لزوم تکمیل واکسیناسیون، رعایت پروتکلها و استفاده از ماسک برای مقابله با «اُمیکرون»
در جلسه فوقالعاده ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا که یکشنبه شب به ریاست سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور برگزار شد، وزارت بهداشت، گزارشی از آخرین وضعیت پراکندگی سویه جدید اُمیکرون در کشور و اقدامات انجام شده برای جلوگیری از انتشار این ویروس ارائه کرد.
وزارت بهداشت در این گزارش تاکید کرد افرادی که دُز اول واکسن خود را تزریق کردهاند به سرعت دُز دوم را هم دریافت کنند و تمامی شهروندانی که حداقل سه ماه از دریافت دُز دوم آنها گذشته برای دریافت دُز سوم به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند.
همچنین در این جلسه مقرر شد از روز دوشنبه (دیروز) مراکز واکسیناسیون به منظور سهولت در روند دریافت واکسن فعالیت خود را مانند ماههای گذشته از سر گیرند.
ستاد ملی مقابله با کرونا در جلسه فوقالعاده خود و با توجه به سرعت انتشار بالای اُمیکرون بر تشدید مراقبتهای اجتماعی و رعایت پروتکلهای بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک در مهمانیهای خانوادگی و اماکن عمومی تاکید کرد.
در این جلسه مقرر شد رستورانها و تالارهای پذیرایی حتما پروتکلهای بهداشتی ابلاغی از سوی وزارت بهداشت به ویژه استفاده از ماسک توسط مراجعین و کارکنان را با دقت اجرایی کنند و بازرسی از این مراکز نیز با شدت بیشتری انجام شود و در صورت عدم رعایت سریعا مراکز متخلف تعطیل شود. بر این اساس از همه مردم خواسته شد فاصلهگذاری اجتماعی را با حساسیت رعایت کنند و در روزهای منتهی به یلدا از تردد و تجمع در مراکز شلوغ و اجتماعات پرهیز کنند.
وزارتخانههای کشور و بهداشت نیز محدودیت ورود مسافر از کشورهای آلوده را اعلام و تدابیر لازم را برای اطمینان از سلامت مسافران اتخاذ کنند.
کسانی که ۳ ماه از تزریق دز دوم واکسنشان گذشته برای تزریق دز سوم اقدام کنند
از سوی دیگر، وزیر بهداشت با اشاره به قدرت انتشار بالای سویه امیکرون کرونا، بر انجام واکسیناسیون و رعایت پروتکلهای بهداشتی برای در امان بودن از این جهش تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، بهرام عیناللهی، گفت: توصیه ما در درجه اول این است که همه به سرعت برای واکسیناسیون اقدام کنند. آنهایی که یک دز واکسن تزریق کردند حتما دز دوم را تزریق کنند. همچنین کسانی که سه ماه از تزریق دز دوم واکسنشان گذشته است میتوانند برای تزریق دز سوم اقدام کنند.
عیناللهی تاکید کرد: تمام مراکز واکسیناسیون خود را در کل کشور فعال میکنیم تا مشابه فعالیتشان در چند ماه قبل به همان شکل بتوانند واکسیناسیون را انجام دهند.
وی اظهارداشت: جهش امیکرون کرونا خصوصیت انتشار خیلی سریع دارد و در فاصله یک روز و نیم بهاندازه دو برابر منتشر میشود و در کشورهای دیگری که گرفتار این ویروس هستند میبینیم که سرعت انتشار خیلی بالا است؛ بنابراین باید مقاومت خود را افزایش دهیم.
وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم استفاده از ماسک، گفت: الان ثابت شده است کسانی که ماسک میزنند گرفتار امیکرون نمیشوند؛ بنابراین توصیه میکنم مردم حتما ماسک بزنند و فاصله گذاری را رعایت کرده و تا حد امکان از تجمعات وحضور در اماکن سر بسته و فاقد تهویه مناسب خودداری کنند.
