kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۹۷۴۳
تاریخ انتشار : ۲۱ آبان ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۷
بانک جهانی:

رشد قیمت کالاهای اساسی در جهان تورم کشورها را بالا برد

بانک جهانی در گزارشی اعلام کرد: بخش زیادی از افزایش قیمت‌ها و تورم کشورها به دلیل بالا رفتن قیمت جهانی کالاهای اساسی و نفت و انرژی است که با وجود رفع موانع و محدودیت‌های عرضه پس از کرونا، همچنان پیش می‌تازد.


به گزارش فارس، افزایش قیمت جهانی محصولات اساسی از جمله انرژی باعث تورم شدید در کشورها شده است. رشد قیمت نفت از بشکه‌ای 40 به 85 دلار بیشترین تأثیر را در تورم و گرانی که شرکت‌های بزرگ و کارخانه‌های صنعتی تا حدود زیادی متکی به این محصول هستند، گذاشته است. علاوه‌بر این قیمت کالاهای مهم و ضروری نظیر گندم، خوراک دام و روغن نیز به شدت رشد کرده و روی گرانی کالاهای وارداتی کشورها اثر داشته است.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO)، هم اعلام کرده قیمت مواد غذایی در سال جاری به اوج رسیده و به بالاترین سطح خود از ماه جولای ۲۰۱۱ افزایش یافته است و از افزایش ۳۰ درصدی ثبت شده در سال گذشته نیز فراتر رفته است.
در بخش انرژی هم افزایش قیمت تنها مربوط به نفت نمی‌شود بلکه قیمت گاز در آستانه فصل زمستان و فعالیت شرکتهای بزرگ اقتصادی و نیز به دلیل اختلال در انتقال گاز کشورهای عمده صادر‌کننده، چند برابر افزایش یافت و همه اینها روی قیمت‌ها تاثیر داشت.
بانک جهانی در گزارشی بخش زیادی از افزایش قیمت‌ها و تورم کشورها را به دلیل بالا رفتن قیمت نفت و انرژی و افزایش سایر کالاهای اساسی می‌داند که با وجود رفع موانع و محدودیت‌های عرضه پس از کرونا، قیمت‌ها همچنان پیش می‌تازد.
بر اساس گزارش بانک جهانی، قیمت انرژی در سه ماهه سوم سال 2021 افزایش یافت و انتظار می‌رود قیمت‌ها در سال 2022 هم افزایشی باشد. همین عامل باعث فشارهای تورمی و از سوی دیگر رشد اقتصادی در کشورهای صادرکننده انرژی شود.
پیش‌بینی جدید بانک جهانی
از قیمت انرژی و کالا در سال آینده
بر اساس آخرین چشم‌انداز کالاهای اساسی بانک جهانی، انتظار می‌رود که قیمت انرژی در سال 2022 همچنان در بالاترین رقم باقی بماند، اما در نیمه دوم سال آینده روند کاهشی داشته باشد؛ چراکه انتظار می‌رود محدودیت‌های عرضه نفت برداشته شود.
در دیگر سو قیمت سایر محصولات نظیر کشاورزی و فلزات اساسی پیش‌بینی می‌شود که تا سال 2022 روند افزایشی خود را همچنان ادامه دهد.
آیهان کاز، رئیس‌اقتصاددانان و مدیرعامل گروه پیش‌بینی بانک جهانی اعلام کرد: افزایش قیمت انرژی باعث ایجاد ریسک کوتاه‌مدت در تورم جهانی شده و اگر ادامه یابد، می‌تواند در رشد اقتصادی کشورهای واردکننده تأثیرگذار باشد.
افزایش شدید قیمت کالاهای اساسی بیش از انتظار بالا رفته است، نوسان‌های شدید قیمتی اخیر احتمالا سیاست کشورها را برای مقابله با آن پیچیده‌تر می‌سازد. این در حالی است که اکثر کشورها از سال گذشته برای مقابله با رکود اقتصادی پس از پاندمی کرونا نیز دست و پنجه نرم می‌کند.
در سال 2021 برخی قیمت‌های کالاهای اساسی به بیشترین میزان خود از سال 2011 تاکنون افزایش یافت. به عنوان مثال قیمت گاز طبیعی و زغال سنگ، رکورد جدیدی را به دلیل وجود موانع عرضه جهانی ثبت کرد که تقاضا به سمت سایر انرژی‌ها بیشتر شد. با این وجود انتظار بر این است که به دلیل افت تقاضا برای گاز، قیمت آن در سال 2022 کاهش یابد و عرضه نیز بیشتر شود. بنابراین افزایش شدید قیمت‌ها احتمال دارد در کوتاه‌مدت در عرضه آنها تاثیرگذار باشد.
