kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۵۱۲۶
تاریخ انتشار : ۰۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۱۱

اخبار ویژه

 

فهم تفاوت آمریکا با چین و روسیه این قدر سخت است؟!
روزنامه حامی دو آتشه برجام، نوشت همان‌طور که آمریکا را به راستی‌آزمایی در مورد لغو تحریم‌ها ملزم می‌دانیم، باید برای ارتقای روابط با روسیه و چین نیز متوسل به راستی‌آزمایی شویم.
روزنامه جمهوری اسلامی،‌در سرمقاله‌ای نوشت: اگر میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای برخوردار از حاکمیت مشروع، رابطه و تعامل فاقد سلطه‌پذیری وجود داشته باشد، این کشورها چه شرقی باشند و چه غربی، چه مسلمان باشند و چه غیرمسلمان و با هر مرام و مسلک سیاسی که باشند، چنین رابطه و تعاملی از مصادیق زیر سلطه شرق یا غرب رفتن محسوب نمی‌شود و در این موارد، سیاست «نه شرقی، نه غربی» رعایت شده است. اصل «نه شرقی، نه غربی» برخلاف اظهارنظر بعضی افراد که درصدد توجیه سیاست‌های نادرست هستند، یک اصل پایه‌ای برای نظام جمهوری اسلامی است و هیچگاه نباید کنار گذاشته شود. توجیهاتی از قبیل اینکه منظور از شرق «شوروی» بود که فعلاً وجود ندارد و به همین دلیل حالا دیگر سیاست «نه شرقی، نه غربی» کاربردی ندارد، کاملاً غیرموجه هستند و با توسل به چنین توجیهاتی نمی‌توان خدشه وارد کردن به استقلال کشور را پنهان کرد.
با این نگاه، برخورداری از رابطه با چین و روسیه که این روزها بحث درباره آن به مسأله روز تبدیل شده و سفر رئیس‌جمهور رئیسی به مسکو نیز آن را تشدید کرده، در صورتی که یک رابطه معمولی و در قالب تعامل عادلانه طرفینی باشد امری طبیعی است.
این روزنامه می‌افزاید: «راستی‌آزمائی، یکی از راه‌های بسیار مفید برای ادامه تعامل با کشورها و ارتقاء روابط در صورت مثبت بودن وعده‌های آنهاست. همانطور که آمریکا را به راستی‌آزمائی در مورد لغو تحریم‌ها ملزم می‌دانیم، باید برای ارتقاء روابط با روسیه و چین نیز متوسل به راستی‌آزمائی شویم. اگر این قاعده را به گذشته تعمیم دهیم، هم روسیه و هم چین نمره منفی دارند، زیرا هیچکدام از سوداگری در ماجرای تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران کوتاه نیامدند و تا توانستند جیب‌های خود را از اموال مردم ایران به بهانه فروش مواد تحریمی به صورت غیرعادی و با خریدن نفت با تخفیف‌های غیرعادی‌تر، پر کردند. از این منظر، چین و روسیه سابقه مثبتی ندارند و در راستی‌آزمائی رفوزه شده‌اند، ولی می‌توانیم بار دیگر درباره آنها راستی‌آزمائی را از حالا به بعد بکار ببندیم.
آقای رئیسی در بازگشت از مسکو از «همکاری‌های دفاعی» به عنوان بخشی از مذاکرات و قرار و مدار با روسیه یاد کرد. اگر روس‌ها در زمینه تسلیحات، با ما مثل آنچه در زمینه اس۳۰۰ و سوخت نیروگاه بوشهر کردند رفتار نکنند و بدون آنکه مسئولین ما را به دنبال نخود سیاه بفرستند، تسلیحات مورد نیاز ما ازجمله اس۴۰۰ را تحویل ایران بدهند و در صورت استمرار تحریم‌های ضدایرانی آمریکا، موارد تحریمی را نادیده گرفته و به صورت عادی با دولت و بازرگانان و شرکت‌های ایرانی تعامل نمایند، می‌توانیم روسیه را قابل اعتماد بدانیم و به استمرار روابط و حتی گسترش آن اقدام نمائیم. در مورد چین هم باید همین راستی‌آزمائی را بکار ببندیم و براساس نتیجه‌ای که به دست می‌آید در مورد گسترش روابط با این کشور تصمیم‌گیری نمائیم.»
