kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۵۹۶۲
تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۲۵
مقامات آمریکایی:

استراتژی ایران اخراج آمریکا از منطقه است قدرت بازدارندگی‌مان را از دست داده‌ایم

قدرت بازدارندگی، عمق نفوذ راهبردی و تاب‌آوری ایران در برابر کارزار فشار حداکثری باعث شده تا بار دیگر آمریکایی‌ها به ضعف و شکست سیاست‌های خود در برابر ایران اعتراف کنند.

 

سرویس سیاسی-

سیاست‌های آمریکا در قبال کشورمان ازجمله تحریم‌ها و افزایش فشار اقتصادی، هجمه تبلیغاتی و رسانه‌ای، اختلاف‌افکنی در داخل، ایجاد محدودیت‌های برجامی، ایجاد محدودیت در توان موشکی و دفاعی ایران، حفظ همیشگی ساختار تحریم‌ها، فشار حداکثری برای انزوای ایران و ایجاد مانع در عمق راهبردی و نفوذ منطقه‌ای ایران و ... نشان می‌دهد که نظام سلطه همواره سعی کرده تا با استفاده از تمام ظرفیت‌های داخلی و خارجی خود، جمهوری اسلامی ایران را به زانو دربیاورد.
اما واقعیت آن است که 1) ضعف مدیریتی و سیاسی آمریکا، شکست پروژه‌های بین‌المللی، اختلافات داخلی و مشکلات اقتصادی و اجتماعی این کشور 2) تاب‌آوری و پایداری ایران در برابر فشار حداکثری آمریکا و کارزار تحریم‌های شکننده، 3) موفقیت جمهوری اسلامی ایران در دیپلماسی منطقه‌ای و نقش راهبری آن در جبهه مقاومت در عراق، سوریه، لبنان، یمن 4) تعامل ایران با سایر کشورها به‌ویژه اتحاد راهبردی با کشورهای چین و روسیه... باعث شده تا سیاست‌های آمریکا در مواجهه با ایران به شکست منتهی شود.
ضعف و شکنندگی آمریکا در حوزه‌های داخلی و خارجی و بحران‌هایی که‌گریبانگیر آن‌هاست به‌ویژه استیصال آنان در برابر بازدارندگی جمهوری اسلامی به‌قدری مسلم و انکارناپذیر شده که خود مقامات، رسانه‌ها و اندیشکده‌های آمریکایی صریحاً به آن اعتراف می‌کنند.
«میچ مک‌کانل»، رهبر جمهوری‌خواهان مجلس سنا و یکی از حامیان و هواداران ‌ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا پنجشنبه ضمن اذعان به اینکه آمریکا «بازدارندگی» خود علیه ایران را از دست داده از سیاستمداران حزب رقیب خود خواست فشارها را بر تهران افزایش دهند.
او تصریح کرد: «برای اینکه دموکرات‌ها فشارها را بر ایران افزایش دهند و پاسخ قاطعی به این کشور بدهند دیر نیست. عدم واکنش قاطع به حملات نیروهای تحت حمایت ایران علیه نیروهای آمریکایی در منطقه بازدارندگی ما را از بین برده و خطرات علیه پرسنل آمریکایی را به طرز محسوسی افزایش داده است.»
راهبرد ایران
اخراج آمریکا
از خاورمیانه است
رهبر جمهوری‌خواهان سنا با بیان اینکه راهبرد ایران بیرون راندن آمریکا از خاورمیانه است گفت که بعد از خروج آمریکا از افغانستان، ایران تلاش در راستای تحقق این هدف را مضاعف خواهد کرد. مک‌کانل گفت: «راهبرد ایران این است که با استفاده از خشونت ایالات‌متحده را از خاورمیانه بیرون براند. جای تعجب ندارد که آنها بعد از عقب‌نشینی تحقیرآمیز دولت از افغانستان و ناتوانی در پاسخ دادن به نظامیان آمریکا استفاده از این راهبرد را مضاعف خواهند کرد.»
فرمانده سنتکام: ایران
تهدید اصلی ما در خاورمیانه است
«کنث فرانک مک‌کنزی» رئیس ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام نیز شامگاه پنجشنبه طی سخنرانی در اندیشکده خاورمیانه مدعی شد: «ایران تهدید اصلی پیش روی سنتکام در خاورمیانه و کانون تمرکز ما است. آمریکا و ایران همچنان در وضعیت بازدارندگی مداوم هستند و تهران تلاش می‌کند آمریکا را مجبور به اقدام کند.»