اکنون بهترین فرصت
برای انجام واکسیناسیون است
وزیر بهداشت همچنین در دومین جلسه اضطراری مدیریت بیماری کرونا با رویکرد سویه اُمیکرون که با حضور رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور به صورت وبینار برگزار شد، با بیان اینکه خوشبختانه امروز به مرز تزریق 114 میلیون دُز واکسن رسیدهایم که با تلاش جهادی تمامی دانشگاهها حاصل شده است،تاکید کرد: اکنون بهترین فرصت برای انجام واکسیناسیون است، زیرا تعداد بیماران کاهش یافته و نباید فرصت را از دست داد. ما واکسن را در اختیار تمامی استانها قراردادهایم و امیدواریم هموطنانی که هنوز مراجعه نکردهاند، سریعتر اقدام کنند. عیناللهی بیان داشت: متاسفانه اراده مردم در رعایت پروتکلها کاهش پیدا کرده است و عادی انگاری صورت میگیرد.
مقاومت 80 الی90 درصدی در مقابل اُمیکرون
با دُز سوم واکسن
وزیر بهداشت همچنین در حاشیه این جلسه، گفت: در کشور ما در سه چهار ماه اخیر، با زحمات مردم و لطف خداوند، واکسیناسیون بسیار خوب انجام شده و ما امروز در مورد دُز اول واکسن به مرز 87 درصد رسیده ایم و در اکثر شهرستانها نیز بالای 90 درصد یک دُز واکسن تزریق شده است. در مورد دُز دوم نیز به 76 درصد رسیدهایم، یعنی تقریبا 50 میلیون نفر دو دُز واکسن تزریق کردهاند و چنانچه 8 میلیون نفر دیگر دُز دوم را تزریق کنند، پروسه تزریق دو دُز واکسن مان کامل شده و به آمار 90 درصدی میرسیم. البته در هیچ جای دنیا واکسیناسیون 100 درصدی انجام نشده و بالاخره عدهای از واکسن فرار میکنند.
عیناللهی افزود: براساس تحقیقاتی که در افراد واکسینه شده صورت گرفته، میزان آنتی بادیها بعد از مدتی کاهش پیدا میکند و یکی از دلایلی که در کشورهای اروپایی مجددا کرونا اوج میگیرد، همین کاهش میزان آنتی بادیها است که به دنبال آن، دُز سوم را آغاز کردند.
وی ادامه داد: در کشور ما میزان واکسیناسیون در ماههای اخیر به خوبی انجام گرفت، لذا مردم را به تزریق دُز سوم دعوت میکنیم، دُز سوم آنتی بادیها را بالا میبرد و افرادی که دُز سوم را تزریق میکنند تا 80 الی 90 درصد در مقابل اُمیکرون مقاوم خواهند بود. بنابراین، بزرگترین توصیه ما این است که مردم عزیز دُز سوم را انجام دهند. براساس تصمیمات ستاد، از امروز افراد 18 سال به بالا نیز میتوانند دُز سوم واکسن کووید 19 را دریافت کنند.
وزیر بهداشت عنوان کرد: از امروز تمام مراکز واکسیناسیونی که در طرح واکسیناسیون فعال بودند، در سراسر کشور فعال خواهند شد تا مردم منتظر واکسن نباشند و در صف معطل نمانند.
آمادهباش 100 درصدی مراکز درمانی
عین اللهی بیان داشت: سرعت انتشار ویروس اُمیکرون از سویههای قبلی بیشتر است و در یک و نیم روز میتواند دو برابر شده و رشد تصاعدی پیدا کند و آمار مبتلایان را بالا ببرد. به همین دلیل از امروز به تمامی مراکز درمانی آمادهباش 100 درصدی اعلام کردهایم.
وی با اشاره به برگزاری دومین جلسه اضطراری مدیریت کرونا که با رویکرد سویه اُمیکرون برگزار شد، خاطرنشان کرد: امروز در جلسه وبیناری با رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی تاکید کردیم که مراکز واکسیناسیون را افزایش داده و مراکز تجمیعی نیز فعال شوند. همچنین تاکید کردیم که بر اجرای پروتکلها بیشتر نظارت شود، چراکه مردم تصورمیکنند کرونا رو به اتمام است و عادی انگاری میکنند که این موضوع بسیار خطرناک است.