بر اساس گزارش بانک جهانی، قیمت نفت خام که میانگین نفت برنت، وست تگزاس و دبی است، میانگین 70 دلار در هر بشکه در سال 2021 خواهد بود که تقریبا رشد 70 درصدی را نسبت به قبل ثبت خواهد کرد. پیش‌بینی می‌شود که قیمت نفت خام در سال 2022 هم روند افزایشی خود را به دلیل رشد تقاضایی که انتظار می‌رود داشته باشد به سطح قبل از پاندمی کرونا برسد. استفاده از نفت خام به عنوان انرژی جایگزین برای گاز طبیعی خطر افزایش شدید تقاضا در آینده را بیشتر می‌کند و به بالا رفتن قیمت نفت می‌انجامد و احتمالا در رشد اقتصاد جهانی هم تاثیر منفی بگذارد.
پیش‌بینی افزایش قیمت فلزات اساسی در سال 2022
پیش‌بینی می‌شود قیمت فلزات اساسی در سال 2022، 5 درصد کاهش یابد، این در حالی است که قیمت این کالای اساسی در سال 2021، 48 درصد رشد داشت. در بخش کشاورزی هم رشد 22 درصدی قیمت‌ها را در سال 2021 شاهد بودیم اما انتظار می‌رود سال آینده با توجه به بهبود شرایط عرضه، شرایط پایداری را شاهد باشیم.
جان بفز، اقتصاددان ارشد در گروه پیش‌بینی‌های بانک جهانی اعلام کرد بالا بودن قیمت گاز طبیعی و زغال سنگ در هزینه‌های تولید روی قیمت سایر کالاهای اساسی تاثیرگذار بوده و باعث شده پیش‌بینی قیمت‌ در آینده هم حساسیت بیشتری داشته باشد.
این اقتصاد دان می‌گوید: «با بالا رفتن قیمت گاز و زغال سنگ تولید کودهای شیمیایی کاهش یافت و قیمت آن نیز بالا رفت که این عاملی برای بالا رفتن هزینه‌های کشاورزی و غذا شد. »
رکورد گرانی گاز در اروپا
در همین راستا اتحادیه اروپا پیش‌بینی کرد قیمت بالای حامل‌های انرژی در قاره سبز ادامه خواهد یافت.
به گزارش راشاتودی،به گفته پائولو جنتیلونی، کمیسر اقتصادی اتحادیه اروپا، این قیمت‌های بی‌سابقه قرار است تا چند ماه آینده باقی بمانند و به زودی روند نزولی پیش‌بینی نمی‌شود.
وی در بیانیه‌ای با‌اشاره به رکورد قیمت حامل‌های انرژی و قیمت‌های مصرف‌کننده، افزایش اخیر موارد ابتلا به کرونا و اختلالات زنجیره تامین که بر طیف گسترده‌ای از بخش‌های اقتصاد تاثیر گذاشته است، گفت: اقتصاد اروپا به سمت توسعه حرکت می‌کند، اما اکنون با یک باد مخالف مواجه است.
قیمت گاز طبیعی که به عنوان سوخت کلیدی برای تولید برق به کار می‌رود، به پنج برابر رکورد خود در سال جاری میلادی افزایش یافته است.
به گزارش تسنیم،این افزایش قیمت‌ها به عوامل مختلفی از جمله کاهش ذخایر، رشد مصرف پس از همه‌گیری کرونا و تقاضای قوی در آسیا برای گاز طبیعی مایع که توسط کشتی تحویل داده می‌شود، نسبت داده شده است.
بر اساس این گزارش، قیمت بالای حامل‌های انرژی منجر به افزایش تورم در این قاره شده است و اتحادیه اروپا را وادار به ارزیابی مجدد تورم قیمت مصرف‌کننده در منطقه یورو کرده است.
در گزارش اتحادیه اروپا آمده است: پیش‌بینی می‌شود که تورم در منطقه (پولی) یورو در سال 2021 به 2.4 درصد برسد، قبل از اینکه به 2.2 درصد در سال 2022 و 1.4 درصد در سال 2023 کاهش یابد، چرا که قیمت حامل‌های انرژی به تدریج کاهش می‌یابد.
بیشترین افزایش قیمت‌ها در آمریکا طی 30 سال گذشته
در همین حال از آمریکا نیز خبر می‌رسد با افزایش قیمت بنزین و مواد غذایی، شاخص قیمت مصرف‌کننده در این کشور در ماه گذشته میلادی بیش از انتظار افزایش یافته و بیشترین رشد سالانه از سال 1990 را نیز ثبت کرده است.
به گزارشفارس به نقل از رویترز، این افزایش نشان می‌دهد، در بحبوحه بحران زنجیره تامین در جهان، نرخ بالای تورم همچنان در این کشور تا سال آینده ادامه خواهد یافت.
وزارت کار آمریکا اعلام کرد شاخص قیمت مصرف‌کننده در ماه گذشته میلادی 0.9 درصد افزایش یافت و در ماه سپتامبر نیز رشد 0.4 درصدی را ثبت کرده بود. در 12 ماه منتهی به اکتبر، شاخص قیمت مصرف‌کننده 6.2 درصد رشد داشته است. این رقم، بیشترین میزان سالانه از نوامبر 1990 به شمار می‌رود.
تورم در آمریکا با فشار اقتصادی ناشی از موج تابستانی کرونا و انتشار سویه دلتا و بحران‌های عرضه دوباره شدت گرفت.