این سرمقاله در شرایطی منتشر می‌شود که روزنامه مذکور به هنگام مذاکرات برجام و پذیرش واگذاری امتیازات نقد و فوری در ازای وعده‌های نسیه و فاقد ضمانت، کمترین اظهارنگرانی نداشت و با بازی در زمین پروپاگاندای رسانه‌ای غرب برای تحمیل توافقی خسارت‌بار به ایران، خواستار تعجیل در توافق بود؛ توافقی که متولیان وقت آن مدعی بودند هیچ توافقی بدتر از عدم توافق نیست(!) در آن هنگام گردانندگان روزنامه مورد اشاره نه راستی‌آزمایی تعهدات آمریکا سرشان می‌شد، نه گرفتن تضمین‌، نه مرور سوابق خدعه و خیانت آمریکا. بلکه زعمای مقدم این روزنامه (امثال مرحوم هاشمی و حسن روحانی و...) برای صرف مذاکره با آمریکا جشن گرفته بودند و می‌گفتند تابو شکست و وزیر خارجه آمریکا تضمین داده که به تعهدات‌شان عمل کند و قس علی هذا!
جالب این که حالا هم همین طیف به جای ابراز ندامت از قصور و تقصیرهای خود و نشنیدن تذکرات دلسوزانه صاحب‌نظران، باز هم طلبکاری می‌کنند و به جای اعتراض به عهدشکنی ادامه‌دار آمریکا که غرب، درباره آینده روابط با چین و روسیه هشدار می‌دهند. این در حالی است که چین و روسیه، در روزگار تحریم‌های مطلق عرب برای از پا درآوردن ملت ایران، در تعاملات ضد تحریمی با کشورمان همکاری کرده‌اند.
بنابراین عجیب است که محافل مورد بحث، به جای اعتراض بر عهدشکنی‌‌ها و افزایش تحریم‌ها در دوره پسابرجام توسط غرب، به کشورهای دیگر حمله می‌کنند که کم یا زیاد، به ایران در دور زدن تحریم‌ها کمک کرده‌اند.
در موضوع نیروگاه بوشهر باید به یاد نویسنده سرمقاله مورد اشاره آورد که ساخت نیروگاه بوشهر، تعهد غربی‌ها بود و زیر تعهد خود زدند. و این روسیه بود که ولو با تأخیر، این نیروگاه را تکمیل کرد و تحویل داد. در حوزه تعاملات نظامی نیز، روشن است که پس از اقناع ولادیمیر پوتین توسط شهید سلیمانی، روسیه وارد جنگ در سوریه شد و در به شکست کشاندن نقشه جنگ نیابتی آمریکا به ایران و متحدانش کمک رساند.
و بالاخره؛ باید پرسید که آیا چین و روسیه هستند که به ایران می‌گویند علاوه بر تعطیلی برنامه هسته‌ای، باید قدرت نظامی و نفوذ منطقه‌ای خود را واگذار کنید، یا آمریکا؟!

بدهی دولت سابق به بانک مرکزی ۱۱۶ هزار میلیارد، نه ۳۰ هزار میلیارد!
خط و نشان کشیدن‌های آخرین رئیس‌بانک مرکزی در دولت سابق برای دولت جدید، در حالی است که وی، در سوء مدیریت دولت بی‌تدبیر روحانی سهیم بوده است.
در این باره سایت مشرق، نوشت: برخلاف ادعای عبدالناصر همتی، در پایان کارش در بانک مرکزی، بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی نزدیک به ۱۱۶ هزار میلیارد تومان بوده، نه ۳۰ هزار میلیارد تومان و او ۸۶ هزار میلیارد تومان را غیب کرده است.
