تقدیر از خدمات علمی مرحوم علامه مصباح یزدی در ششمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی
رئیس مجلس شورای اسلامی در این مراسم با اشاره به اینکه باید همان روش و منشی که ما را در انقلاب اسلامی و حتی دفاع مقدس به پیروزی رساند، پیگیری کنیم، گفت: نتیجه همان فرهنگ دفاع مقدس که مبتنی بر فرهنگ «ما میتوانیم» و باوری بود که افراد در میدان هم آن را باور داشتند، پیشرفت در حوزه صنعت هوا و فضا و مهندسی و علوم پایه شد.
به گزارش فارس، قالیباف با بیان اینکه ما در بحثهای تئوریپردازی باید به نوآوری اجتماعی توجه کنیم، اظهار داشت: اگر حرف از جامعهپردازی میزنیم، باید به تئوری نوآوری اجتماعی هم توجه کنیم تا بتواند ما را در حل مشکلات و پدیدههای جدید کمک کند. اگر اینگونه نگاه کنیم به این معناست که در حوزههای مختلف تغییر بنیادین ایجاد خواهیم کرد. فناوریهای اجتماعی در برخی کشورهای استکبار مورد توجه قرار میگیرد. به طور مثال، FATF یک قرارداد است که از سطح جهانی تا فردی چنان به همتنیده که سلطه خود را در همه حوزههای اقتصادی کنترل و دنبال میکنند.
غلامعلی حدادعادل، رئیسشورای تحول و ارتقای علوم انسانی نیز در این مراسم گفت: هر چه همایش وکنگره برگزار شود، اما قدم در منابع درسی نگذاریم، حوزه و دانشگاه کار خود را میکنند و نظریهپردازهای علوم اسلامی هم روند خود را طی میکنند. شورای تحول در سال ۸۸ تصویب شد و در اواخر همان سال با ترکیبی که شورای عالی انقلاب فرهنگی معین کرده بود، کار خود را آغاز کرد. این شورا هر دو هفته یک بار یک جلسه داشته است؛ به طوری که بیش از ۲۰۰ جلسه تاکنون برگزار کردهایم.
وی اظهار داشت: تخمین زدهایم که اگر در ۱۶ رشته دارای اولویت یک دوره از همه گروهها برنامه بگیریم، بین هفت تا ۱۰ هزار کتاب از دل برنامهریزیهای جدید تدوین شود. در حال حاضر ۵۰۰ عنوان کتاب در حال انتشار است که ۵۰ عنوان آن به عنوان کتب درسی منتشر شده است.
حدادعادل با بیان اینکه تاکنون
۱۰۴ برنامه درسی دانشگاهی را در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به تصویب رساندهایم، افزود: در برنامهریزی جدید چهار وجه نظر برای ما اساسی بوده است؛ اول اسلامی شدن، دوم بومیسازی، سوم روزآمدی و چهارم کارآمدی.
رئیسشورای تحول و ارتقای علوم انسانی خاطرنشان کرد: رابطه خوبی هم با حوزه علمیه قم داریم و بهترین مصداق ارتباط دانشگاه و حوزه در شورای تحول اتفاق افتاده است.
وی گفت: همانطور که آقای شریفی در ابتدای مراسم بیان کردند، تحول علوم انسانی یک کار موقت نیست و نیاز به استمرار دارد. ما چند سال قبل به این نتیجه رسیدیم که تحول و ارتقای علوم انسانی محتاج یک پژوهشگاه مطالعات راهبردی در علومانسانی است. یعنی برنامههایی که تدوین میکنیم، هم نیازمند بررسی است و متناسب با هر رشته علوم انسانی باید یک گروه پژوهشی داشته باشیم که غیر از آن کاری نداشته باشند و مستقیم در این رشته کار کنند. بر همین اساس، این پیشنهاد را به شورای عالی انقلاب فرهنگی بردیم که با مخالفت رئیسوقت شورا مواجه شدیم. بعد از آن هم با فضایی متفاوت روبهرو شدیم که معتقد بودند علم اسلامی و غیراسلامی نداریم. برای همین برای تحقق آن دست نگه داشتیم.
همچنین، حجتالاسلام شریفی در این مراسم با اشاره به اینکه عدهای از عالمان جهان اسلام متوجه آلودگی و قدرت تخریبی علوم انسانی غربی برای جوامع اسلامی شده بودند، گفت: تعارض علوم انسانی غربی با آموزههای دینی اسلامی موجب شده تا در حوزه فرهنگ اسلامی تغییراتی حاصل و چگونگی مواجهه با علوم انسانی غربی بررسی شود اما باید توجه داشت که ایده علوم انسانی اسلامی هرگز ایده علمستیزانه و متعصبانه نبوده، بلکه برخاسته از حس حقطلبی است که ادعای جبران نقصهای مشکلات را دارد.
دبیر مجمع عالی علوم انسانی اسلامی خاطرنشان کرد: کنگره ششم علوم انسانی اسلامی که با مشارکت ۵۱ مرکز دانشگاهی و حوزوی برگزار میشود، مفتخر است در ۱۵ کمیسیون میزبان مشارکت ۲۳۰ هیات علمی و همراهی حدود ۷۰۰ استاد به عنوان ارزیاب مقالات واصله به کنگره باشد. در این کنگره ۶۹۹ مقاله به دبیرخانه ارسال شده که ۱۷۰ مقاله پذیرفته شده است و به زودی این مقالات در ۱۴ جلد منتشر خواهد شد. افزون بر مشارکت فعال پژوهشگران، دوکمیسیونمستقل به زبان عربی و اسپانیایی نیز خواهیم داشت.
گفتنی است، جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به سه استاد منتخب حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر نجف لکزایی، در رشته فلسفه سیاسیِ اسلامی، دکتر عبدالحمید نقرهکار در رشته معماری اسلامی و حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدباقر سعیدیروشن در رشته قرآنپژوهی تعلق گرفت.
همچنین در این مراسم از خدمات علمی ارزشمند مرحوم آیتالله محمدتقی مصباح یزدی تقدیر به عمل آمد و از مجموعه مقالات و آثار و مکتوبات پیشین کنگره علوم انسانی اسلامی رونمایی شد.