kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۹۴۸۳
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۴۰۰ - ۲۰:۲۴

چالش جیب خالی دانشگاه‌ها با گرانی غذای دانشجــویی!

 

این روز‌ها همه مردم با وضعیت بد اقتصادی کشور روبه‌رو هستند؛ چرا که افزایش قیمت اجناس به هفته و ماه نمی‌کشد و روزانه شاهد بروز این واقعه هستیم.
حتی در برخی از اجناس قیمت‌ها به صورت ساعتی بالا می‌‌روند و حتی در یک شهر نرخ اقلام در چند مغازه کاملا متفاوت با یکدیگر هستند و کسی هم نیست که جلوی افزایش نرخ قیمت‌ها یا این تورم افسارگسیخته را بگیرد، تورمی که باعث آزار و اذیت هر قشری از جامعه می‌شود و فرقی نمی‌کند که افراد در چه شغلی فعالیت داشته باشند، چرا که این معضل اساسی و مشترک بین مردم کشورمان است.
تورم معضل اساسی چند ماه اخیر کشور نیست، بلکه چند سالی می‌شود که همه ما با این غول بی‌شاخ و دم مواجه هستیم و روز به روز افزایش قیمت‌ها امان‎مان را بریده است، اما در دوران کرونا این قیمت‌ها نسبت به گذشته رشد چشمگیری داشته است و باعث ضربه اقتصادی به تمامی مردم و حتی دانشگاه‌ها شده است.
یکی از معضلات دانشگاه‌ها در حال حاضر با وجود ویروس کرونا نرخ غذای دانشجویی است که روسای دانشگاهی و معاونان آن‌ها در تامین هزینه‌ها اندر خم یک کوچه باقی مانده‌اند و نمی‌دانند که در زمان حضوری شدن آموزش‌ها چگونه به تامین هزینه‌ها اقدام کنند؟
رستوران‌های دانشگاه‌های کشور چهار ترمی می‌شود که بسته هستند و با مصوبه وزیر علوم و ستاد ملی مقابله با کرونا قرار است که در آینده‌ای نزدیک شاهد حضور دانشجویان در سلف‌های غذاخوری باشند، اما این بازگشایی‌ها با نارضایتی معاونان و روسای دانشگاهی رو به روست؛ چرا که در آخرین اطلاعیه صندوق رفاه دانشجویی نرخ غذا تا ۴۰ درصد افزایش داشته است و همین موضوع معضل اساسی دانشگاه‌های کشور است و آن‌ها مدعی هستند که به علت افزایش هزینه‌های دانشگاه‌ها دیگر نمی‌توانند نرخ غذای دانشجویی را تامین کنند.
شاید برخی‌ها به اشتباه فکر کنند که قیمت غذا یا نرخ اجاره بهای خوابگاه‌ها کمتر گریبانگیر دانشجویان دانشگاه‌های دولتی شود، اما این طرز فکر کاملا نادرست است؛ چرا که قطعا دانشجویان
غیر بومی با افزایش اجاره‌بهای خوابگاه‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند و گفتنی است که طی چند سال اخیر این افزایش با رشد چشمگیری مواجه بوده است و هرچه مقطع تحصیلی دانشجوها بالاتر روند به همان مراتب هم قیمت‌ها رشد خواهند داشت.
گفتنی است که نرخ غذای دانشجویی که از سوی صندوق رفاه دانشجویان تامین می‌شود طی ۳ سال گذشته افزایش قیمت صد درصدی را تجربه کرده است و این معضل نه تنها نودانشجویان را بلکه ذهن و فکر مابقی محصلان دانشگاهی را هم به خود مشغول کرده و نفس آن‌ها را به شماره انداخته است. قیمت غذای دانشجویان در سال تحصیلی ۹۷ برای غذای کم‌هزینه ۸۶۰ تومان، برای غذای متوسط ۱۲۵۰ و برای غذای پرهزینه ۱۴۰۰ بوده است و هم اکنون این نرخ برای غذای کم‌هزینه ۲۱۰۰ تومان، غذای متوسط هزینه ۳۰۰۰ تومان و ناهار و شام پرهزینه ۳۵۰۰ تومان است.
