kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۸۱۰۸
تاریخ انتشار : ۲۸ مهر ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۵
ضرورت حمایت از تولید داخلی با خرید وطنی- بخش دوم

رونق کالای داخلی به شرط ارتقای کیفیت و رضایت مشتری

 

محصولات داخلی را مردم مصرف کنند؛ نروند دنبال این نشانه‌ها. حالا مُد شده است، بگویند: بِرَند است، بِرَند فلان؛ بِرَند چیست؟ بروید سراغ مصرف تولیدات داخلی. آن چیزهایی که مشابه داخلی دارد، متعصّبانه و با تعصّبِ تمام، ملّت ایران، خارجیِ آن را مصرف نکنند. این را من فقط برای یک عدّه‌ خاص نمی‌گویم؛ خب بله، وقتی ما می‌گوییم، یک عده متدینین فورا گوش می‌کنند حرف را، پیغام هم می‌دهند فلان چیز را که خارجی است بخریم؟ فلان چیز را نخریم؟ من فقط برای متدینین و افرادی که برای حرف ما حجّیّت شرعی قائلند، این را نمی‌گویم؛ من این حرف را برای هرکسی می‌گویم که به ایران علاقه‌مند است، به آینده‌ کشور علاقه‌مند است، به فکر بچه‌های خودش است که بنا است فردا در این کشور زندگی کنند. شما مصنوعات خارجی را که مصرف می‌کنید، در واقع کمک می‌کنید به اینکه حجم آن بنگاه خارجی، آن کارگر خارجی، آن سرمایه‌دار خارجی، مدام بیشتر بشود و تولید داخلی ضربه بخورد، شکست بخورد. این را به همه مردم، به خصوص آن‌کسانی‌که مصارف زیادی دارند، می‌گویم، دولتی‌ها هم همین‌جور؛ دولتی‌ها هم در مصارف دولتی، در اشیاء مصرفی‌ای که در ساختمان‌ها، در چیزهای گوناگون مصرف می‌کنند، حتماً ملاحظه کنند، تولید داخلی را.» (سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار کارگران ۲۹/11/۹۳)
تبلیغات گسترده محصولات خارجی، عدم حمایت از تولیدکنندگان داخلی، کیفیت پایین برخی محصولات داخلی در گذشته و نبود اعتماد و تضمین لازم برای خریداران کالای داخلی از اصلی‌ترین دلایل گرایش مردم به خرید کالاهای خارجی است؛ این در حالی است که امروزه بسیاری از کالاهای ایرانی در مقایسه با کالاهای مشابه خارجی از قیمت کمتر و کیفیت برابر یا حتی بالاتری برخوردارند که در برابر تبلیغات گسترده کالاهای خارجی نتوانسته است سهم شایسته‌ای در بازار داخلی داشته باشند.
خرید کالای ایرانی
ضامن تولید و ایجاد اشتغال
متاسفانه گرایش مردم به خرید کالای خارجی و عدم حمایت و سیاست‌گذاری دولت‌ها در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی موجب شده کشور با چالش جدی در حوزه‌های اقتصادی و ایجاد اشتغال مواجه شود. در حالی که مشابه و امکان تولید بسیاری از کالاها در کشور وجود دارد، اما نبود برنامه‌ریزی دقیق در دولت‌ قبل و فرهنگ‌‌سازی در این زمینه گرایش مردم به کالاهای خارجی روز به روز در حال افزایش است.
رضا بنی اسدی یک فروشنده لوازم خانگی داخلی علاوه‌بر حمایت از تولید داخلی و اقتصاد کشور داشتن خدمات پس از فروش، کیفیت بالا و قیمت پایین را از مزایای خرید کالای ایرانی می‌داند.
وی با ابراز خوشحالی از رشد کمی و کیفی تولیدات لوازم خانگی داخلی در طول سال‌های گذشته می‌گوید: «بسیاری از محصولات موجود در فروشگاه ما ایرانی بوده و ضمن برخورداری از کیفیت بالا، قیمت پایین‌تری نسبت به کالای مشابه خارجی خود دارند.»
حمید مشفقی یک شهروند در اقدامی الگوساز اکثر لوازم خانگی‌اش از کالای ایرانی است.
وی هدف از این کار را توجه به رهنمودهای رهبر انقلاب
مبنی بر حمایت از تولید داخلی و ایجاد اشتغال در کشور می‌داند. وی می‌گوید: «ما برای رشد و توسعه راهی جز خرید کالاهای داخلی و استفاده از ظرفیت‌ها و داشته‌های درونی خودمان نداریم.»
مشفقی ضمن اعلام رضایت از کیفیت محصولات تولید شده در داخل کشور از سایر هموطنان خود می‌خواهد برای اینکه شاهد بیکاری جوانان و تعطیلی کارخانجات داخلی نباشیم، حتما از کالای تولید ایران استفاده کنند.
