فرانسه: از آمریکا و انگلیس انتقام میگیریم
سرویس خارجی-
در پی جنجالهای ناشی از پیمان دفاعی آمریکا، انگلیس و استرالیا که منجر به لغو قرارداد پاریس-کانبرا شد، فرانسه به مقامات دولتی خود دستور داده از آمریکا، انگلیس و استرالیا انتقام بگیرند.
انگلیس، آمریکا و استرالیا، چهارشنبه دو هفته پیش، در تلاش برای مقابله با قدرتگرفتنِ سریعِ چین از امضای یک پیمان ویژه – موسوم به «آکواس» یا «AUKUS» – برای به اشتراک گذاشتن فناوریهای پیشرفته دفاعی خبر دادند که به استرالیا امکان میدهد برای اولین بار زیر دریاییهایی با نیروی محرکه هستهای بسازد. از این رو کانبرا قرارداد ۵۶ میلیارد یورویی که در سال ۲۰۱۶ با فرانسه برای خرید زیردریایی امضا کرده بود را فسخ کرد. فرانسه این ماجرا را «خنجر از پشت» توصیف کرد و در اقدامی بیسابقه سفرایش از واشنگتن و کانبرا را فراخواند. حالا در ادامه سریالِ دعواها بر سرِ آکواس، فرانسه به مقامات دولتی خود دستور داده است تا به دلیل کنار گذاشته شدن این کشور از قرارداد فروش ۵۶ میلیارد یورویی زیردریایی، از استرالیا، آمریکا و انگلیس انتقام بگیرند. موضوع برنامه انتقام فرانسه را یک مقام فرانسوی اوایل این هفته به پایگاه رسانهای پولیتیکو آمریکا اعلام کرده است. به گزارش «یورونیوز»، همزمان اعضای اتحادیه اروپا در همبستگی با فرانسه موافقت خود را برای به تعویقانداحتن مذاکرات تجاری با آمریکا که برای هفته آینده پیشبینی شده بود، اعلام کردند.
فرانسه غرامت میگیرد
از سوی دیگر، یک پیمانکار نظامی فرانسوی اعلام کرد صورت حسابی از زیان متحمل شده بابت فسخ قرارداد تبادل فناوری ساخت زیردریایی اتمی از سوی استرالیا تنظیم میکند. «اریک پاملِت» مدیر اجرایی شرکت دریایی «نیوال گروپ» به روزنامه فرانسوی «فیگارو» گفت، «ظرف هفتههای آتی» صورت حساب غرامت را برای طرف استرالیایی ارسال خواهد کرد. وزارت دفاع فرانسه اعلام کرده شرکت نیوال گروپ تاکنون حدود ۱.۱ میلیارد دلار از کار مربوط به قرارداد زیردریاییها را انجام داده است.
ماکرون به اعصابش مسلط باشد
«بوریس جانسون»، نخستوزیر انگلیس که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به آمریکا سفر کرده، با کنایه و لحنی تمسخرآمیز به رئیسجمهوری فرانسه گفت که در اختلافات به وجود آمده بر سر توافق امنیتی جدید میان انگلیس، آمریکا و استرالیا، بر اعصاب خود مسلط باشد. گفتنی است، جانسون و «جو بایدن»، رئیسجمهوری آمریکا سهشنبه گذشته در نشستی در کاخ سفید تعجب خود را درباره واکنش فرانسه به اعلام این توافق ابراز کرده بودند.
اعتماد به آمریکا زمانبر است
با تداوم تنش میان پاریس و واشنگتن، «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه پنجشنبه شب با «آنتونی بلینکن» همتای آمریکایی خود در نیویورک دیدار کردند. به گزارش ایسنا، لودریان در این دیدار گفت، در پی توافق آمریکا، انگلیس و استرالیا برای ساخت زیردریایی اتمی و فسخ قرارداد مشابه با فرانسه از سوی کانبرا، بازیابی اعتماد میان پاریس و واشنگتن به «زمان و اقدام عملی» نیاز دارد. همچنین وزیر تجارت استرالیا همزمان با آغاز تلاش این کشور برای جبران تاثیر منفی لغو قرارداد خرید زیردریایی از فرانسه بر روابط کانبرا با پاریس و بروکسل، اعلام کرد که توافق تجاری استرالیا و اتحادیه اروپا ضمن تضمین سود متقابل به اعضای این اتحادیه اجازه خواهد داد تا در منطقه اقیانوس هند- آرام نقشآفرینی و حضور بیشتری داشته باشند. سخنگوی کاخ سفید درخصوص سؤالی درباره عذرخواهی جو بایدن از همتای فرانسویاش در سایه بحران زیردریاییها و توافقنامه آکواس اظهارنظر کرد و گفت بایدن در این تماس تلفنی [با ماکرون] اذعان کرد، رایزنیها پیرامون توافقنامه آکواس میتوانست مفصلتر و گستردهتر باشد. گفتنی است، برخی از مقامات انگلیس معتقدند که یکی از دلایل ابراز خشم شدید و علنی فرانسه، تمایل برای تضمین دریافت بیشترین مقدار غرامت ممکن از لغو این قرارداد است؛ اگر این ادعا درست باشد فرانسه و اروپا – با توجه به موضع اخیرش – به راحتی از «سیاستِ انتقام» پا پس نخواهند کشید.
افزایش تاریخیِ بودجه نظامی فرانسه
در بحبوحه این تنشها و از آنجایی که وزارت دفاع فرانسه چشمانداز خود را در مبارزه آینده تحت سلطه پلتفورمهای پیشرفته، دفاع سایبری و تواناییهای سایبری میبیند، میلیاردها یورو در بودجه ۲۰۲۲ برای تهیه تجهیزات جدید و تکنولوژیهای حیاتی اختصاص میدهد. فرانسه، این بودجه که روز چهارشنبه اعلام شد، ارزشی برابر با ۴۰.۹ میلیارد یورو (۴۹ میلیارد دلار) دارد و تعهد فرانسه از سال ۲۰۱۹ میلادی نسبت به افزایش سالانه بودجهاش تا ۱.۷ میلیارد یورو
(دو میلیارد دلار) را نشان میدهد. باید توجه داشت که «پیمانِ پیمانشکنانه آکواس» در کل جبهه غرب شکافی ایجادکرده است و سخنان اخیر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که با اعلام پیمان دفاعی مشترک میان آمریکا، بریتانیا و استرالیا تأکید کرد «راهبرد منطقهای این اتحادیه باید تقویت شود»، نشان میدهد که بحث اروپای مستقل از آمریکا بار دیگر اهمیتش را عیان کرده است که میتواند شکاف بین بلوک انگلیس-آمریکای غرب و اروپا را عمیق کند.