این قیمت‌ها به اندازه‌ای رشد یافته که شاید هیچ دانشجویی در آن زمان فکر نمی‌کرد که هم اکنون باید روزی چنین پرداخت‌هایی را برای غذای خود داشته باشد.
رئیس سابق صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، درباره نرخ غذای دانشجویی در سال تحصیلی جدید اظهار کرد: نرخ غذای دانشجویی در سال تحصیلی جدید برای وعده‌های کم هزینه ۱۵۰۰ تومان، برای غذای متوسط ۲۱۰۰ تومان و برای غذا‌های پرهزینه ۲۵۰۰ تومان مصوب و به دانشگاه‌ها ابلاغ شده است.
او افزود: در غذای کم‌هزینه که نرخ آن ۱۵۰۰ تومان است تنها ۹ درصد از آن را از دانشجویان دریافت می‌کنیم و برای غذا‌هایی با هزینه متوسط هم ۱۱ درصد قیمت تمام‌شده نرخ غذا از دانشجویان دانشگاه‌های دولتی گرفته می‌شود و بقیه آن به پای دانشگاه‌ها خواهد بود تا هزینه را پرداخت کنند.
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه فنی و حرفه‌ای کشور در این باره، اظهار کرد: در زمان بازگشایی حضوری دانشگاه‌ها قطعا دو مسئله گریبانگیر جامعه دانشگاهی خواهد شد که شامل نرخ غذای دانشجویی و خوابگاه‌هاست.
او افزود: به علت مسائل و مشکلات اقتصادی نمی‌توانیم نرخ غذای دانشجویی را تامین کنیم و اگر قرار باشد که دانشجویان به دانشگاه بیایند
صد درصد با مشکل پذیرایی از آن‌ها مواجه خواهیم شد، البته وزیر علوم در این زمینه نامه‌ای را به سازمان برنامه و بودجه نوشته است، اما تاکنون خبری از آن نبوده است.
نامبرده تصریح کرد: بهترین گزینه این است که قبل از بازگشایی دانشگاه‌ها درباره نرخ غذای دانشجویی تصمیم‌گیری شود و سپس اقدام به حضور دانشجویان در دانشگاه، خوابگاه یا رستوران کنیم.
همچنین رئیس سابق دانشگاه تهران نیز درباره بودجه دانشگاه در لایحه ۱۴۰۰ گفت: بودجه دانشگاه تهران در لایحه ۱۴۰۰ متوسط حدود ۴۶ درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: تامین نرخ غذای دانشجویی و نگهداری خوابگاه‌ها از مهم‌ترین مشکلاتی است که در زمان بازگشایی حضوری دانشگاه‌ها با آن مواجه می‌شویم؛ هر پرس غذای دانشجویان تا ۲۵ هزار تومان است؛ در صورتی که صندوق رفاه دانشجویان در این زمینه تنها ۲ هزار تومان از دانشجویان هزینه غذا دریافت می‌کند و مابقی برعهده خودمان است.
نامبرده تصریح کرد: طی دو سال گذشته از محل هدفمندی یارانه‌ها برای غذای دانشجویان به دانشگاه تهران کمک‌رسانی شده است و بودجه دانشگاه تهران در این دو سال برای هزینه‌ها پاسخگو نبوده است.
وی در ادامه افزود: نگرانی ما در تامین هزینه غذای دانشجویان است که در حال حاضر با تفاوت شدید قیمت و افزایش آن مواجه شده‌ایم و امیدواریم که وزارت علوم و سازمان بودجه برای این معضل چاره بیندیشد.
به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ مسئولان دولت و سازمان برنامه و بودجه باید اهمیت زیادی به آموزش عالی کشور داشته باشند و با توجه به اینکه حدود چهار ترم دانشجویان به شیوه مجازی آموزش دیده‌اند باید سیاست‌هایی اتخاذ شود تا بتوان مشکلات دانشجویی را به زودی زود رفع کرد تا مسئولان دانشگاه‌ها و دانشجویان در زمان بازگشایی حضوری با معضل غذا و خوابگاه و ... روبه‌رو
نشوند.