پای درد دل دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد
دانشجویان دانشگاه آزاد با چالشها و مشکلات متعددی مواجه هستند که به گفته عدهای از آنها، عمدهترین این مشکلات، لغو موارد غیرمنصفانه دفاع و پیش دفاع است.
یک دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد با بیان اینکه بهدفعات درخواستهای متعددی بهصورت گروهی یا فردی در قالب نامه، تماس تلفنی، دیدار با مدیران، ارسال پیام از درگاه پیگیریهای ویژه و... بهمنظور حل مشکلات و اصلاح یا لغو بخشنامههای مربوطه ارسالشده، میگوید: متأسفانه با بیتوجهی مدیران دانشگاه مواجه شدهایم و نتیجهای حاصل نشده است.
او ادامه میدهد: به همین منظور نامهای به ریاست دانشگاه ارسال کردهایم که درخواست داریم دستور رسیدگی فوری به موضوع و حل مشکلات دانشجویان مشمول را مدنظر قرار دهند.
دانشجوی دیگری از جمله این موارد را تصویب و ابلاغ بخشنامه با موضوع دفاع از رساله دکتری تخصصی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اعلام میکند و معتقد است که موجب رنج روحی و پیامدهای مالی بسیاری برای دانشجویان و خانوادههای آنها شده است.
او میافزاید: متأسفانه بررسی مفاد این بخشنامه گویای این واقعیت است که اجرای چنین بخشنامه سختگیرانهای، نهتنها کمکی به رشد علمی و پژوهشی دانشجویان نخواهد کرد، بلکه اندک انگیزه باقیمانده آنها را نیز در این شرایط همهگیری ویروس کووید-۱۹ از بین خواهد برد و کمکم شاهد اُفت دانشجو در دانشگاه آزاد بهویژه در مقطع دکتری خواهیم بود.
این دانشجو ادامه میدهد: در همین راستا دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد سراسر کشور مجدد از ریاست دانشگاه تقاضا دارند که با در نظر گرفتن رسالت امانتداری و رشد سرمایههای انسانی کشور و حمایت از حداقل حقوق دانشجویان که مهیا کردن آرامش روانی برای انجام رسالت دانشجویی و در نظر گرفتن شرایط آنهاست، مطالبات و درخواستهایی همچون لغو بخشنامه مذکور و تسهیل امور دانشجویی را با ایجاد و تقویت زیرساختهای آموزشی و پژوهشی محقق کنند.
دانشجوی دیگری در توضیح اهم مشکلات میگوید: در بخشنامهها اجبار بر چاپ مقالات در مجلات معتبر وزارتین یا مجلات معتبر خارجی است، درحالیکه از یکسو اکثر مجلات دانشگاه آزاد فاقد اعتبار وزارتین یا اعتبار بینالمللی است و از سویی دیگر نگاه متعصب نشریات معتبر نسبت به آثار دانشجویان دانشگاههای خود، مانع از چاپ آثار دانشجویان دانشگاه آزاد میشود و بعضاً پس از چندین ماه معطلی نهایت مقاله ارسالی را رد میکنند.
او ادامه میدهد: در همین شرایط عدهای فرصتطلب با دریافت مبالغی سنگین (بین ۱۱ تا ۱۸ میلیون تومان) در اندک زمانی تأیید همان مجله را برای دانشجوی مستأصل که راهی جز پرداخت مبلغ درخواستی ندارد، دریافت میکنند. اگر مقاله علمی نیست و قابلیت چاپ ندارد، چرا با دریافت پول ناگهان همهچیز تغییر کرده و مقاله، آنهم بهصورت فوری، ارزش علمی پیدا میکند؟
دانشجوی دیگری در ادامه مشکلات دانشجویان میگوید: بخشنامهها بهموقع در اختیار دانشجو قرار نمیگیرند. سؤال ما این است که چرا بخشنامهها بهصورت فراگیر و کاملاً شفاف و در زمان مناسب به اطلاع دانشجو نمیرسد تا بتواند طبق بخشنامهها و با زمانبندی مناسب نسبت به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود اقدام کنیم؟
او میگوید: گاهی دانشجویان یک ورودی با قوانین کاملاً متفاوت دفاع میکنند. تا آبان ۱۳۹۹ دانشجو حتی بدون پیش دفاع و بهصورت حضوری و با حضور اساتید خود دفاع میکرد، اما سایر دانشجویان همان ورودی باید طبق مفاد بخشنامهای که از اسفند ۱۳۹۸ موجود بوده اما اجرا نشده، بهصورت کاملاً متفاوت و با شرایطی بهمراتب دشوارتر نسبت به دفاع از رساله خود اقدام کنند.
