"جریان خاص" از دست دادن کی روش را فاجعه ای برای فوتبال می داند
بایدها و نبایدهای قرارداد سرمربی تیم ملی
محمود محمدی
ابهامات در خصوص تمدید قرارداد کی روش به قوت خود باقیاست، در شرایطی که کفاشیان مدعی شده متن قرارداد این مربی پرتغالی ارسال گردیده است.
پروسه تمدید قرارداد کی روش از دو ،سه هفته قبل شکل جدی تری به خود گرفت. این مربی پرتغالی که در امارات اقامت داشت به تهران آمد تا قراردادش را با تیم ملی ایران تمدید و کارش را برای موفقیت این تیم در آسیا آغاز کند. کی روش پس از پایان دور نخست مذاکرات خود با فدراسیون فوتبال، در جمع خبرنگاران حاضر شد و خبر از توافق نهایی خود با کفاشیان داد.
علی رغم این اظهار نظر کی روش قرارداد رسمی امضاء نشد اما رئیس فدراسیون فوتبال همواره در صحبت هایش تاکید داشت که کیروش برنامه ریزی های خود را برای تیم ملی ایران آغاز کرده و مشکل چندانی برای تمدید قرارداد وجود ندارد.
کفاشیان از نبود مشکل برای تمدید قرار داد می گفت اما در خلال صحبت هایش به برخی موارد اختلافی نیز اشاره داشت: «مسائلی وجود دارد که ما قبول نکرده ایم مثلا کی روش گفته است اگر پول من دیر پرداخت شود باید بهره آن را بدهید که از نظر ما قابل قبول نیست یا تمایل دارد اگر اختلافی پیش آمد دادگاههای حقوقی خارج از کشور به آن رسیدگی کنند که بازهم نظر ما این بود که مرجع رسمی فیفا و دادگاههای داخلی مرجع صالحه هستند یا کیروش می گوید درصورت فسخ قرارداد ایشان پولش را تا آخر بگیرد که بازهم مورد نظر ما نیست در نهایت تلاش کی روش و وکلای او بر این است که قرارداد به نفع آنها بچربد ولی فدراسیون معتقد است همه چیز باید متعادل باشد.»
کفاشیان همچنین یادآور شد: دستمزد او و دستیارانش سالیانه دو و نیم میلیون دلار بود که همین میزان را در قرارداد فعلی حفظ کردیم منتها تعداد دستیارانش کم شده و باید از مربیان ایرانی هم بهره بگیرد.
وزارت ورزش مخالف است؟!
در این میان اما مدیران وزارت ورزش و جوانان موافق تمدید قرارداد کی روش - با شرایطی که مد نظر این مربی است- نبودند، با این حال وزیر ورزش و جوانان همواره در صحبتهایش به این موضوع تاکید داشت که امضای قرارداد با سرمربی تیم ملی برعهده فدراسیون فوتبال است و وزارت ورزش تلاش میکند کوچکترین دخالتی در گزینش، رقم قرارداد و مفاد آن نداشته باشد و فدراسیونها در این راستا مستقل عمل کنند.
همین صحبت های وزیر ورزش سبب شد که وزارت خانه آشکارا یا پنهانی دخالتی در تمدید قرارداد کیروش نداشته باشد و به عبارتی ریش و قیچی دست کفاشیان و همکارانش بماند
انتشار نتایج یک تحقیق
وزارت ورزش از وزیر گرفته تا معاونانش بر استقلال فدراسیون تاکید داشتند تا اینکه اوایل هفته گذشته دبیر خانه شورای راهبردی وزارت ورزش و جوانان نتایج تحقیق خود را در خصوص رضایت یا عدم رضایت مردم از کیروش منتشر کرد.
این تحلیل محتوا از اظهارنظرهای مردم در شبکههای مجازی در بازه زمانی دوهفته اخیر صورت گرفته و صراحتا عنوان شده بود نقاط ضعفی که مردم برای کی روش برشمرده بودند،دو برابر نقاط قوت بود.
در این تحقیق ارائه بازی زیبا مقابل آرژانتین با 25 درصد فراوانی و متحول کردن امکانات فدراسیون فوتبال و احساس غرور ملی با 4درصد به ترتیب بیشترین و کمترین دلیل رضایت مردم از عملکرد کیروش بوده است.
