سالروز فتوای امام خمینی درباره سلمان رشدی
حکم امام در مقابل آندلسی کردن ایران اسلامی
دفتر پژوهشهای مؤسسه کیهان
«به اطلاع مسلمانان غیور سراسر جهان میرسانم مؤلف کتاب «آیات شیطانی» که علیه اسلام و پیامبر و قرآن، تنظیم و چاپ و منتشر شده است، همچنین ناشرین مطلع از محتوای آن، محکوم به اعدام میباشند. از مسلمانان غیور میخواهم تا در هر نقطه که آنان را یافتند، سریعاً آنها را اعدام نمایند تا دیگر کسی جرأت نکند به مقدسات مسلمین توهین نماید و هر کس در این راه کشته شود، شهید است انشاءالله. ضمناً اگر کسی دسترسی به مؤلف کتاب دارد ولی خود قدرت اعدام او را ندارد، او را به مردم معرفی نماید تا به جزای اعمالش برسد.»1
این حکم و فتوای حضرت امام بود که به دنبال چاپ و انتشار کتابی موهن و اهانتآمیز نسبت به پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله و قرآن کریم به نام «آیات شیطانی» صادر شد.
این کتاب در تاریخ ۴/۷/۱۳۶۷ (۲۶ سپتامبر ۱۹۸۸) توسط انتشارات «وایکینگ» (جزو گروه انتشاراتی «پنگوئن») منتشر شد. نویسنده این کتاب یعنی سلمان رشدی مسلمانی مرتد و هندی تباری بود که تبعه «انگلیس» محسوب میشد.
بعد از انتشار این کتاب بود که دولت هند نه تنها از چاپ آن جلوگیری کرد، بلکه ورود و توزیع نسخههای چاپ خارج را نیز ممنوع کرد. همچنین در اکتبر ۱۹۸۸، دقیقاًً در همان شبی که کتاب فوق به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یافت، نتوانست آن را ببرد. همچنین در همان زمان سخنرانی سلمان رشدی در افتتاحیه یک کنگره ضد نژادپرستی در آفریقای جنوبی لغو شد. یک ماه بعد انتشار کتاب در این کشور و همچنین سودان، ممنوع شد و سپس این ممنوعیت در حدود بیست کشور دیگر نیز اجرا شد.
اعتراضات آزادیخواهان و مسلمانان به «آیات شیطانی» به سرعت گسترش یافت و به انگلیس رسید. اتحادیه سازمانهای مسلمانان انگلستان از تاچر، نخستوزیر وقت خواست تا علیه این رمان اقدام کند.
در ۱۴ ژانویه 1989 در شهر بردفورد در شمال انگلستان هزاران مسلمان همراه آزادیخواهان دیگر ادیان الهی در اعتراض به انتشار «آیات شیطانی» تظاهرات کردند. اینبار خبرنگاران و تصویربرداران رسانهها نیز برای پوشش خبری به این تجمع رفتند. در این تظاهرات، برای اولین بار کتاب فوق آتش زده شد. آن روز در تظاهرات علیه «آیات شیطانی» یک نقطه عطف به شمار آمد چرا که با پیوستن برخی از چهرههای سیاسی انگلستان، اعتراضات ابعاد دیگری به خود گرفت. اسقف بردفورد نیز به این اعتراضات ملحق شد.2
در پاکستان، هزاران نفر در مقابل سفارت آمریکا در اسلامآباد اجتماع کردند و خواستار اعدام سلمان رشدی شدند. در درگیری پلیس با این معترضان، چندین نفر کشته شدند.
اما فتوای امام نقطه عطف مهمی در سیر مخالفت و اعتراضات به انتشار کتاب یاد شده بود. به دنبال حکم امام، ملت ایران یکپارچه از آن حمایت نموده و با تظاهرات باشکوهی در مقابل سفارت انگلیس به نقش پررنگ استعمار پیر در این ماجرا، اعتراض کردند.
حتی اقلیتهای مذهبی کشور نیز با انتشار اطلاعیههایی، از این اقدام حمایت نمودند. خلیفه ارامنه از طرف شورای خلیفهگری و کلیه هموطنان ارمنی، همچنین مرجع کلیمیان ایران در بیانیههایی، اهانت و اسائه ادب به مقام شامخ پیامبر اسلام را توهین به همه پیامبران الهی دانسته و آن را محکوم کردند. خلیفهگری آشوری، کلدانی و کاتولیک آذربایجان نیز با انتشار بیانیهای، انزجار و نفرت خود را بیان نمودند و انجمن زرتشتیان نیز، ضمن ابراز تنفر و انزجار از سلمان رشدی و حمایتکنندگانش، حمایت خود را از فتوای امام اعلام کرد.