این دانشجو با بیان اینکه بسیاری از دانشجویان ممتاز به دلیل معطل ماندن در صف پذیرش مقالاتشان در مجلات علمی-پژوهشی فرصت دفاع را تا تاریخ مذکور نیافتند، اما تعدادی از دانشجویان با دریافت پذیرش از مجلات علمی-ترویجی، بهسرعت توانستهاند از رساله خود دفاع کنند، تأکید میکند: آیا این پاداش دانشجویان ممتاز و برتر دانشگاه آزاد اسلامی است؟ انصاف نیست که دانشجویی که به دلایل مختلف، که بسیاری از آنها از حوزه اختیار وی خارج بودهاند، نتوانسته دفاع با شرایط قبلی داشته باشد، اکنون چنین شرایط سختی داشته باشد.
دانشجوی دیگری با گلایه از پرداخت شهریه، میگوید: وقتی دانشجویی رسالهاش تکمیلشده و فقط منتظر پذیرش مقاله یا منتظر تاریخ مقرر جهت پیش دفاع رساله خود است، چرا باید شهریه بپردازد؟ مگر نه اینکه شهریه در قبال خدماتی است که دانشگاه به دانشجو ارائه میکند؟ در این مدت انتظار، دانشجو خدماتی دریافت نمیکند که شهریه بپردازد؛ حال اینکه این شهریه بابت هیچ را میپردازد و حق دفاع هم ندارد. دانشجویی که شهریه یکترم را میدهد، سه ماه حق دفاع ندارد تا در تاریخ تعیینشده تازه پیش دفاع کند! انصاف نیست که در شرایط دشوار اقتصادی فعلی چنین اجحافی در حق دانشجویان شود.
یک دانشجوی دیگر دکتری در دانشگاه آزاد هم میگوید: در بخشنامه سابق دانشگاه آزاد تأکید بر ارائه گواهی پذیرش دو مقاله و در بخشنامه دیگری تأکید بر چاپ مقاله بهعنوان پیششرط دفاع عنوان شده است، در حالیکه در بسیاری از دانشگاههای معتبر دولتی کشور الزام به پذیرش دو مقاله و یا چاپ آن دیده نمیشود و باوجود فراهم بودن زیرساختهای پژوهشی لازم، تنها ارائه گواهی پذیرش یک مقاله بهعنوان پیششرط دفاع از رساله وجود دارد.
او ادامه میدهد: بنابراین تأکید بر پذیرش دو مقاله و یا تأکید بر چاپ مقاله و تعیین حدود امتیاز علمی برای پیششرط دفاع که در بخشنامه آورده شده است، دوره تحصیلی دانشجو را افزایش داده و سبب تحمیل هزینه مالی و روحی سنگین هم برای دانشجو و هم برای اجتماع میشود.
این دانشجو معتقد است که منطقی نیست هیئت تخصصی با اکثریت اساتید دانشگاههای دولتی که هنوز برای چاپ مقاله کار دانشجوی دانشگاه آزاد را قبول ندارند، داوری دفاع از رساله دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد را بر عهده داشته باشند.
دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد درخواست بازنگری در بخشنامه را دارند و میخواهند تا آن زمان برای دانشجویانی که آماده دفاع از رساله خود هستند، طبق روال گذشته عمل شود. همچنین درخواست دارند بخشنامه جدید برای دانشجویان جدیدالورود (ورودیهای ۱۴۰۰ به بعد) اعمال شود و قبل از آن، مفاد بخشنامه بهطور دقیق به اطلاع آنها رسانده شود تا حداقل با آگاهی کامل وارد مسیر پرتلاطم ارتقای علمی خود شوند و از قبل خود را برای مواجهه با ناملایمات آماده کنند.
به نقل از ایسنا؛ همچنین جمعی از دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، با ارسال نامهای به ریاست دانشگاه آزاد کشور، درخواست رسیدگی به مشکلات زیرساختی در مقطع دکتری دانشگاه آزاد را دارند.
به گفته عدهای از دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد، بنیان بسیاری از این مشکلات از یکسو به دلیل نبود زیرساختهای لازم برای جذب دانشجو در مقطع دکتری و از سوی دیگر به دلیل نامنطبق بودن مفاد بخشنامهها با شرایط تحصیلی دانشجویان این مقطع و همچنین شرایط اجتماعی و اقتصادی جامعه است.