kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۹۴۲۰
تاریخ انتشار : ۱۷ آبان ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۰

توضیحات وزارت بهداشت درباره ادعای‌کمبود پزشک در مقایسه با سایر کشورها

 

مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت در اطلاعیه‌ای درخصوص اظهارات مطروحه درباره کمبود پزشک در ایران در مقایسه با سایر کشورها توضیحاتی را ارائه کرد.
به گزارش وبدا، متن اطلاعیه به شرح زیر است: «به استناد گزارش سازمان بهداشت جهانی که رویت آن برای عموم مردم امکانپذیر بوده، سرانه پزشک در ازای هر ده هزار نفر جمعیت در عراق ۷ نفر، پاکستان ۱۲ نفر، سوریه ۱۳ نفر، ایران ۱۶ نفر و ترکیه ۱۸ نفر اعلام شده است. البته استناد به آمارهای سازمان جهانی بهداشت، به علت خوداظهاری داده‌ها توسط کشورها، نمی‌تواند قیاس خوبی برای کشورمان باشد؛ بسیاری از آمارها اشتباه است.
بسیاری از کشورها آمار بهورزان، اینترنها و ... را جزء آمار پزشکان خود می‌آورند، در مقایسه، باید عواملی همچون GDP کشورها را نیز در نظر گرفت و مقایسه‌ وضعیت ایران باید با کشورهای همتراز، آن هم با در دسترس بودن داده‌های صحیح صورت گیرد.
اگر قرار باشد به داده‌های سازمان جهانی بهداشت استناد کنیم، باز هم وضعیت ما خوب است، چون طبق اعلام WHO، اگر به ازای هر ۱۰ هزار نفر، ۱۰ پزشک در کشور وجود داشته باشد، شرایط مطلوب است که ما قطعا بالای ۱۰ پزشک به ازای ۱۰ هزار نفر در کشور داریم. با این وجود و با توجه به افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی از ۵۵۰۰ نفر در سال ۹۳ به ۸۵۰۰ نفر در سال ۱۴۰۰ یعنی رشد پذیرش حدود ۵۵ درصدی طی ۷ سال، باید منتظر ماند تا این دانشجویان به تدریج فارغ‌التحصیل شوند که این خود باعث افزایش چشمگیر سرانه پزشک در ایران خواهد شد.
ما در حال حاضر ۵۰ هزار دانشجوی پزشکی در سطح کشور داریم، در حالی که طبق آمار نظام پزشکی اکنون ۱۵۰ هزار نظام پزشکی مختص پزشکان داریم که برآوردها نشان می‌دهد حدود ۱۱۰-۱۰۰هزار نفر از این پزشکان در کشور حضور دارند؛ یعنی تا ۶-۷ سال آینده، به میزان نصف پزشکان موجود در کشور به تعداد پزشکان کنونی اضافه خواهد شد.»
توزیع پزشکان متخصص در کشور مناسب نیست
بازرس انجمن رادیولوژی ایران، از سیاست وزارت بهداشت در توزیع پزشکان متخصص انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، علیرضا رادپور، به مناسبت روز جهانی رادیولوژی، با اشاره به وضعیت توزیع نیروهای رادیولوژی در کشور اظهارداشت: موضوع کمبود پزشک در کشور، برای خیلی از مسئولان و مردم جذاب است. متولی آموزش دستیاران و توزیع آنها در کشور، وزارت بهداشت است که این کار باید با توجه به امکانات و نیازهای وزارتخانه انجام شود.
رادپور تاکید کرد: در واقع مشکلات ناشی از کمبود پزشک متخصص در کشور، از همین توزیع نامناسب نیروی انسانی شکل می‌گیرد؛ در حالی که بیش از 900 دستیار رشته رادیولوژی داریم که مشغول تحصیل هستند و بیش از چهار هزار نفر هم فارغ‌التحصیل هستند، اگر توزیع درستی انجام شود، همه نقاط کشور از خدمات همکاران رادیولوژیست بهره‌مند خواهند شد و اگر توزیع نیروی انسانی متخصص درست انجام شود، خیلی از این مشکلات حل خواهد شد.
وی با عنوان این مطلب که پذیرش دستیار رادیولوژی باید متناسب با نیاز واقعی کشور باشد، گفت: در حال حاضر، شهرهایی هستند که تجهیزات پزشکی را خارج از ضوابط سطح‌بندی خدمات و استانداردهای جمعیتی دریافت کردند و همین موضوع باعث می‌شود نیاز به رادیولوژیست به صورت کاذب در برخی شهرها افزایش یابد در حالی که بسیاری از مراکز آموزشی با مشکلات تهیه تجهیزات پزشکی مواجه‌اند.