیان سعودی مانع از برگزای مراسم سوگواری برای شهدای اعدام جمعی در عربستان میشوند.» الشاخوری گفت:
« حکومت سعودی درباره جزئیات مربوط به این اعدامها مقامات سعودی واقعیت را لو نمیدهند و نمیتوان به آنچه میگویند، اعتماد کرد.» وی با اشاره به اینکه مقامات سعودی به دو نفر از برادران یکی از شهدای اعدام اتهام زده است که تصویری از سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله را نزد خود دارند، گفت احکام اعدام در عربستان بر مبنای اتهامهایی اشکار نیست بلکه بر اساس اتهامهایی جعلی و دروغین است.
همچنین مردم بحرین تظاهرات جدیدی را علیه عربستان برگزار کردند. بحرینیها در جریان این تظاهرات اعدام بیش از ۴۰ تَن از شیعیان عربستان توسط رژیم آلسعود را محکوم کردند.
شرکت کنندگان در این تظاهرات ضمن سر دادن شعارهایی علیه عربستان اعلام کردند که اعدامهای دسته جمعی در این کشور یک اقدام تروریستی محسوب میشود. تظاهرکنندگان همچنین شعارهایی را علیه آل خلیفه سر دادند.
«صالح الازرق» مجری شبکه لندنی الحوار نیز از اقدام وحشیانه حکام سعودی انتقاد و تاکید کرد:« برای گردن زدن 81 نفر از مردم چه عجلهای داشتید؟!» وی بیان داشت که عربستان از مشغول بودن دنیا به جنگ اوکراین برای گردن زدن 81 نفر استفاده کرد!