kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۱۵۱۵
تاریخ انتشار : ۱۴ آذر ۱۴۰۰ - ۲۱:۴۴

ایران در رسانه‌های جهان

رسانه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای روزانه اخبار و تحلیل‌های مختلفی را درباره ایران منتشر می‌کنند. ترجمه گلچینی از این گزارش‌ها و تحلیل‌ها به معنای تایید محتوای آنها نبوده و صرفاً برای آشنایی مخاطبان با فضای رسانه‌های خارجی درباره کشورمان است.



سرویس سیاسی-

گاردین: پلن B دولت بایدن
درباره ایران چیزی جز مذاکره نیست
«سیمون تیسدال» در روزنامه انگلیسی «گاردین» در مطلبی نوشت: درخصوص مذاکرات حول برجام، بازی بسیار پیچیده‌ای در حال انجام است.
در ادامه این مطلب آمده است: من همزمان به یک رخداد دیگر هم اشاره می‌کنم. در حال حاضر حس فوق‌العاده‌ای نسبت به مسابقات مقدماتی جام جهانی فوتبال 2022 در جریان است. ایران به شکلی بی‌نظیر با دنبال کردن روندی شکست‌ناپذیر در حال رویارویی با حریفان خود است. عراق، سوریه، لبنان و امارات همگی تسلیم «یوزهای ایرانی» شدند.
دولت جدید ایران، مذاکرات در مورد احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ را از سر گرفته است. تیم مذاکره‌کننده جدید تاکید دارد که ایالات متحده باید اعتراف کند که دونالد ترامپ اشتباه کرده است که توافق را نادیده گرفته است و در ادامه باید بلافاصله همه تحریم‌ها را لغو کرده و متعهد شود که دیگر هرگز وعده‌های خود را زیر پا نگذارد. درخصوص مطالبات ایران باید گفت که در حالی که اکثر افراد می‌توانند قبول کنند که تصمیم ترامپ فوق‌العاده احمقانه بوده است، اما سایر خواسته‌های ایران فراتر از توان جو بایدن برای اجرای آن است.
اسرائیل از یکسو به برجام حمله کرده و در عین حال تهدید نظامی می‌کند. نفتالی بنت، نخست‌وزیر راست‌گرای آن، هفته گذشته مدعی شد که ایران «در پیشرفته‌ترین مرحله برنامه هسته‌ای خود است».
به نظر می‌رسد که اظهارات بنت به همان‌اندازه که ایران را هدف قرار‌داده است، بایدن را نیز هدف قرار دهد. وی گفت: «در هر صورت، حتی اگر بازگشتی به توافق 2015 وجود داشته باشد، قطعاً اسرائیل طرف معامله و متعهد به توافق نیست ». به عبارت دیگر، اسرائیل ممکن است از آمریکا سرپیچی کند و به تنهایی پیش برود. بنت افزود: «این امکان وجود دارد که با بهترین دوستان ما اختلافاتی وجود داشته باشد.»
در حالی که ایرانیان قصد ساختن بمب را انکار می‌کنند، به اسرائیل اشاره می‌کنند که از قبل یک زرادخانه هسته‌ای مهیب و اعلام‌نشده دارند که مشمول بازرسی‌های سازمان ملل نیست. این رفتار اسرائیل اغلب در غرب فراموش می‌شود.
این واقعیت که ایالات متحده 1.5 تریلیون دلار برای نو‌سازی تسلیحات هسته‌ای خود هزینه می‌کند نیز به راحتی نادیده گرفته می‌شود. سایر طرف‌های توافق با ایران یعنی انگلیس، فرانسه، روسیه و چین نیز در حال ارتقا یا توسعه سلاح‌های هسته‌ای خود هستند. این به سختی می‌تواند نمونه خوبی برای عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای باشد.
طبق گزارش‌ها، طرح B کاخ سفید شامل گزینه‌هایی برای تحریم‌های اضافی، از جمله فروش پرسود نفت ایران به چین است. عملیات مخفی و حملات هوایی و موشکی مشترک با اسرائیل نیز از سوی آمریکا مطرح شده است.
با این حال، مشاوران بایدن در یک بررسی از مقامات امنیتی اسرائیل، به طور همزمان گزارش می‌دهند که ترور دانشمندان هسته‌ای ایران توسط اسرائیل و خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای نتیجه معکوس دارد. گفته می‌شود که به جای بازدارندگی حکومت ایران، چنین حملاتی که هرگز رسماً پذیرفته نشدند، نتیجه معکوس داشته‌اند. همان‌طور که کمپین «فشار حداکثری» ترامپ نیز نتیجه معکوس داشت.
ایالات متحده همچنین به طور خصوصی هشدار می‌دهد که انتقال تجهیزات هسته‌ای به زیرزمین و بهبود دفاع زمین به هوا و سایبری ایران به این معنی است که حملات نظامی ممکن است بی‌اثر باشد.
همه اینها قویاً نشان می‌دهد که بایدن از یک گزینه کم‌تر متضاد با پلن B استقبال می‌کند: توافق موقتی که فعالیت‌های هسته‌ای ایران را کند می‌کند و امکان بازرسی‌های گسترده‌تر سازمان ملل را در ازای کاهش محدود تحریم‌ها فراهم می‌کند.
حتی یک توافق موقت می‌تواند برای دولت‌های نگران اروپایی و متحدان عرب آنها، از جمله عربستان سعودی که به طور موقت پل‌های تهران را باز‌سازی می‌کند، تسکینی باشد.
برای بایدن، یک توافق موقت، هرچند که رضایت‌بخش نیست، می‌تواند در حال حاضر حکم یک خنثی‌گر را برای یک بحران منطقه‌ای که ممکن است بر ایالات متحده تأثیرگذار بوده برنامه‌های داخلی و خارجی او را مختل کرده و قیمت‌های جهانی انرژی را بیش‌تر کند را داشته باشد.
ایران با استفاده از نیروهای نیابتی، عملیات‌های خود را در خلیج‌فارس و جاهای دیگر اجرا می‌کند. مقامات آمریکایی، اسرائیل را به دلیل تحریک کردن به حمله مسلحانه با هواپیماهای بدون سرنشین به یک پایگاه آمریکایی در جنوب سوریه در ماه گذشته متهم کردند و گفتند که نیروهایی در منطقه در پی انتقام از اسرائیل هستند. این مبارزه می‌تواند به سرعت به چیزی بسیار بدتر تبدیل شود. در حالی که دیپلماسی به سوت پایان نزدیک می‌شود، مهار اسرائیل ممکن است به‌اندازه مهار ایران چالش بزرگی برای بایدن باشد.