تحقیق و تفحص از وزارت نفت در دوره زنگنه و ایجاد ۲ میلیون شغل تا پایان ۱۴۰۱
جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی به ریاست «محمدباقر قالیباف» آغاز شد و بررسی سؤال یکی از نمایندگان از وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی در دستور کار قرار گرفت. سید محسن دهنوی دیروز بیانیه ۲۲۰ نفر از نمایندگان به مناسبت فرا رسیدن سالروز ۹ دی ماه را قرائت کرد.
حجتالاسلام سیدسلمان ذاکر در تشریح سؤال خود از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، گفت: آمار بیکاری در کشورمان نگرانکننده است. حدود ۲.۵ میلیون نفر از جوانان بیکار مطلق هستند و ۲.۵ میلیون نفر آنها ناامید از کار و چند میلیون نفر دیگر هم به اشتغال ناقص، ساعتی، فصلی، بدون بیمه و بازنشستگی و از کارافتادگی مشغول هستند. بخش قابل توجهی از نیروهای کار هم تحت عنوان نیروهای شرکتی و قراردادی کار میکنند و همواره نگران تعدیل و اخراج هستند.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: باید هر چه زودتر سند جامع اشتغال تهیه شود. مشکل بیکاری جوانان با گفتاردرمانی و ارائه آمار اشتغال به دستگاههای مولد شغل حل نمیشود.
تشریح برنامههای وزارت کار
برای ایجاد اشتغال
حجتالله عبدالملکی در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال سید سلمان ذاکر مبنی بر علت عدم رسیدگی به اشتغال جوانان و افراد تحصیلکرده،گفت: بیکاری بعد از تورم، دومین معضل اقتصادی است و باید به این مسئله توجه کرد که دولت سیزدهم در شرایطی کار خود را آغاز کرد که کشور دچار معضلات اقتصادی متعددی از جمله حجم زیاد بیکاری بود.
وی اظهار داشت: دولت سیزدهم برنامهریزی کرده تا طی ۱۸ ماه که حدوداً اواخر سال آینده میشود، یک میلیون و ۸۵۰ هزار شغل در کشور ایجاد شود. ما ۷۱ دستگاه متولی حوزه اشتغال را هماهنگ و ۱۷۵ برنامه اشتغالزایی را تدوین کردیم و این برنامهها در حال اجراست. همچنین ایجاد یک میلیون و ۸۵۰ هزار فرصت شغلی در قالب این برنامهها در حال پیگیری است.
عبدالملکی گفت: علیرغم آنکه هنوز موتور اشتغال گرم نشده، باید بگویم که در همین چند ماهی که دولت سیزدهم آغاز به کار کرده، ۲۱۷ هزار فرصت شغلی در سامانه وزارت کار به ثبت رسیده که ۱۱۳ هزار فقره از این موارد دارای بیمه تأمین اجتماعی است.
وی با بیان اینکه امیدواریم با همراهی دولت و مجلس معضل بیکاری در کشورمان حل و فصل شود، گفت: دولت سیزدهم زیستبوم اشتغال ایران را تثبیت کرده درحالیکه تا پیش از این چنین شرایطی را نداشتیم و دستگاهها در زمینه اشتغال به صورت مجزا و جزیرهای کار میکردند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به مصوبات اخیر شورای عالی اشتغال، افزود: مطابق با یکی از مصوبات این شورا، ۳۲هزار میلیارد تومان در بودجه سال ۱۴۰۱ برای اشتغال در نظر گرفته میشود. علاوهبر این، ۱۶۰ هزار میلیارد تومان به عنوان تسهیلات اشتغال در نظر گرفته خواهد شد که ۶۰ هزار میلیارد تومان از آن به صورت قرضالحسنه و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان از این تسهیلات هم بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار خواهد بود.
