kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۵۸۳۴
تاریخ انتشار : ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۱:۲۴
رئیس‌ اتحادیه بنکداران مواد غذایی مطرح کرد

ردپای سودجویان در افزایش غیرمنطقی قیمت برنج

 
 
 
به گفته رئیس ‌اتحادیه بنکداران مواد غذایی، سودجویی و واسطه‌گری از دلایل اصلی رشد قیمت برنج است.
به گزارش خبرگزاری فارس، رشد قیمت برنج در یک سال گذشته بسیار قابل توجه بوده است و بررسی آخرین آمار منتشرشده از قیمت کالاهای اساسی از سوی وزارت صمت نیز موید این مطلب است.
براین اساس قیمت برنج طارم اعلا در 9 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 59.5 درصد و قیمت برنج داخلی ‌هاشمی درجه یک در 9 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 56.6 درصد افزایش یافته است.
بنابراین قیمت هر کیلوگرم برنج طارم اعلا در آذر 1399 معادل 334497 ریال بوده که به 533630 ریال در آذر 1400 افزایش یافته است. 
همچنین قیمت هر کیلوگرم برنج‌هاشمی درجه یک در آذر 1399 معادل 328759 ریال بوده که در آذر 1400 به 514970 ریال افزایش یافته است. 
قیمت برنج پاکستانی نیز در بازه زمانی یاد شده 14.9 درصد افزایش یافته است، البته قیمت برنج تایلندی در بازه زمانی یادشده 7.2 درصد کاهش داشته است. 
در این‌باره، رئیس‌اتحادیه بنکداران مواد غذایی، ضمن تایید رشد شدید قیمت برنج، اظهار داشت: دلایل افزایش قیمت برنج را باید در شمالِ کشور جست‌وجو کرد.
قاسم‌علی حسنی گفت: اگرچه هزینه‌های مختلفی از جمله کود، سم، حمل‌ونقل، هزینه‌های کارگری قیمت یک محصول کشاورزی را تعیین می‌کند اما به نظر می‌رسد قیمت برنج توسط برخی عمده‌فروشان و دلالان در شمال کشور تعیین می‌شود و با سودجویی‌ها قیمت این محصول مدام در حال افزایش است. 
وی گفت: سود بنکدار و خرده‌فروش کاملا مشخص است بنکدار به هر قیمتی محصول خود را خریداری کند حداکثر کالای خود را با سه درصد سود به فروش می‌رساند و خرده‌فروش نیز کالای خود را با حداکثر 12 درصد سود نسبت به قیمت خرید عرضه می‌کند. 
حسنی بیان کرد: قیمت انواع برنج ایرانی در حال حاضر در بنکداری‌ها بین 47 تا 77 هزار تومان است بنابراین قیمت این کالا در خرده‌فروشی‌ها حداکثر می‌تواند تا 12 درصد بیشتر باشد.
وی با بیان اینکه در تعیین قیمت برنج ایرانی در شمال کشور سودجویی صورت می‌گیرد، افزود: بنکداران در شهرهایی به غیر از شمال کشور در تعیین قیمت دخالتی ندارند و بنابراین قیمت این محصول در شمال کشور تعیین می‌شود و ما فقط خریدار و عرضه‌کننده هستیم. 
این فعال اقتصادی ادامه داد: سازمان‌های مسئول باید علت افزایش قیمت برنج را بررسی کنند و مانع افزایش قیمت‌ها ‌شوند، ‌هزینه تولید این محصول بالا است اما به نظر می‌رسد سودجویی‌هایی نیز موجب افزایش قیمت برنج شده 
است. 
براساس تازه‌ترین گزارش منتشر شده از سوی وزارت صمت، قیمت شکر سفید 75.9 درصد در آذر 1400 نسبت به آذر 99 افزایش داشته و قیمت هر کیلوگرم از این کالای مصرفی از 84742 ریال 
در آذر 99 به 149102 ریال در آذر 1400 افزایش یافته است.
قیمت کالاهای مصرفی دیگر نیز مانند گوشت گوساله، گوشت گوسفندی و گوشت مرغ تازه در بازه زمانی یاد شده به ترتیب 
42 درصد، 19.5 درصد و 24.8 درصد افزایش داشته است. 
براساس این گزارش، مشاهده قیمت انواع برنج در فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز حاکی از آن است که قیمت هر کیلوگرم برنج ایرانی حدود 80 هزار تومان است به عنوان مثال یک کیسه 4.5 کیلویی برنج ایرانی در اغلب فروشگاه‌های زنجیره‌ای با قیمت 400 هزار تومان عرضه می‌شود در حالی که این ارقام در جیب کشاورز نمی‌رود و فقط ‌موجب پرپول شدن جیب واسطه‌گران می‌شود.