kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۰۸۲۲
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۴۰۰ - ۲۱:۴۲

ایران در رسانه‌های جهان

 

سرویس سیاسی-
رسانه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای روزانه اخبار و تحلیل‌های مختلفی را درباره ایران منتشر می‌کنند. ترجمه گلچینی از این گزارشات و تحلیل‌ها به معنای تایید محتوای آنها نبوده و صرفاً برای آشنایی مخاطبان با فضای رسانه‌های خارجی درباره کشورمان است.
دیلی صاباح: ایران از سازوکار 3 + 3 ترکیه
برای قفقاز جنوبی حمایت می‌کند
روزنامه ترک «دیلی صاباح» در مطلبی مرتبط با بحران قفقاز جنوبی نوشت: محمد فرازمند سفیر ایران در آنکارا گفته است که ایران از ابتکار ترکیه برای ایجاد مکانیسم صلح 3 + 3 در منطقه قفقاز حمایت می‌کند.
طرح صلح شامل ایجاد یک مکانیسم همکاری در منطقه قفقاز است که شامل سه کشور قفقاز یعنی ارمنستان، آذربایجان و گرجستان و سه همسایه آنها یعنی روسیه، ترکیه و ایران است. از این رو، آن را مکانیسم 3 + 3 می‌نامند.
فرازمند خاطرنشان کرد: این ابتکار در راستای سیاست خارجی ایران است که شامل حل مشکلات منطقه با کشورهای منطقه، به حداقل رساندن تنش‌ها، تقویت همکاری‌ها و ایجاد منطقه‌ای توانمند با استفاده از مهارت و تخصص کشورهای همسایه است.
وی همچنین گفت که همه کشورها به استثنای گرجستان این پیشنهاد را در اصل پذیرفته‌اند.
بدون شک، تسهیل صلح و ثبات در منطقه استراتژیک قفقاز جنوبی با پایان دادن به تنش‌های 30 ساله، فرصت‌های توسعه، تجارت، سرمایه‌گذاری و حمل‌ونقل را ایجاد می‌کند که به نفع منطقه و مردم ساکن در آنجا خواهد بود.
ترکیه پیش از این خواستار ایجاد یک پلتفرم با حضور شش کشور متشکل از ترکیه، روسیه، ایران، آذربایجان، گرجستان و ارمنستان برای صلح، ثبات و همکاری دائمی در منطقه شده است و اعلام کرده است که این یک طرح برد-برد برای همه بازیگران در منطقه قفقاز خواهد بود. ترکیه معتقد است که صلح طولانی مدت از طریق همکاری متقابل مبتنی بر امنیت میان دولت‌ها و مردم منطقه قفقاز جنوبی امکان‌پذیر است.
روابط بین جمهوری‌های شوروی سابق ارمنستان و آذربایجان از سال 1991، زمانی که ارتش ارمنستان قره‌باغ کوهستانی را اشغال کرد، منطقه‌ای که از نظر بین‌المللی به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخته شده است، و هفت منطقه مجاور آن متشنج باقی مانده است. آخرین درگیری‌های گسترده در منطقه قره باغ در 27 سپتامبر 2020 زمانی که ارتش ارمنستان حملاتی را علیه غیرنظامیان و نیروهای آذربایجانی آغاز کرد و چندین توافقنامه آتش‌بس بشردوستانه را نقض کرد، رخ داد. جمهوری آذربایجان سپس عملیات ضد تهاجمی را آغاز کرد که بعداً «مشت آهنین» نام گرفت که منجر به درگیری 44 روزه شد که با آزاد‌سازی اراضی آذربایجان پایان یافت. در جریان درگیری، آذربایجان چندین شهر و 300 آبادی و روستا را آزاد کرد که تقریباً
30 سال در تصرف ارمنستان بود. پیش از آن حدود 20 درصد از خاک آذربایجان تحت اشغال غیرقانونی بود.
فاکس نیوز: مشاور سابق ترامپ گفت
که «طرح بی» احتمالی بایدن در مورد توافق هسته‌ای ایران دیوانه‌کننده است
وبگاه «فاکس نیوز» در مطلبی نوشت: دولت بایدن خواستار بازگرداندن بندهای غروب است که بازدارندگی هسته‌ای با ایران را کاهش می‌دهد.