حمایت از حکم امام خمینی، به سایر کشورهای جهان و جوامع مسلمانان در دیگر سرزمینها نیز کشیده شد. تظاهرات وسیع مسلمانان در «بُن» (پایتخت آن روز آلمان غربی) همچنین تظاهرات گسترده و پرشور مسلمانان انگلستان از جمله این اقدامات بود. در ایتالیا نیز بسیاری از کتابفروشیها نسخههای کتاب آیات شیطانی را از فروشگاه خود خارج کردند و فدراسیون ملی مسلمانان فرانسه، با انتشار اطلاعیهای، اعلام کرد از تمامی راهها و امکانات قانونی، برای جلوگیری از انتشار کتاب آیات شیطانی استفاده خواهد کرد. فریادهای «مرگ بر رشدی» و «رشدی باید اعدام گردد» در هلند و تعداد دیگری از کشورهای غربی، نشان از اعتراض آنها به این کتاب و حمایت از فتوای امام داشت.
به دنبال صدور فتوای امام، خانم دکتر «ممسن» پروفسور دانشگاه استنفورد کالیفرنیا در حمایت از آن طی یک سخنرانی به ریشههای تهاجم غرب صلیبی صهیونی علیه اسلام اشاره کرد و گفت:
«ظهور اسلام در پرتو مجاهدتهای نبی اکرم(ص) و اهلبیت علیهمالسلام نقطه عطف تاریخ بشری به شمار میرود، بهگونهای که بدون این نقطه عطف آسمانی هرگز تمدنهایی چون روم، مصر و ایران باستان راهی به دنیای کنونی نداشتند. دلایل تاریخی این حقیقت غیرقابل انکار، بیشمار است. یکی از این دلایل اقرار مکرر دانشمندان اسلامی و خصوصاًً غیراسلامی و اروپایی به این حقیقت عظیم است که نمونه کوچکی از آن را هماکنون پیش روی دارید. متأسفانه جامعه به ظاهر پیشرفته غرب صهیونیزم زده برای مقابله با تعالیم ادیان آسمانی خصوصاًً اسلام عزیز، جنگ روانی گستردهای را آغاز نموده که پیشقراولان آن سردمداران شناختهشده آمریکا و اسرائیل هستند. با کمال تعجب داعیهداران دروغین تمدن و حقوق بشر به علت ضعف و زبونی در مصاف با نورانیت آفتاب عالمگیر محمدی(ص) عقدهگشایی نموده، بیادبی پیشه کرده و به ساحت مقدس پیامبر عظیمالشأن اسلام اسائه ادب نمودهاند. خوشبختانه دانشمندان بنام این جوامع برخلاف تلاشهای مذبوحانه و توهینآمیز نه تنها پیامبر اسلام را از بزرگان طراز اول تمدن دینی میدانند بلکه با صراحت تمام بر جهانی شدن دین اسلام به علت مزایای بیشمار آن اقرار نمودهاند. از سوی دیگر در پوشش این اسائه ادب به ساحت مقدس پیامبر اعظم(ص) درصددند واکنش جهان اسلام را مورد ارزیابی قرار داده تا با سناریوهای جدید، فشارهای بیشتری را بر مسلمانان جهان بهویژه جمهوری اسلامی ایران وارد کنند.»3
آنچه خانم دکتر ممسن در سخنرانیاش درباره طرح و نقشههای دشمن صهیونی افشاء کرده بود، اشاره به سابقهای دیرین در اینگونه جنگهای روانی در طول تاریخ علیه اسلام داشت.
اما مهمترین نشانههای این جنگ روانی در آندلس اتفاق افتاد که حدود 800 سال تحت تمدن اسلامی به درجات بالایی از رشد مادی و معنوی دست یافته بود. و آنگاه که صلیبیون از طریق جنگهای متعدد نتوانستند بر مسلمانان فائق آیند روی به اینگونه تهاجمات سخیف آورده و با جنگ نرم و هدف قرار دادن ارزشها و باورها و اعتقادات مسلمانان، سعی در استحاله ایدئولوژیک و سپس فیزیکال جامعه اسلامی نمودند.
رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتالله خامنهای بارها نسبت به تهاجم فرهنگی و جنگ نرم دشمن در آندلسی کردن ایران اسلامی هشدار دادند و شباهت فریبهای تاریخی صلیبیون دیروز و امروز را بیان کردند. ایشان در 6 اسفند 1381 و در دیدار جوانان و دانشجویان سیستان و بلوچستان در تذکری مهم فرمودند: «سیاست امروز، سیاست آندلسی کردن ایران است.»