فعالیت مشروط رستورانها و تالارها
وزیر بهداشت اظهارداشت: فعلا رستورانها و تالارها تعطیل نمیشود، اما به این شرط که تمامی پرسنل از ماسک استفاده کنند و پروتکلها را رعایت کنند. در مورد مدارس نیز که به صورت نیمه حضوری است، به همین منوال ادامه پیدا میکند. اما با توجه شرایط ممکن است تصمیمات ستاد کرونا تغییر کند. باز هم از آموزش و پرورش و مدارس خواستاریم که پروتکلها شدیدا رعایت شود. عین اللهی تاکید کرد: درحال حاضر مهمترین راهکار برای پیشگیری از انتشار اُمیکرون، زدن ماسک است. تجمعها نیز بسیار مهم است، چندماه قبل به صورت آزمایشی استادیومها بازگشایی شد و مردم برای تماشای بازی فوتبال اجازه حضور پیدا کردند، اما مشاهده کردیم که نکات بهداشتی به خوبی رعایت نشد، به همین دلیل در بازیهای دیگر مجوز داده نشد. چنانچه در تجمعها پروتکلها رعایت نشود، مجبور به محدود کردن آنها هستیم.
شرط تزریق 2 دز واکسن برای مسافرت
وی درخصوص قرنطینههای هوشمند گفت: در حال حاضر، افراد به شرطی میتوانند به مسافرت بروند که دو دُز واکسن را تزریق کرده باشند.
ذخایر واکسن کشور کافی است
وزیر بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر ذخایر واکسنمان کافی است، ادامه داد: 175 میلیون دُز واکسن در دسترسمان قرار گرفت که از این میزان، 113 میلیون دُز مصرف شده و مابقی نیز موجود است.
به گزارش وبدا، وزیر بهداشت گفت: باز هم به زدن ماسک تاکید میکنم. برای مثال کارمندانی که داخل یک اتاق نشستهاند، معمولا ماسک شان را در میآورند و تصور میکنند که چون صمیمی هستند به یکدیگر ویروس را منتقل نمیکنند، درحالیکه تصور اشتباهی است و ممکن است که همکاران خود را مبتلا کنند. مهمترین مسئلهای که میتواند ما را گرفتار کند، عادی انگاری است. اگر فردی احساس میکند مبتلا است باید حتما تست دهد و زودتر به درمانگاه مراجعه کنند تا زودتر تشخیص داده شوند.
عین اللهی درخصوص دورهمیهای خانوادگی گفت: بیشترین گرفتاری ما زمانی است که تجمعها و دورهمیهای خانوادگی انجام میشود. حتی اگر یک نفر به اُمیکرون مبتلا باشد، بقیه افراد نیز مبتلا میشوند و بهتر است مردم تجمعها و دورهمیها را کاهش دهند و تا جاییکه میتوانند، حتی در جمع خانواده نیز از ماسک استفاده کنند
پیشنهاد کمیته علمی کرونا
برای واکسیناسیون ۷ تا ۱۲ سالهها
عضو کمیته علمی کشوری کرونا هم با اشاره به ورود کرونای امیکرون به کشور، گفت: تاکید کمیته علمی کشوری کرونا این است که دوباره باید محدودیتهای قبلی اجرا شود چون از امروز باید برخورد و رفتارمان با برخوردی که تا الان داشتهایم، متفاوت باشد.
دکتر پیام طبرسی اظهار داشت: نباید الان فریب نقشه سفید کشور را بخوریم. مدیریت کرونا و کنترل مرگ و میر و کاهش روزانه تعداد بیماران خیلی خوب بوده اما این شرایط، بسیار شکننده است؛ چراکه با توجه به قدرت بالای سرایت اُمیکرون، ممکن است ظرف ۱۷ تا ۳۰ روز آینده همه شهرهای کشور، وضعیت قرمز پیدا کنند.
وی افزود: اگر بخواهیم شدت درگیری با اُمیکرون را کمتر کنیم، علاوهبر بازگشت محدودیتها و رعایت دستورالعملهای بهداشتی، باید پوشش واکسیناسیون به ویژه تزریق دُز سوم در کشور تقویت شود.
رئیسبخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری گفت: خیلی از کشورها وقتی وارد پیک بیماری شدند، شروع به تزریق واکسن به گروه سنی ۵ تا ۱۲ سال کردهاند اما بحث کمیته علمی کشوری کرونا این است که واکسیناسیون گروه سنی ۷ تا ۱۲ سال در ایران زودتر آغاز شود و منتظر اعلام رسمی وزارت بهداشت در این زمینه هستیم.