علی شفقت یکی دیگر از فروشندگان بزرگ مبلمان خانگی که سعی کرده محصولات تولید شده در داخل کشور را به فروش برساند، می‌گوید: «چرا باید برخی قطعات و پارچه‌های مورد استفاده در بسیاری از لوازم خانگی که دارای تکنولوژی و پیچیدگی خاصی نیستند از کشورهای دیگر وارد شوند؟ بسیاری از مردم به دنبال کیفیت هستند و قیمت برای آنان در اولویت بعدی است.» این فروشنده مبلمان خانگی با بیان اینکه تولیدکنندگان داخلی در این حوزه برای رقابت با کالاهای خارجی باید تلاش بیشتری بکنند و کیفیت محصولات خود را بالا ببرند، می‌افزاید: «مردم و ما فروشندگان دوست داریم کالای داخلی خرید و فروش کنیم، اما تولیدکنندگان نیز باید منافع مردم را در نظر گرفته و به دنبال افزایش کیفیت و کاهش قیمت‌های خود باشند.»
چالش مواد اولیه پیش‌روی تولیدکننده
تولید با‌کیفیت مبتنی بر مواد اولیه با‌کیفیت است و اگر می‌خواهیم مواد اولیه با‌ کیفیتی در اختیار داشته باشیم باید ارتباطمان را با کشورهای صنعتی پیشرفته بهبود ببخشیم. در حال حاضر مواد اولیه ضروری تولید لوازم خانگی در کشور ما از چین تهیه می‌شود. البته نه تنها ما بلکه بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان مواد اولیه خود را به دلایل مختلف از جمله کاهش هزینه‌ها از چین خریداری می‌کنند، اما متاسفانه بخش عمده‌ای از مواد اولیه‌ای که به دست ما می‌رسد، بی‌کیفیت است. در این خصوص هم باید شرکت‌های داخلی مواد اولیه با کیفیت را خریداری کنند. نکته حائز اهمیت اینکه متاسفانه ما در تصمیم‌گیری‌های حوزه صنعت نتوانسته‌ایم راه میانه‌ای را در پیش بگیریم. حداقل درخصوص صنعت لوازم خانگی سیاست درستی درخصوص افزایش توان تولید داخل مبتنی بر فناوری و کیفیت نداشتیم.
حسن زارع یک فعال در عرصه تولید لوازم خانگی داخلی ضمن بیان مطالب بالا می‌گوید: «همواره یا با نگاه رقابت‌پذیری کمر تولیدکنندگان داخلی را شکسته‌ایم و آن‌قدر به واردات لوازم خانگی پرداخته‌ایم که اثری از تولید داخل نماند یا صرفا با شعار حمایت از داخل، صنعت لوازم خانگی را انحصاری کرده و علاوه‌ بر در‌جا زدن تکنولوژیک شرکت‌ها، نتوانسته‌ایم به کیفیت کالا بیفزاییم. ضروری است مسئولان صنعت لوازم خانگی در دولت جدید به بررسی مدل‌های موفق جهانی بپردازند و ببینند که کشورهای موفق جهان در حوزه صنعت لوازم خانگی و دیگر صنایع چگونه با اتخاذ سیاست‌های حمایتی از تولیدکننده و مصرف‌کننده باعث رشد صنایع و جلب رضایت مردم شده‌اند؟ قطعا حمایت از تولید داخلی یک اولویت است، اما رضایت مصرف‌کننده هم باید جلب شود.»
گلایه‌ از کیفیت کالای داخلی
حسام فردوسی یک تولیدکننده لوازم خانگی داخلی می‌گوید: «کاش قطعات چینی بود، چون دیگر چین جنس درجه دو و سه تولید نمی‌کند، قطعات از هند وارد می‌شوند، بعد روی قطعه هندی، برچسب چینی می‌زنند.» وی در ادامه می‌گوید: «بیشتر لوازم خانگی مونتاژکاری هستند. من- تولیدکننده- باید به کارگر بابت مونتاژ پول بدهم، از آن‌سو با هزار زحمت از مافیا قطعه بخرم. این‌گونه تولید صرف نمی‌کند.»
این تولید‌کننده لوازم خانگی داخلی در تکمیل صحبت‌هایش می‌گوید: «مثلا یک یخچال به جز بدنه تمامی قطعاتش از کمپرسور تا بردهای الکترونیکی و مکانیزم‌های یخ ساز و فن‌، همه وارداتی‌اند. این‌گونه قیمت تمام‌شده یک یخچال تولید داخل با یخچال‌های وارداتی برند مطرح تفاوت چندانی ندارد. باید کاری کنیم که بتوانیم قطعات را هم در داخل تولید کنیم و با اتخاذ و اعمال راهکارهایی از هزینه تمام‌شده تولید داخل بکاهیم.»