وی در روزهای اخیر در توئیتی نوشت: رئیس‌جمهور نکات خوبی به بانک‌ها ابلاغ کردند که اجرای آنها مفید است؛ اما دغدغه اصلی، توقف فشار به بانک‌ها برای تأمین مالی دولت و اعطای تسهیلات تکلیفی به شرکت‌های دولتی است که با اضافه برداشت بانک‌ها و خرید اوراق دولتی از بانک‌ها در ماه‌های اخیر جمعاً ۱۸۰ همت پایه پولی خلق کرده است.همتی همچنین در توضیحات جدیدش گفته است اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی زمان خروجم از بانک مرکزی به ۳۰ همت کاهش یافت. لازم به ذکر است همتی تا چند روز اول خردادماه امسال رئیس‌کل بانک مرکزی بود. برخلاف ادعای همتی، در پایان اردیبهشت امسال بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی نزدیک به ۱۱۶ هزار میلیارد تومان بوده، نه ۳۰ هزار میلیارد تومان.
این در حالی است که همتی آمار خلاف واقع داده و مدعی شده در پایان کارش، بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ۳۰ هزار میلیارد تومان بوده و مانده ریپو (اوراق عملیات بازار باز) را هم ۹ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است. وی در ادامه توضیحاتش، بدهی فعلی بانک‌ها به بانک مرکزی که ۱۱۲ هزار میلیارد تومان تا بوده را با مانده ۷۵ هزار میلیارد تومانی ریپو جمع زده به عدد ۱۸۷ هزار میلیارد تومان رسید و سپس با آمار پایان اردیبهشت (۳۹ هزار میلیارد تومان) مقایسه کرده و به عدد جعلی ۱۴۸ هزار میلیارد تومان رسیده و مدعی شده بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در دولت رئیسی ۱۴۸ هزار میلیارد تومان بیشتر شده است.
اما همان‌طور که ذکر شد بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در پایان کار همتی ۳۰ هزار میلیارد تومان نبوده، بلکه ۱۱۶ هزار میلیارد تومان بوده است و او ۸۶ هزار میلیارد تومان را غیب کرده است.
به نظر می‌رسد عدد ۳۰ هزار میلیارد تومانی که همتی به عنوان بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در پایان عملکردش عنوان کرده، مربوط به کاهش این شاخص در دوره ریاست وی بوده، نه مانده آن در پایان کارش.
در آخر اردیبهشت امسال که پایان کار همتی بود بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ۱۱۶ هزار میلیارد تومان بود که نسبت به آخر تیر ۹۷ که قبل از شروع به کار همتی بود و بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ۱۴۷ هزار میلیارد تومان بود، حدود ۳۱ هزار میلیارد تومان کمتر شده است. احتمالاً این رقم در ذهن همتی بوده و در توئیتی که اخیراً منتشر کرده چنین خطایی را مرتکب شده است و سپس با ذوق‌زدگی رقم ۱۴۸ هزار میلیارد تومان را برجسته کرده است.
درباره این کاهش ۳۱ هزار میلیارد تومانی هم اما و اگرهای فنی وجود دارد.واقعیت این است که در سالی‌های ۹۷، ۹۸ و ۹۹ به ترتیب ۲۵، ۳۷ و ۴۱ هزار میلیارد تومان از بدهی‌های بانک‌ها به بانک مرکزی با دولت تهاتر شد، به عبارت دیگر در سال‌های ۹۷ الی ۹۹ حدود ۱۰۰ هزار میلیارد از بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در قالب تهاتر به بدهی دولت به بانک مرکزی تبدیل شده است.
این کاهش ۳۰ هزار میلیارد تومان ناشی از مدیریت همتی و تیم وی نبود که بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی را کاهش داده یا تسویه کرده باشد بلکه این موضوع ناشی از کار حسابداری بوده است و ایشان همه حقیقت را بیان نمی‌کند که بخشی از بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی را با دولت تهاتر کرده‌ است. در واقع بخشی از بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی را به دولت انتقال داده است و این افتخار بزرگی برای همتی نیست.