عبدالملکی متذکر شد: همیشه ما گلهمند بودیم که بسیاری از وامها به ویژه وامهای کلان تبدیل به اشتغال نمیشود که ما به دنبال آن هستیم این رویه را تغییر دهیم. هدایت نقدینگی به سمت اشتغال یکی دیگر از مصوبات شورای عالی اشتغال کشور است. همچنین ما با بانک مرکزی توافق کردیم افرادی که وامهای کلان دریافت میکنند، باید تعهد ایجاد اشتغال با بیمه را دهند. برای مثال فردی که ۵۰۰ میلیون تومان وام برای ایجاد اشتغال دریافت میکند، باید تعهد لازم در این زمینه دهد و ما حتماً بر عملکرد آنان نظارت میکنیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: همچنین در حوزه آموزش فنی و حرفهای روی مشاغل مهارتمحور و کمسرمایهبر تمرکز کردیم و تأکید ما بر این است که این مسئله در همه استانها دنبال شود. بنده باید این خبر را بدهم حدود ۱۴۰ شغل شناسایی شده که به کمتر از ۲۰ میلیون تومان سرمایه نیاز دارد.
عبدالملکی اظهار داشت: یکی دیگر از اقدامات ما درباره پنجره واحد مجوزها بود که وزارت امور اقتصادی و دارایی و همه دستگاهها مکلف شدند در این زمینه همکاری کنند و فقط یک درگاه باید برای صدور مجوز اشتغال در نظر گرفته شود.
وی تصریح کرد: همچنین مردم برای دریافت مجوز مشاغل خانگی یکسری مشکلات داشتند که ما مصوب کردیم مشاغل خانگی از حالت مجوزمحوری به فردمحوری تبدیل شود و در حال تدوین سازوکار اجرای آن هستیم. درواقع لازم نیست که افراد برای ایجاد مشاغل خانگی مجوز دریافت کنند، بلکه به صورت سیستمی و در سامانهای باید اطلاعات خود را ثبت کنند و سه روز بعد مجوز برای آنان صادر میشود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأکید کرد: ما صندوقها و شرکتهای زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را نیز مکلف کردیم که اقدامات لازم را جهت ایجاد اشتغال در دستور کار خود قرار دهند. همچنین به مدیران شرکتها و صندوقها تأکید کردیم که معیار ارزیابی آنان، ایجاد اشتغال است و در صورتی که در این زمینه کاری انجام ندهند و کمکاری کنند، برکنار میشوند.
عبدالملکی گفت: علاوهبر این، سامانه جامع کاریابی در وبسایت اصلی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کار خودش را آغاز کرده و افراد جویای کار میتوانند در آنجا اطلاعات خود را ثبت کنند. ما حتماً تمام توانایی خود را برای هماهنگی دستگاههای مختلف جهت ایجاد شغل در کشور به کار میگیریم و قطعاً طی ماههای آینده گزارش دقیقتری از عملکرد دولت در زمینه اشتغال به مجلس ارائه خواهیم داد.
باید به دولت برای ایجاد اشتغال زمان داد
محمدباقر قالیباف در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی و پس از توضیحات حجتالله عبدالملکی درباره وضعیت اشتغال کشور گفت: بحث مربوط به اشتغال از اولویتهای جدی و اول کشور است. همواره مشکل اشتغال در کشور ما به ویژه در چند سال گذشته وجود داشته و یکسری عقبماندگیها در زمینه اشتغال داریم.
رئیسمجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید به این مسئله توجه کرد که در این دوره کوتاه از آغاز به کار دولت جدید دو نوبت شورای عالی اقتصادی به ریاست رئیسجمهور تشکیل شده و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم در زمان رای اعتماد و هم در دیگر توضیحات خود همواره تاکید کرده به دنبال رفع معضل بیکاری است.
