در زمان آلودگی هوا چه بخوریم و چه نخوریم؟
عضو انجمن تغذیه ایران به مردم توصیه کرد در زمان آلودگی هوا میوه، هویج، کاهو، اسفناج، بادام، مرکبات، تخم مرغ، سیب زمینی، انواع لوبیا و لبنیات را جایگزین غذاهای چرب کنند.
مهدی حقانی در گفت وگو با ایرنا افزود: آلودگی هوا به معنای آن است که بدن ما در معرض سمومی مثل
دی اکسید نیتروژن، ازن، رادیکالهای آزاد و ذرات معلق قرار میگیرد، این مواد در دستگاه تنفس باعث التهاب پوشش داخلی و مخاط میشوند.
وی اظهار داشت: دستگاه تنفس در حد امکان، مانع ورود برخی از این مواد میشود و برخی دیگر را دفع میکند، اما سمومی که وارد دستگاه تنفس شده و از راه آن وارد خون میشوند را عمدتا کبد باید خنثی کند. این سموم همچنین احتمال روشن شدن ژنهای معیوبی را که خاموش هستند بالا میبرند، بنابراین خطر بیماریهایی مثل سرطان بیشتر میشود.
حقانی ادامه داد: برای کاهش زیان آلودگی هوا، باید مواد غذایی مفید بخوریم تا میزان سموم و در نتیجه التهاب مخاط دستگاه تنفسی را کاهش و دفع آنها را افزایش دهند، تا حد امکان مضرات آلودگی را برای قلب و ریه کم کنند و مانع روشن شدن ژنهای معیوب شوند.
وی با بیان اینکه روغن ماهی(امگا سه)، عصاره جوانه بروکلی، ویتامین ب، آنتیاکسیدانها و ویتامینهای دیگر ممکن است در کاهش مضرات آلودگی هوا موثر باشند، تصریح کرد: یک غذای سالم و متعادل ضمن رساندن مواد ضروری به بدن، باید تازه و بهتر است گیاهی باشد و نیاز به پخت و پز نداشته باشد که ممکن است به آلودگی هوای خانه اضافه کند.
این متخصص تغذیه گفت: از آنجا که آلودگی هوا به قلب فشار وارد میکند، در حین آلودگی هوا غذای چرب نخوریم که باعث افزایش کلسترول و تریگلیسرید شود. انواع میوه و سبزی سرشار از ویتامین و آنتیاکسیدان هستند و باید مصرف شوند.
حقانی، مصرف هویج، کاهو، اسفناج، بادام،مرکبات، تخم مرغ، سیب زمینی، انواع لوبیا، لبنیات را در زمان آلودگی هوا توصیه کرد و گفت: مصرف این مواد غذایی باعث میشود اثرات منفی تنفس مواد شیمیایی و سمی از بدن خنثی شود و تعادل بدن را در برابر آلایندهها محافظت کرد.
وی ادامه داد: افزایش مصرف میوه و سبزیجات علائم آسم را کاهش میدهد، کلمها، مانند کلم بروکلی، حاوی ترکیباتی هستند که توصیه میشود جهت کاهش التهاب ناشی از آلودگیهای هوا روزانه و به مقدار زیاد مصرف شود. خوردن جوانه کلم بروکلی به بدن در سمزدایی آلایندههایی مانند بنزن کمک میکند. زنجبیل یک عامل تعدیلکننده طبیعی میباشد، که به حفظ و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند تا در برابر عوامل استرسزای مختلف از قبیل آلودگی هوا مقاوم باشید.
حقانی اظهار داشت: منیزیم یک ماده معدنی است که سیستم ایمنی را تقویت میکند و باعث گشاد شدن لولههای تنفسی ریهها میشود. آجیلها، خصوصا بادام هندی و بادام درختی سرشار از منیزیم بوده و ویتامین سی بهترین آنتی اکسیدان جهت مبارزه با اثرات مضر آلودگی هوا است.