نکته دیگر این مانده عملیات ریپو است و همتی گفته ۹ هزار میلیارد تومان مانده عملیات ریپو در زمان خروجش از بانک مرکزی بوده اما بررسی‌ها نشان می‌دهد اوراق عملیات بازار باز در زمان پایان کار همتی در بانک مرکزی ۹ هزار میلیارد تومان نبوده بلکه ۲۱ هزار میلیارد تومان بوده است و به ۴۰ هزار میلیارد تومان تا پایان آبان ۱۴۰۰ رسیده است.اما نکته مهم در خرید اوراق بهادار عملیات بازار باز این نیست که زمان آقای همتی چه قدر بوده است و الان چه قدر است، بلکه ذات عملیات بازار باز است. آقای همتی معتقد بودند با اجرای سیاست‌های پولی انقباضی و انبساطی با عملیات بازار باز، تورمی که اواخر سال ۹۸ حدود ۴۰ درصد بود را به ۲۰ درصد خواهد رساند اما بعد از عملیاتی کردن آن نه تنها تورم کاهش پیدا نکرد بلکه افزایش نیز یافت.

صنعت پهپادی ایران بسیار پیشرفته است
یک تارنمای صهیونیستی در‌باره گسترش نیروی پهپادی ایران هشدار داد.
تارنمای «جوویش نیوز سیندیکیت»، در‌باره پیشرفت قابل توجه زرادخانه نیروی پهپادی ایران برای ایجاد تغییر در وضع امنیتی منطقه غرب آسیا، به کشورهای غربی حاضر در مذاکرات وین هشدار داده که لغو تحریم‌ها بدون توجه به این موضوع، پیامدهای وخیمی در پی خواهد داشت.
این تارنمای صهیونیستی می‌افزاید: لغو تحریم‌های ایران بدون توجه به این تهدید، توانایی کاربرد منابع گسترده برای تامین هزینه تولید و توسعه و ارسال غیرمجاز این پهپادها را برای گروه‌های تروریستی نیابتی در منطقه خاورمیانه، در اختیار حکومت ایران قرار خواهد داد. زرادخانه گسترده و نیرومند پهپادهای رزمی ایران، از توانایی بالقوه تغییر اوضاع خاورمیانه برخوردار خواهد بود، زیرا این تسلیحات مرگبار نه‌تنها تهدیدی برای اسرائیل بلکه تهدید قابل‌توجهی برای منافع ایالات متحده به‌شمار می‌رود. بنابراین ایالات متحده و قدرت‌های جهانی باید هم زمان با مشارکت در مذاکرات وین برای بازگردادن پیمان هسته‌ای، این تسلیحات را در مرکز توجه قرار دهند.
گسترش و پیشرفت پهپادهای رزمی و مسلح ایران، موضوع تازه‌ای نیست، زیرا حکومت ایران از میانه ۱۹۸۰ و هم زمان با جنگ با عراق، ساخت آنها را آغاز کرد و در طول این سال‌ها چه از طریق مهندسی معکوس یا تلاش‌های مستقل، موفق به ایجاد توانایی بسیار پیشرفته عملیاتی در صنعت پهپادی خود شده که توانایی‌های پیشرفته در گردآوری اطلاعات و اجرای حملات با شلیک موشک یا عملیات انتحاری دارند.
ایجاد این زرادخانه گسترده به ایران امتیازهای عملیاتی و راهبردی داده، زیرا این سلاح‌ها ضمن قابلیت حمل و عملیاتی شدن آسان همراه با نیازمندی به کاربران‌اندک، از قابلیت به پرواز درآمدن از سکوهای گوناگون برخوردار هستند، بنابراین توانایی حمله به دشمنان را هم زمان با پافشاری بر انکار قابل قبول در اختیار تهران قرار داده است.
گزارش توأم با وحشت این رسانه صهیونیستی در حالی است که سران رژیم صهیونیستی تا همین چند سال قبل ادعا می‌کردند پهپاد‌ها و موشک‌های ایران واقعیت ندارند و فتوشاپ هستند.