هشدار وزارت بهداشت درباره خطرات کاهش مصرف گوشت و شیر در دهکهای پایین
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نسبت به کاهش مصرف منابع پروتئین حیوانی به ویژه گوشت و شیر در دهکهای پایین درآمدی هشدار داد و گفت: ادامه دار شدن این مسئله میتواند عوارضی به دنبال داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، زهرا عبداللهی در نشست خبری دیروز اظهارداشت: تغذیه صحیح نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. اصولا در افرادی که سیستم ایمنی بدن به دلیل تغذیه نامناسب تضعیف میشود، قاعدتا مقاومت بدن در برابر ویروس کرونا کمتر بوده و حتی ممکن است شدت و حدت بیماری و دوره بهبودی و نقاهت نیز افزایش یابد.
عبداللهی ادامه داد: سیستم ایمنی بدن برای عملکرد درست به ویتامینها و مواد معدنی و پروتئینها نیاز دارد که بهترین منبع برای پروتئینها منابع حیوانی است ولی ما پروتئینهای گیاهی هم داریم. در یک برنامه غذایی درست توصیه میشود سهمی از پروتئین گیاهی و سهمی از پروتئین حیوانی وجود داشته باشد. منابع پروتئین حیوانی شامل گوشت و لبنیات در برنامه غذایی روزانه به ویژه برای افرادی که در معرض آسیب بیشتری هستند ضروری است. اکنون به دلیل افزایش قیمت منابع پروتئین حیوانی دسترسی دهکهای درآمدی پایین به این اقلام کاهش یافته و حتی مطالعات ما نشان میدهد مصرف مواد غذایی مانند شیر و گوشت در این افراد کاهش یافته است و حضور آن در سفره مردم کم شده است که ادامهدار شدن این مسئله میتواند عوارضی به دنبال داشته باشد؛ چون رشد کودکان مختل میشود که اول به صورت لاغری و سپس به صورت توقف رشد قدی خود رانشان میدهد یا اینکه رشد نامناسب جنین را سبب میشود.
وی تاکید کرد: ما یک بررسی هنگام آغاز شیوع کرونا در کشور با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور انجام دادیم که مشخص شد برای برخی اقلام غذایی به علت افزایش قیمت تا ۳۵ درصد، کاهش مصرف یافته است. این اقلام شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ و شیر و لبنیات و میوه بود و این مسئله وجود دارد و امیدوارم با سیاستهای درست و اختصاص یارانه به دهکهای درآمدی پایین بتوان این مشکل را برطرف کرد که منابع پروتئینی و ریز مغذیها به سفره مردم وارد شود.
افزایش شیوع سوء تغذیه در کودکان مناطق محروم طی2 سال گذشته
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: رصد وضعیت تغذیه کودکان زیر ۵ سال در مناطق محروم کشور را انجام میدهیم و الان اطلاعات به دست آمده نشان میدهد ظرف دو سال گذشته به دلیل مسائلی از جمله کرونا، خشکسالی و تورم و افزایش قیمتها شیوع سوءتغذیه در کودکان افزایش یافته و شاید یک شیوع دوبرابری در استانهایی مثل سیستان و بلوچستان و بیرجند گزارش شده است. همینطور کمخونی و کمبود ویتامین A به دلیل مشکلات رخ داده است. در مناطق محروم، ناامنی غذایی خانوار بیشتر شده است که اگر به موقع اقدامات مداخلهای انجام نشود در کوتاه مدت افزایش مرگ و میر و ابتلا به بیماریها، کم خونی، کاهش قدرت یادگیری و... را خواهیم داشت و در دراز مدت توقف رشد قدی و حتی کاهش بهره هوشی در کودکان اتفاق میافتد و برای جلوگیری از این مشکل همه بخشها باید کمک کنند.
حبوبات میتوانند جایگزین گوشت شوند؟
عبداللهی افزود: وقتی سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد ابتلا به بیماریها و مرگ و میر هم میتواند بیشتر باشد. جایگزینهایی برای تامین پروتئین نظیر حبوبات وجود دارد که منبع ارزانتر پروتئین است که در ترکیب با غلات به عنوان پروتئین جایگزین کمک میکند اما این به معنای آن نیست که مردم فقط با مصرف حبوبات میتوانند سالم مانده و پروتئین مورد نیاز بدنشان را تامین کنند.
شیوع کمبود ویتامین «دی» در کشور
وی درباره مصرف ویتامین D نیز بیان داشت: یک مشکلی که وجود دارد این است که کمبود ویتامین D در کشور خیلی شایع است و همه گروهها دچار این کمبود هستند؛ بنابراین از سال ۱۳۹۳ که مطالعات نشان داد همه مردم با کمبود این ویتامین روبهرو هستند بر اساس بخشنامههای وزارت بهداشت ماهانه یک مکمل ۵۰ هزار واحدی باید برای افراد بالای ۱۲ سال استفاده شود؛ زیرا ویتامین D درعملکرد سیستم ایمنی بدن موثر است و کمبود آن سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود. جمیعت تحت پوشش از طریق شبکههای بهداشتی و درمانی کشور به پایگاههای سلامت مراجعه کرده و مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D به شکل رایگان دریافت میکنند. برای سنین ۲ تا ۱۲ سال مصرف مکمل ۵۰ هزار واحدی به صورت هر دو ماه یکبار توصیه میشود و برای بچههای زیر دو سال هم قطره آ-د مصرف میشود.