kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۶۸۶۹
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۹
رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس:

میانگین رشد اقتصادی کشور در ۸ سال گذشته صفر بوده است

 

رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه میانگین نرخ رشد اقتصادی کشور در هشت سال گذشته، صفر است، گفت: هدف گذاری اصلی بانک مرکزی باید هدایت نقدینگی به سمت فعالیت‌های مولد باشد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا پورابراهیمی در ارتباط با برنامه گفت‌و‌گوی ویژه خبری افزود: مقایسه رشد اقتصادی کشور و جذب واقعی حجم نقدینگی برای تولید ناخالص داخلی کشور، بیانگر این است که استفاده از این ظرفیت نقدینگی برای ایجاد تولید و بخش واقعی اقتصاد، محقق نشده و منابع به بخش غیر واقعی و غیر مولد اختصاص پیدا کرده است. در واقع، میانگین نرخ رشد اقتصادی کشور در هشت سال گذشته، صفر است.
وی ادامه داد: به علت ساختار نامناسب و وابسته بودن بانک مرکزی به دولت و نبود به‌روز‌رسانی و گسترش نظام بانکی، امکان نظارت لازم بر فعالیت‌های بانکی کم است.
رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس با ‌اشاره به اینکه بانک مرکزی کشورمان ناکارآمد است، افزود: وابستگی به دولت و سیطره دولت بر سیاست‌های پولی و ارزی، بزرگ شدن حجم اقتصاد و مجموعه فعالیت‌های مرتبط با نظام بانکی و به دور بودن آن از کنترل و نظارت بانک مرکزی، از جمله مشکلات
است.
پورابراهیمی گفت: جهت گیری‌های نظام بانکی توسط بانک مرکزی، اجرایی و عملیاتی نشده و نقش این بانک در مدیریت نظام بانکی، ضعیف بوده است. بنابراین اصلاح قانون بانک مرکزی، اصلی‌ترین مأموریت مجلس است که کلیات آن در صحن علنی تصویب شده.
او با‌اشاره به اینکه منتظر هستیم رئیس‌کل بانک مرکزی توسط دولت تعیین شود، ادامه داد: باید کسی باشد که اجرایی و عملیاتی و آشنا به نظام بانکی باشد و صرف دانشگاهی بودن کافی نیست.90 درصد مدیران بانک مرکزی پس از پایان دوره شان، جذب بانک‌های خصوصی شدند و در مسئولیت‌های مختلف در آنجا مشغول کار هستند.
رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: در اصلاح قانون مقرر کردیم که مدیران کلان بازنشسته بانک مرکزی به مدت چند سال از مزایای مسئولیت خود استفاده کنند تا تحت تأثیر تغییرات
نباشند.
راز خلق نقدینگی بانک‌ها
همچنین صمد عزیزنژاد؛ کارشناس اقتصادی گفت: چند سالی است که خلق پول بانک‌ها شدت یافته و بانک مرکزی به علت حجم منابعی که ایجاد می‌کنند در فشار قرار گرفته و امکان مدیریت و بهسازی ترازنامه بانک‌ها را از دست داده است.
او تأکید کرد: بانک‌ها با خلق پول، بانک مرکزی را دنبال خودشان کشاندند و بانک مرکزی به رغم همه تلاش هایش فقط توانسته است چند مؤسسه کوچک را با ایجاد پایه پولی، ساماندهی کند. حلقه اصلی پول بانک‌ها به ویژه در بانک‌های خصوصی پابرجاست و همچنان از بازار بین بانکی، بیشترین سپرده را دریافت و استقراض
می‌کنند.
کارشناس اقتصادی افزود: نقدینگی از طریق ایجاد تورم موجب ادامه حیات بانک‌ها شده است. بسیاری از بانک‌ها به ویژه بانک‌های خصوصی برای درست کردن ناترازی خود، به تورم نیاز دارند.
عزیزنژاد ادامه داد: مدیران نظام بانکی ما در سطحی از دانش و تجربه نیستند که بتوانند به اصلاحات مورد نیاز نظام بانکی از حیث خلق نقدینگی کمک کنند.
او افزود: بانک مرکزی برای آنکه بتواند از مدیران خوبی برخوردار شود باید شاخص‌های درستی از حیث اهلیت سنجی داشته باشد. بانک مرکزی باید شاخص‌های یک مدیر نمونه را در شبکه بانکی ابلاغ کند و بر انتصاب‌ها نظارت دقیقی داشته باشد.
گفتنی است، خصوصی‌سازی بانک‌ها طبق اصل 44 قانون اساسی، علاوه‌بر کاهش فساد در نظام بانکی، بهترین راه برای به رسمیت نشناختن اف‌ای تی اف از سوی حاکمیت است. جلوی خلق نقدینگی را هم با تعیین سقف خلق نقدینگی از طریق وضع مالیات و هدایت به طرف تولید و اعمال جدی آن می‌توان
گرفت.