یک مقام سابق امنیت ملی در دولت ترامپ گفت هرگونه مذاکره با ایران که منجر به تضعیف توافق هسته‌ای شود یک «توافق دیوانه‌کننده» برای امنیت ملی ایالات متحده خواهد بود.
«ریچ گلدبرگ»، مدیر سابق مقابله با تسلیحات کشتار جمعی ایران در شورای امنیت ملی کاخ سفید، در یک نشست، گزارش‌های اخیر را محکوم کرد که نشان می‌دهد دولت بایدن به گزینه‌های «طرح بی» برای دستیابی به توافق با ایران نگاه می‌کند.
جو بایدن از دوران مبارزات انتخاباتی خود متعهد شد که توافق هسته‌ای ایران را که به برجام نیز معروف است، بازگرداند. یک پادمان بازدارندگی هسته‌ای که دولت ترامپ در سال 2018 ایالات متحده را از آن حذف کرد.
نفتالی بنت نخست‌وزیر اسرائیل گفته است که اسرائیل متعهد به معامله هسته‌ای با ایران نخواهد بود.
تهران موافقت کرده است که هفته آینده با سران 1+4 برای مذاکره درباره احیای توافق 2015 دیدار کند، اما دولت پیشنهاد کرده است که در صورت شکست مذاکرات، ایالات متحده نیز به دنبال ارائه راه‌حل‌های جایگزین است. هنوز مشخص نیست که این راه‌حل‌ها دقیقاً چه می‌توانند باشند.
ماه گذشته، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، گفت که ایالات متحده و متحدانش «به هر گزینه برای مقابله با چالشی که ایران ایجاد کرده است، نگاه خواهند کرد» و افزود: «ما آماده‌ایم در صورت شکست مذاکرات به گزینه‌های دیگر روی بیاوریم».
اما مقامات امنیتی دولت قبلی نگرانند که مذاکرات ضعیف منجر به تهدید بزرگتری از سوی ایران شود.
گلدبرگ به فاکس نیوز گفت: «ایرانی‌ها می‌توانند همزمان دو کار خوب که انجام همزمان آنها غیرممکن است را انجام دهند: -یعنی هم می‌توانند از تمام مزایای لغو تحریم بهره ببرند و نیز در بندهای غروب، از تمام زمانی که هنوز در دسترس است می‌توانند نهایت استفاده را ببرند.-
ایران استدلال کرده است که خروج ایالات متحده از برجام تعهدات آنها در توافق 2015 را باطل کرده است و از آن زمان از این اقدام به عنوان بهانه‌ای برای پیگیری توسعه هسته‌ای استفاده کرده است.
گلدبرگ گفت: «برجام هنوز وجود دارد. ایران هنوز در برجام است، آنها هرگز آن را ترک نکرده‌اند... حتی اگر به طور کامل از این توافق پیروی نمی‌کنند.»
بندهای غروب در این توافق، اقدامات ممانعتی را که تهران را از توسعه قابلیت‌های هسته‌ای منع می‌کند، از جمله تحریم‌ها و تحریم‌های موشکی، که هر دو در سال 2023 منقضی می‌شوند، را بی‌اثر می‌کند.
مقامات استدلال می‌کنند که علی‌رغم عدم پایبندی ایران به برجام، بندهای غروب همچنان قرار است ظرف مدت بیش از یک سال لغو شود، سیاستی که آنها معتقدند با توجه به نقض پایبندی باید لغو شود.
گلدبرگ افزود: «اگر می‌خواهید در این مورد مذاکره کنید، در حالی که به ایرانی‌ها بندهای غروب برجام را ارائه می‌کنید، این یک معامله کاملا دیوانه‌کننده است.»
منتقدان خروج ایالات متحده از توافق بین‌المللی گفتند این اقدام توافق هسته‌ای را بی‌ثبات می‌کند. به طور مشابه، دولت بایدن استدلال کرده است که این تصمیم آمریکا را در موقعیت ضعیفی برای مذاکره با تهران قرار‌داده است.
اما گلدبرگ در پاسخ به سؤال فاکس نیوز در مورد اینکه چگونه جدایی از توافق هسته‌ای به طور بالقوه توانایی‌های مذاکره ایالات متحده را تضعیف کرده است، گفت که کاخ سفید ترامپ گزینه دیگری در اختیار نداشت.
وی گفت: «دولت ترامپ چاره دیگری جز خروج از مشارکت آمریکا در برجام برای بازپس گیری اهرمی که تحت این توافق از دست داده بودیم، نداشت.»