kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۰۹۷۶
تاریخ انتشار : ۰۷ آذر ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۶

تورم شدید و سقوط 45 درصدی ارزش لیر؛ اردوغان: احتمالا دست‌هایی در کار است

 

سرویس خارجی-
در حالی که صحبت از تورم 36 درصدی و سقوط 45 درصدی ارزش لیر در ترکیه داغ است؛ رئیس‌جمهور این کشور دستور داده درباره احتمال عامدانه بودن سقوط ارزش واحد پول این کشور، تحقیق شود.
همین دیروز روزنامه «قرار» ترکیه به طعنه تیتر زده بود: «دولت، با قاشق می‌دهد و با بیل پس می‌گیرد؛ تورم به 36.2 درصد رسید». برخی دیگر از رسانه‌های این کشور نیز همزمان از سقوط شدید ارزش پول ملی ترکیه انتقاد کرده و نوشتند، واحد پول در سال جاری میلادی ۴۵ درصد ارزش خود را از دست داده که حدود نیمی از این سقوط تنها طی دو هفته گذشته رخ داده است.
فراز بالا تصویری از وضع آشفته اقتصادی کشور ترکیه و دولت «رجب طیب اردوغان» به دست می‌دهد. در این وضعیت، رئیس‌جمهور ترکیه دستور تحقیقات درباره دستکاری احتمالی ارزش پول این کشور را صادر کرد. به نوشته خبرگزاری «رویترز»، در بیانیه ریاست جمهوری ترکیه آمده اردوغان به شورای نظارت دولتی به‌عنوان اداره حسابرسی که به ریاست دفتر جمهوری گزارش می‌دهد، تا مؤسساتی را که مقادیر زیادی ارز خریداری کرده‌اند شناسایی کند و مشخص کند که آیا سقوط ارزش لیر عامدانه بوده یا خیر.
این در حالی است که به نوشته فارس، هزاران نفر از مردم اسلامبول ظهر جمعه با تجمع در خیابان‌های این شهر، بار دیگر به کاهش بی‌سابقه ارزش پول ترکیه، گرانی و تورم، و بی‌برنامگی دولت اردوغان برای رفع مشکلات اقتصادی اعتراض کردند.
گفتنی است، این تظاهرات بعد از آن رخ داد که ارزش واحد ملی پول ترکیه (لیر) بر اساس گزارش‌ها بامداد یکشنبه گذشته به یکی از کمترین سطوح تاریخی یعنی ۱۲.۴۳ لیر در برابر ۱ دلار رسید. باید توجه داشت که لیر در هفته گذشته پس از اینکه اردوغان متعهد شد به سیاست کاهش نرخ سود بانکی پایبند بماند، به پایین‌ترین سطح خود سقوط کرد؛ و این در حالی است که در ماه‌های اخیر دولت اردوغان با کشورهای اروپایی و آمریکا – شرکای ترکیه در ناتو – دچار تنش‌هایی نیز شده است. البته بحثِ تحلیلیِ تفصیلی در مورد علل سقوط اقتصادی ترکیه فراوان است، به طور اجمالی می‌توان گفت که وجود شایعاتی در مورد بیماری شدید اردوغان، عدم دریافت پاسخ مطلوب اردوغان از جو بایدن در جریان نشست تغییرات اقلیمی در ارتباط با خرید هواپیماهای اف-۱۶ و اشاره رئیس‌جمهور آمریکا به لزوم رعایت حقوق بشر و حاکمیت قانون برای صلح و رفاه در ترکیه از جمله عوامل تأثیرگذار در این وضعیت عنوان شده است. اگر چه یکی از احتمالات قوی همان می‌تواند باشد که اردغان گفته لذا اکنون باید احتمال عامدانه بودن بخشی از بحران را نیز به این علل اضافه کرد که البته نمی‌تواند علت العلل باشد. بحران اقتصادی در حالی ترکیه را در منگنه قرار‌داده که این کشور تحریم نیست و روابط خوبی با غرب و حتی رژیم جعلی صهیونیستی برقرار کرده است.
این وضعیت آشفته دولتِ پرمدعای اردوغان را در حال بسیار بدی قرار‌داده است؛ رهبران احزاب مخالف، سیاست‌های اردوغان را مغایر با اهداف ملی، و تُرک‌تازی او در همه امور را موجب بروز بحران‌های شدید سیاسی و اقتصادی می‌دانند. از این رو بعد از دیدار با اردوغان، در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک، خواهان برگزاری انتخابات زودهنگام و بعضا حتی فوری شده‌اند و این یعنی، آنها خواستار خداحافظی اردوغان از قدرتند!