فرانسه خشمگین از آمریکا در فکر خروج از ناتو
سرویس خارجی-
در پی تنشهای ناشی از پیمان دفاعی آمریکا، انگلیس و استرالیا که منجر به لغو قرارداد پاریس-کانبرا شد، نیویورک تایمز از قصدِ فرانسه خشمگین برای خروج از ناتو گفته است.
«امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه، در واکنش به اقداماتِ پنهانی و محرمانه آمریکا و انگلیس برای فروش زیردریاییهایی اتمی به استرالیا موضع تندی را اتخاذ کرده است. استرالیا قرارداد خرید زیردریاییهای معمولی از فرانسه را لغو کرد تا به پیمان جدید با آمریکا و انگلیس – موسوم به «آکواس» – بپیوندد و این اقدامات تنها شش ماه قبل از انتخابات ریاستجمهوری فرانسه صورت گرفته است. حالا به گزارش «نیویورک تایمز» آمریکا یکی از ایدههایی که در واکنش به این پیمان مطرح است خروج فرانسه از ساختار فرماندهی نظامی گسترده ائتلاف ناتو است که بعد از غیبت ۴۳ ساله در سال ۲۰۰۹ به آن پیوست. به نوشته این روزنامه، فرانسه احساس میکند به آن اهانت شده و راحت سیلی آمریکا به صورتش را فراموش نخواهد کرد. این روزنامه افزود: «به رغم اظهارات ماکرون در سال ۲۰۱۹ مبنی بر مرگ مغزی ناتو ایده خروج از این ائتلاف گامی «رادیکال» است.» به زعمِ روزنامه نیویورک تایمز، فرانسه از زبانی به دور از دیپلماسی به خصوص دیپلماسیِ بینِ همپیمانان استفاده کرده است. اظهارات فرانسه شامل کلماتی نظیر «دروغ»، «دوگانگی معیار» و «وحشیگری» و «اهانت» بود. فرانسه همچنین سفیرش در آمریکا را برای اولین بار در سایه بحران زیردریاییهای هستهای فراخواند.
سند خیانت
وزارت نیروهای مسلح فرانسه سند خیانت استرالیا، آمریکا و انگلیس در لغو یکجانبه قرارداد خرید ۱۲ فروند زیر دریایی به ارزش ۵۶ میلیارد یورو را ارائه کرد. به گزارش خبرگزاری صداوسیما، بر اساس سند وزارت نیروهای مسلح فرانسه همان روز که قرارداد خرید زیردریاییها لغو شد، استرالیا به فرانسه سندی ارائه میکند که نشان دهنده رضایت آنها از پیشرفت برنامه و موافقت شان با ادامه قرارداد است.
لغو نشست سران آمریکا و فرانسه در سازمان ملل
نشریه هیل از لغو نشست میان آمریکا و فرانسه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک خبر داد. در پی این مسئله مقامات آمریکایی مشکلات مربوط به برنامهریزی را علت لغو آن اعلام کردند. مقامات بلندپایه وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه در جمع خبرنگاران اعلام کردند که نشست روز چهارشنبه بین سران آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس دیگر برگزار نمیشود. وزارت امور خارجه آمریکا به طور خاص اعلام نکرد که آیا اختلافات کنونی بین آمریکا و فرانسه بر سر توافق امنیتی و دفاعی آمریکا، انگلیس و استرالیا موسوم به آکواس، دلیل لغو این نشست بوده است یا خیر. «بوریس جانسون»، نخستوزیر انگلیس با به زیر سؤال بردن خشم فرانسه از قرارداد میان استرالیا، آمریکا و انگلیس گفت: «زمان آن فرا رسیده است فرانسه خشم خود را در مورد توافقات حاصل شده درخصوص ساخت زیردریایی هستهای برای استرالیا کنار بگذارد.»
مسکو: هدفِ «آکواس» چین و روسیه است
«نیکلای پاتروشف» رئیسشورای امنیت روسیه هشدار داد، توافق نظامی اخیر آمریکا، انگلیس و استرالیا علاوهبر چین، اقدامی خصمانه علیه روسیه است. این سخنان در حالی مطرح میشود که «گلن ونهرک» فرمانده منطقه فرماندهی شمالی آمریکا و دفاع هوایی و فضایی آمریکای شمالی گفت روسیه اصلیترین تهدید نظامی برای آمریکا است. گفتنی است، انگلیس، آمریکا و استرالیا، چهارشنبه گذشته، در تلاش برای مقابله با قدرتگرفتنِ سریعِ چین از امضای یک پیمان ویژه – موسوم به «آکواس» یا «AUKUS» – برای به اشتراک گذاشتن فناوریهای پیشرفته دفاعی خبر دادند که به استرالیا امکان میدهد برای اولین بار
زیر دریاییهایی با نیروی محرکه هستهای بسازد. از این رو کانبرا به بهانه «غیرقابل اعتماد بودن تجهیزات فرانسوی» قرارداد عظیم ۵۶ میلیارد یورویی که در سال ۲۰۱۶ با فرانسه برای خرید زیردریایی امضا کرده بود را فسخ کرد. فرانسه این ماجرا را «خنجر از پشت» توصیف کرد و در اقدامی بیسابقه سفرایش از واشنگتن و کانبرا را فراخواند.