مواردی مانند صعود به جام جهانی برزیل بدون دغدغه، معرفی بازیکنان دورگه به فوتبال ایران، داشتن نامی در کلاس جهانی، عملکرد مناسب نسبت به مربیان ایرانی، انضباط سالاری در تیم ملی، دانش روزآمد و قابل قبول مربیگری و تصور قهرمانی در جام ملتهای آسیا 2015 از جمله موارد دیگر رضایت مردم در این تحلیل محتوا بوده است.
اما در طرف مقابل مبلغ بالای دستمزد کیروش مهمترین دلیل نارضایتی مردم از این مربی بوده است، دخالت بیش از حد در تصمیمگیریهای فدراسیون، اتکا به یک یا دو بازیکن در ترکیب تیم ملی، عدم تعامل با فدراسیون فوتبال، وجود گزینههای مناسب دیگر، عدم نتیجه گیری مناسب در جام جهانی برزیل، ارائه نشدن بازیهای باکیفیت بالا در جام جهانی، استفاده نکردن از ظرفیت مربیان ایرانی، مقایسه نتایج کیروش با ولاسکو، ضعف فنی، استفاده نکردن از ظرفیت بازیکنان داخلی و پنهان ماندن ضعف مدیریتی فدراسیون در سایه حضور کیروش از جمله مهمترین علل نارضایتی مردم از عملکرد کیروش در این تحقیق بوده است.
انتقاداتی که مطرح شد
ارائه این گزارش از سوی وزارت ورزش و جوانان موجی از انتقادات را به دنبال داشت. برخی جریان های حامی کی روش - که طی یک ماه گذشته از هیچ تلاشی برای حفظ این مربی فروگذار نبودند - موجی به راه انداختند که فدراسیون فوتبال تحت فشار قرار گیرد و در نهایت به خواسته خود که همان ماندن کیروش در ایران بود،برسند.
آنها در این راه حتی تعدادی از پیشکسوتان فوتبال را همراه کردند و سعی در القای این مسئله داشتند که از دست دادن این مربی با وجود شرط های دشواری که پیش پای فدراسیون گذاشته، فاجعه ای برای فوتبال ایران است،غافل از آنکه کارشناسان اهل فن نظر دیگری دارند.
این کارشناسان اعتقاد دارند که کی روش عملکرد خوبی با تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی ایران در جام جهانی داشت و با توجه به شناختی که از شرایط فوتبال ما پیدا کرده، حالا بهترین گزینه خارجی برای تیم ملی به حساب میآید، آن هم در شرایطی که جام ملتهای آسیا نزدیک بوده و ملی پوشان کشورمان باید از دی ماه سال جاری در کشور استرالیا به مصاف قدرتهای آسیا بروند.
اما تمام این فاکتورهای مثبت تنها یک روی سکه است، از طرف دیگر کارشناسان میگویند تمدید قرارداد باید به گونهای باشد که علاوه بر حفظ منافع ملی، استقلال فدراسیون فوتبال را نیز تامین کند زیرا باور داریم که جایگاه فدراسیون فوتبال و مدیران آن به مانند پیراهن تیم ملی مقدس بوده و احترامش بر همه از جمله کیروش واجب است.
مطرح شدن چنین موضوعی از آن جهت بوده که متاسفانه در دو، سه سال گذشته این مربی پرتغالی رفتار غیرمتعارفی از خود نشان داده که ماجرای درگیری با اسپانسر تیم ملی، برخورد نامناسب با همکاران ایرانی، بی توجهی به تیمهای پایه در سطح ملی و ... از جمله آنها بوده است.
فعل و انفعالات موجود نشان می دهد حداقل خواسته اهالی فوتبال از کی روش این است که در صورت ماندگار شدن خود را تابع فدراسیون فوتبال بداند که اگر این گونه شود قطعا مسیر پیشرفت فوتبال ایران هموارتر از گذشته خواهد شد،اما در غیر این صورت ماندن او نه تنها فایدهای نداشته بلکه به ضررمان نیز تمام میشود.