وی با ادعای از کنترل خارج شدن گروه‌های شبه‌نظامی حامی ایران در عراق، اضافه کرد: «ما مأموریت داریم ایران را از انجام هرگونه عملیات شرورانه که باعث تضعیف امنیت و ثبات خاورمیانه می‌شود، بازداریم.»
مک‌کنزی درباره جنگ یمن نیز بدون‌ اشاره به حملات ددمنشانه ائتلاف سعودی- اماراتی به مردم بی‌دفاع این کشور، ادعا کرد: «پشتیبانی ایران از حوثی‌ها دلیل اصلی طولانی شدن جنگ در یمن است. حوثی‌ها از تسلیحات ارسالی ایران بدون ملاحظه استفاده می‌کنند».
فرمانده سنتکام اخیراً طی اظهاراتی عنوان کرده بود که برنامه موشکی ایران به تهدیدی فوری‌تر از برنامه هسته‌ای‌اش بدل شده است.
شکست دادن ایران
دشوار است
وی با بیان اینکه «موشک‌های ایرانی در پایگاه عین‌الاسد تقریباً هر جا را که می‌خواستند زدند، گفته بود: «آنها اکنون می‌توانند به هر جا در خاورمیانه ضربه بزنند. آنها می‌توانند حملاتشان را با دقت و در حجم بالا انجام بدهند.»
مک کنزی با تأکید بر اینکه «ایران به سطحی از توانایی‌ها دست یافته است که شکست دادنش دشوار است» گفته بود: «توانایی‌های راهبردی ایران هم‌اکنون عظیم است. آنها در این زمینه سرتر هستند ظرفیت استراتژیک ایران اکنون بسیار زیاد است. چراکه توانایی غرق کردن دشمنان خود توسط آبشار موشکی را به دست آورده‌اند.»
وی همچنین در رابطه با درگیری احتمالی با ایران گفته بود: «اگر آنها ناگهانی حمله کنند، جنگی خونین رخ می‌دهد. ما به‌شدت آسیب می‌بینیم.»
مک کنزی با صراحت گفته بود که ایران موازنه را به نفع خود به هم زده و شرایط بیش از هر زمان دیگر برای آمریکا‌ترسناک است.
اعترافات آمریکایی‌ها
به شکست فشار حداکثری
و به بی‌اثر بودن تحریم‌ها
علیه ایران
واضح آنکه، آمریکایی‌ها بارها به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کرده‌اند. همین چند روز پیش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا رسماً به شکست مقابل ایران اعتراف کرد. «ند پرایس» که هفته گذشته در کنفرانس خبری روزانه خود سخن می‌گفت تأکید کرد که کارزار فشار حداکثری دولت «دونالد ‌ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا علیه تهران یک شکست فاحش بوده است.
وی اضافه کرد: دونالد ‌ترامپ وعده داده بود که با اعمال فشار حداکثری به جمهوری اسلامی، جامعه بین‌الملل را علیه ایران متحد کند که این‌گونه نشد و عکس تمامی این موارد محقق شد.
«کریس مورفی» نماینده مجلس سنای آمریکا هم سه‌شنبه هفته گذشته (12 بهمن) از فشار حداکثری علیه ایران انتقاد کرد و در توییتر خود نوشت: «از تحریم‌های فشار حداکثری ‌ترامپ علیه ایران چیزی نصیب ایالات‌متحده نشد. درواقع اوضاع بدتر شد. حملات بیشتر به نیروهای آمریکا صورت گرفت و برنامه هسته‌ای [ایران] بزرگ‌تر شد. باید آماده‌باشیم آن تحریم‌ها را در ازای بازگشت ایران به پایبندی به توافق هسته‌ای کاهش دهیم.»
همچنین نشریه «نیویورکر» در گزارش مفصلی که ماه گذشته درباره برنامه هسته‌ای و موشکی ایران منتشرکرده بود، از قول یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا نوشت که «تحریم‌ها علیه ایران فرسوده شده‌اند بدون آنکه نتایج مدنظر واشنگتن را داشته باشند.»
نیویورکر نوشته بود که جو بایدن غیراز دیپلماسی هم گزینه‌های پیشگیرانه چندانی در اختیار ندارد، چراکه گزینه نظامی هم گزینه‌ای جذاب یا گزینه‌ای که در درازمدت اثربخش باشد، نیست.
بی‌اثر شدن ابزار تحریم‌ها
در برابر سایر کشورها
