معیار تصمیمگیری سالکان دنیاپرست
«هرحرکتی مسبوق به اراده است و هر ارادهای مسبوق به «تصور فعل» و «تصدیق به فایده». ابنای دنیا ابتدا میبینند فایده آن کاری که میخواهند انجام دهند، برچه محوری قرار دارد.
(بدان ای سالک راه حق!)
اگر بر محور لذات مادی بود، آن را انجام میدهند وگرنه آن را ترک میکنند. معیار ارزشی آنها فقط لذائذ دنیویه است و به تعبیری دیگر، محدوده تصمیمگیری آنان، همین دامی است که درآن گرفتار شده و درآن سرگردانند. لذا اگر دیدند که یک کار، با شهواتشان همسو است، نسبت به آن تصمیم میگیرند و آن را هدف خود قرار میدهند و پس به سراغش میروند، اما اگر با شهواتشان همسو نباشد، آن را کنار میگذارند.
علی(ع) در روایتی میفرماید: «ان الدنیا کالشبکه» دنیا مثل یک دام است.«تلتف علی من رغب فیها» که این دام به دور آن کسی که به او رغبت دارد، میپیچد. (غررالحکم، ص 128) بندهای این دام، لذات و شهوات است و با کثرت التذاذات از مادیات به هم تنیدهتر و محکمتر میشود.
علی(ع) در مورد تصمیمگیری میفرماید: من احب الدنیا والدرهم فهو عبدالدنیا «کسانی که پول دوست هستند (1) عبد دنیا هستند. (بحارالانوار، ج 70، ص 140). همچنین درنهجالبلاغه خطبه 110 میفرماید: تعبدو الدنیا ای تعبد و اثروها ای ایثار» اینها دنیا را پرستیدند، آن هم چه پرستشی و آنان دنیا را مقدم داشتند چه مقدم داشتنی.
__________________
1-رسائل بندگی، آیتالله شیخ مجتبی تهرانی(ره) ص 97