قالیباف تاکید کرد: ما باید حدود ۵،۶ ماه به دولت فرصت دهیم تا برنامههای خود را برای ایجاد اشتغال دنبال و عملیاتی کند. البته مجلس شورای اسلامی باز هم در روزهای سهشنبه عملکرد دستگاهها و وزارتخانههای مختلف در زمینه ایجاد اشتغال و رفع بیکاری و وعده وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این زمینه را پیگیری خواهد کرد.
تحقیق و تفحص از وزارت نفت در دوره زنگنه
نمایندگان در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی، با تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت نفت در دوران بیژن زنگنه با ۱۶۲ رأی موافق، ۱۵ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۰ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند. محورهای این تحقیق و تفحص شامل 15مورد است که برخی از آنها به شرح زیر است:
۱- علت اهمال، قصور و ترک فعل درعدم توسعه برخی میادین مشترک با عدمالنفع و خسارت فراوان چند ده میلیارد دلاری (چند صد هزار میلیارد تومانی) چیست؟
۲- دلایلعدم توفیق در دیپلماسی انرژی و عدم پیگیری و عقد قراردادهای نفتی و گازی در عرصه بینالملل و منطقه با توجه به خسارات فراوان مالی و پولی برای کشور چه بوده است؟
۳- علت شتابزدگی در واگذاری بلاوجه بستههای نفتی EPD و EPC وعدم رعایت اولویت توسعه میادین مشترک نفتی و گازی و لحاظ صلاح و صرفه کشور با توجه به تکلیف قوانین بالادستی چیست؟
۴- اجرای طرحهای پتروشیمی فاقد زنجیره لازم و تخصیص خوراک به طرحهای غیراولویت دار در مناطق فاقد سند توسعه و آمایش سرزمین با چه توجیهی انجام میپذیرد؟
۵- علت حذف سهمیهبندی سوخت و حذف کارت سوخت و وارد آوردن خسارات فراوان مالی و پولی به نظام اقتصادی کشور چه بوده است؟
۶- علت پافشاری بر شیوهنامه دستوری O&M وعدم التزام به شرایط آن و فلجسازی تولید بر چه مبنایی صورت میگیرد؟
۷- علیرغم گذشت ۸ سال از وزارت جناب زنگنه و در راستای کاهش خامفروشی چرا هیچگونه ظرفیت پالایشی جدید احداث نشده است؟
۸- با توجه به سپری شدن روزهای پایانی عمر دولت تدبیر و امید، علت انعقاد شتابزده قراردادهای نفتی و گازی چیست؟ و...
دیگر اینکه براساس رای اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، «حسن همتی» نماینده شهرستانهای تکاب و شاهین دژ به عنوان رئیسهیئت تحقیق و تفحص از مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری انتخاب شد.
موافقت با انتقال آب از دریای عمان
به سیستان و بلوچستان
نمایندگان در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی، با ۲۱۰ رأی موافق، ۱۰ مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۰ نماینده حاضر در جلسه با کلیات طرح انتقال آب از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان موافقت کردند.
عبدالجلال ایری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس گزارش کمیسیون متبوعش درخصوص طرح مذکور را قرائت کرد و گفت: در حال حاضر مشکل اساسی کشور، تامین آب است. همچنین در شرایط کنونی نمیتوان از منابع آب زیرزمینی برداشت کرد و باید این آب را از دریای آزاد که به اقیانوس راه دارد، تامین کرد.
وی بیان کرد: طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان هیچ منافاتی با قانون ندارد و توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته است.
انتخاب رئیس و اعضای کمیسیون تلفیق
عصر دیروز اولین نشست کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ برگزار و حمیدرضا حاجیبابایی به عنوان رئیساین کمیسیون انتخاب شد.
همچنین «سید محسن دهنوی» و «ابراهیم عزیزی» به عنوان نواب رئیسکمیسیون تلفیق بودجه انتخاب شدند. «رحیمزارع» نیز سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ شد. دیگر اینکه علیاصغر باقرزاده و رحمتالله نوروزی نیز به عنوان دبیران کمیسیون تلفیق انتخاب شدند.