نشریه آمریکایی هیل مهرماه سال جاری در گزارشی نوشت که اعمال تحریم علیه افراد و کشورهای دیگر به‌عنوان ابزار سیاست خارجی آمریکا طی ۲ دهه گذشته ۱۰ برابر شده است.
بر اساس آمار منتشرشده در این گزارش، تحریم‌هایی که وزارت خزانه‌داری آمریکا طی ۳۷ برنامه جداگانه علیه افراد و کشورها اعمال کرده از ۹۱۲ تحریم در سال ۲۰۰۰ به ۹ هزار و ۴۲۱ تحریم در سال ۲۰۲۱ رسیده است. هیل نوشت که این آمار تنها در مورد تحریم‌های اعمال‌شده از طرف وزارت خزانه‌داری آمریکا است و هیچ ارتباطی با تحریم‌های دیگر نهادهای دولت آمریکا مانند وزارت امور خارجه، وزارت بازرگانی و وزارت دادگستری و امنیت ملی ندارد.
روزنامه وال‌استریت ژورنال هم در گزارشی نوشته بود: استفاده بیش‌ازحد دولت‌های پیشین آمریکا از ابزار تحریم و بی‌اثر شدن آنها موجب بازبینی در این سیاست شده است.
آمریکای امروز؛
در سراشیبی افول
تردیدی نیست که آمریکا امروز در سراشیبی افول قرار گرفته و علاوه بر مشکلات داخلی در حوزه‌های سیاسی، دفاعی و اقتصاد و انرژی در پروژه‌های بین‌المللی خود (از عراق و سوریه و افغانستان و یمن تا ونزوئلا، کره و شمال آفریقا در الجزایر و لیبی) شکست‌خورده و با بحران‌هایی مانند افغانستان، بحران مرزی و تنش در روابط با برخی کشورهای اروپایی مانند فرانسه دست‌وپنجه نرم می‌کند.
چندی پیش رسانه‌های خارجی گزارش دادند که اقتصاد آمریکا به‌ سوی رکود و بحران می‌رود. براساس این گزارش‌ها، داده‌های جدید دولت آمریکا نشان می‌دهد که اقتصاد این کشور از سه‌ماهه چهارم ۲۰۱۹ تا سه‌ماهه چهارم ۲۰۲۰ با سقوط سنگین ۱۹.۲ درصدی رو‌به‌رو شده است. این عملکرد بدترین رکودی بوده که در طول تاریخ معاصر این کشور ثبت‌شده و حتی از عملکرد دوره رکود بزرگ و بحران مالی سال ۱۹۲۹ نیز بدتر بوده است.
«رابرت کیوساکی»، نویسنده مشهور و کارشناس برجسته اقتصادی آمریکایی به سهامداران و سرمایه‌گذاران هشدار داد که «سقوط و رکود در حال نزدیک شدن است. طلا، نقره، بیت‌کوین و قیمت ملک نیز سقوط
خواهد کرد.»
«میشل بوری» و سرمایه‌دارانی نظیر «جرمی گرنتهام»، «استنلی دِراکن میلر»، «چارلی مانگر» و «لئون کوپرمن»، اخیراً پیش‌بینی‌های مشابهی درباره سقوط بازار سهام آمریکا داشته‌اند.
براساس گزارشی که رأی الیوم سال گذشته منتشر کرد، در تشریح شکننده بودن وضع آمریکا به‌عنوان‌مثال می‌توان به مقابله اقتصادی با ویروس کرونا‌ اشاره کرد که ۴۲ میلیون آمریکایی به‌عنوان بیکار ثبت‌نام کرده‌اند.
گزارش‌های منتشره حاکی از آن است که جنگ‌های افغانستان و عراق برای آمریکایی‌ها ۴.۴‌تریلیون دلار آب خورد. همچنین براساس گزارش اخیر ۹۸ صفحه‌ای کمیسیون استراتژی دفاع ملی، توان بازدارندگی آمریکا کاهش یافته و حاشیه راهبردی این کشور بسیار نگران‌کننده
است.
بر همین اساس است که بررسی وضعیت آمریکا در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاست داخلی و به‌ویژه بحران مدیریت در مقابله ویروس کرونا و همچنین سیاست خارجی و ضعف و شکست در برابر قدرت‌هایی مانند چین و روسیه نشان می‌دهد که هژمونی و دوران تک‌قطبی آمریکا رو به پایان بوده و همه کوشش‌های آنان در برابر ایران نقش بر آب شده است.
بر کسی پوشیده نیست که پیشرفت هسته‌ای، قدرت بازدارندگی و عمق نفوذ راهبردی جمهوری اسلامی ایران، عمده نگرانی آمریکایی‌هاست چه آنکه این روزها که مذاکرات هسته‌ای در جریان است توجه و تمرکز آنها بر مسائل موشکی و منطقه‌ای ایران است؛ موضوعاتی که جمهوری اسلامی ایران هرگز از آنها کوتاه
نخواهد آمد.