یکی از نقشههای صلیبیون در آندلس، توهین به مقدسات اسلام بود تا در صورت برخورد مسلمانان، مظلومنمایی کرده و در عین حال حساسیت جوانان مسلمان نسبت به اینگونه توهینها را کمرنگ سازند. کتاب موهن سلمان رشدی نیز در همین جهت با سرمایه صهیونیستها چاپ و انتشار یافت. در چنین موقعیتی حضرت امام خمینی با قاطعیت در مقابل توهین سلمان رشدی مرتد به مقدسات اسلامی ایستادند و فرمان مهدورالدم بودن وی را صادر کردند تا برای همیشه جلوی اینگونه گستاخیها گرفته شود و به مسئلهای عادی بدل نگردد.
حکم حضرت امام تحول عمیقی در نفوذ اسلام در دیگر سرزمینها و به خصوص اروپا و آمریکا گذارد و قدرت این نفوذ را چند ده برابر گذشته نمود. تلاشهای مذبوحانه کارگزاران رسانهای غرب صلیبی/صهیونی در سالهای بعد نشان داد که فتوای حضرت امام چه تأثیر شگرفی در رشد اسلام در غرب داشت.
در سالهای اولیه پس از 2000، دو فیلم موهن «تسلیم» توسط تئو ون گوک و «فتنه» بهوسیله خیرت ویلدرس هلندی ساخته شدند اما آنچه از اینگونه فیلمها بیش از هر نتیجهای مستفاد گردید، همانا عصبانیت، وحشت و هراس شبکهها و کانونهای صهیونیستی از نفوذ روزافزون اسلام در مناطق حساس دنیا بود. آنچه به دنبال نمایش آمارهایی از افزایش جمعیت مسلمانان در هلند و قاره اروپا از ۱۹۰۹ تا حال در آن فیلمها ارائه شد، نشانه دیگری از ایجاد رعب و وحشت از اسلام در دل کانونهای سلطه غرب بود.
طرفه آنکه پس از پخش فیلم «فتنه»، گرایش مردم هلند به مطالعه قرآن مجید به طرز شگفتانگیزی افزایش یافت، چنان که نشریه «المحیط» براساس گزارش مطبوعات هلندی خبر داد که انتشار فیلم «فتنه»، نتایج معکوس در مقایسه با اهداف سازندگان آن داشته و باعث شد تا مردم آمستردام به کتابخانههایی که کتب اسلامی از جمله قرآن الکترونیکی ارائه میکردند، روی آورند. طی همین خبر آمده بود که در مدّت دو روز این محصول در بازار هلند نایاب شد.
اما ترس و وحشتی که سلطهگران صلیبی صهیونی از نفوذ اسلام در دو فیلم یاد شده نشان داده بودند، بیراه نبود، چراکه در سال 1997، دکتر پیتربریولی، مدیر اجرایی مؤسسه تحقیقاتی مسیحیت در انگلستان از طریق نشریه ساندیتایمز اعلام کرد: «بر اساس ارقام و آمار، اسلام سریعترین مذهبِ در حالِ رشد در جهان است.»4
و سال پیش از آن یعنی 1996، روزنامه «لوفیگارو» براساس آماری حیرتانگیز، فاش ساخت که تا 20 سال آینده، اسلام مذهب اول بلژیک خواهد شد.
«ماسینگر ویتوری فورمنتی» از رهبران کاتولیک در واتیکان در مصاحبه با روزنامه «آل اسرواتور رومانو» گفت: «برای نخستین بار در تاریخ، ما دیگر در صدر نیستیم، مسلمانان از ما گوی سبقت را ربودهاند.»5 یعنی علیرغم تمامی اهانتها و انتشار کتابها و فیلمهای موهن و همچنین تبلیغات ضد اسلامی در غرب، عده گروندگان به دین اسلام در اروپا روز به روز فزونی یافت.
همه این تجربیات برای ما این هشدار را داشته و دارد که اگر بخواهیم به سرنوشت آندلس دچار نشویم، در برابر حملات فرهنگی غرب و اعوان و انصار داخلیشان، خصوصاًً در برابر اسائه ادب به خاندان پیامبر اکرم(ص) و اهانت به باورها و اعتقادات قرآنی که تحت لوای قرائتهای مختلف از دین و یا تئوری قبض و بسط شریعت یا تسامح و تساهل در دین صورت میپذیرد، بایستی همچون فتوای حضرت امام درباره کتاب «آیات شیطانی» حالت تهاجمی و قاطع داشته باشیم و خدای ناکرده منفعل نشده و از رواج افکار التقاطی جلوگیری کنیم.
_______________________________
1- صحیفه امام- جلد 21- صفحه 263 2- آخرین فتوا؛ ‹آیههای شیطانی› و سلمان رشدی سی سال بعد- بیبیسی- 25 بهمن 1397 3- مجموعه مستند «راز آرماگدون 2: ارتش سایهها»- قسمت 15- شبکه خبر-
14 شهریور 1388 4- همان 5- همان