این تولید‌کننده در ادامه صراحتا می‌گوید: «چنانچه نتوانیم بر کیفیت کالا بیفزاییم، سرنوشت حمایت از لوازم خانگی ایرانی دقیقا مشابه سرنوشت خودرو خواهد شد. شاید الان ظاهر لوازم خانگی ایرانی خوب و جذاب باشد، ولی مسئله این است که تا بیست سال بعد هم دقیقا همین مدلی که در‌ سال ۱۴۰۰‌ تولید می‌کنیم، می‌خواهیم تولید کنیم؟ و به قیمت برند‌های مطرح روز دنیا بفروشیم؟ باید هدف کار ما در تولید ارتقای لحظه به لحظه تولید داخل و رقابت جهانی باشد.»
ضرورت افزایش کیفیت کالای داخلی
حجت‌الاسلام احد آزادیخواه عضو فراکسیون روحانیت مجلس می‌گوید: «ما زمانی شاهد تاثیر مثبت ممنوعیت واردات لوازم خانگی کره‌ای به کشورمان خواهیم بود که شاهد افزایش کیفیت کالاهای تولیدی داخل باشیم و از سوی دیگر این منع واردات در دولت‌های بعد هم اتفاق بیفتد و تغییر نکند. تأثیر مثبت منع واردات لوازم خانگی کره‌ای منوط به افزایش کیفیت کالاهای داخلی است.»
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ممنوعیت واردات کالاهای کره‌ای به کشور می‌گوید: «یک خصلت بد که از دولت سازندگی برای ما به یادگار مانده، تشریفات و تجملات در بحث لوازم خانگی است که این لوازم از خارج باید تأمین شود.»
وی می‌افزاید: «به همین دلیل پای کره‌ای‌ها به بازار ایران باز شد و مصرف تولیدات لوازم خانگی ایرانی در اولویت دوم قرار گرفت.»
عضو فراکسیون روحانیت مجلس می‌افزاید: «ممنوعیت واردات لوازم خانگی کره‌ای خیر بسیاری برای ما به همراه خواهد داشت، مشروط به اینکه این کار در دولت‌های بعد هم ادامه پیدا کند، نه اینکه ما با تغییر دولت شاهد تغییر در این تصمیم هم باشیم.»
آزادیخواه خاطرنشان می‌کند: «شرط بعدی این است که همچنین اگر ما بخواهیم شاهد تأثیر مثبت این اقدام باشیم، باید تولیدکنندگان ما کیفیت کالاهای خود را افزایش دهند و کشور را بی‌نیاز از خارج کنند و بتوانند با افزایش کمی و کیفی کالاهای خود پاسخگوی نیاز داخل باشند.» وی ادامه می‌دهد: «خدمات پس از فروش یکی دیگر از نکاتی است که تولیدکنندگان باید به آن توجه داشته باشند و ضمن ارتقای کیفیت کالاهای خود و فروش به فکر افزایش خدمات پس از فروش نیز باشند.»
عضو فراکسیون روحانیت مجلس در پایان و در تکمیل صحبت‌هایش می‌گوید:‌ «موضوع اصلی پیشرفت همراه با تکنولوژی روز است و تولیدکنندگان ما باید بدانند که با پیشرفت تکنولوژی، لوازم جدیدی به مجموعه لوازم خانگی اضافه می‌شود و آنها باید بتوانند خود را به‌روز کنند و با تولیدات کالاها و لوازم جدید به نیاز جامعه پاسخ دهند.»
تقویت زیرساخت‌های تولید داخل
در کنار ممنوعیت واردات
محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به بحث ممنوعیت واردات می‌گوید: «ما باید در کنار ممنوعیت واردات بحث زیرساخت‌های حمایت از تولید داخل را نیز فراهم کنیم. ما باید در ابتدا زیرساخت‌ها را آماده کرده و قوانین را اصلاح کنیم.»
نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مخالفت رهبر معظم انقلاب به امر واردات می‌گوید: «معظم‌له به دلیل شرایط کشور این بحث را مطرح کردند. ما در حال حاضر با محدودیت منابع ارزی مواجه‌ایم. این منابع‌اندک را بدانیم صرف چه چیزی می‌کنیم؟ آیا قرار است صرف نهاده‌های اصلی تولید شود؟ مواد اولیه کارخانجات را تهیه کنیم و یا کالاهای اساسی را وارد کنیم یا این منابع ‌اندک را صرف واردات کنیم؟»
وی می‌افزاید: «ما در شرایط جنگ اقتصادی هستیم و آن تاکیدی که رهبر معظم انقلاب فرمودند که به هیچ عنوان واردات لوازم خانگی از کشور کره انجام نشود به همین دلیل است که منابع ارزی محدود خودمان را در شرایط جنگ اقتصادی و ذیل اقتصاد مقاومتی به درستی مدیریت کنیم.»