سازمان ملل: بیش از 18 میلیون افغان نیازمند کمکهای فوری هستند
سرویس خارجی-
کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان گفته است که هماکنون در افغانستان بیش از
۱۸ میلیون نفر نیازمند کمکهای فوری بشردوستانهاند. این سخنان در حالی است که دبیرکل سازمان تصریح کرد، هر گونه پیشنهاد مبنی بر اینکه این نهاد جهانی میتواند مشکلات افغانستان را حل کند،
خیال است.
«فیلیپو گراندی»، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گفت که وضعیت انسانی در افغانستان ناامیدکننده است. او گفت که هماکنون در افغانستان بیش از ۱۸ میلیون نفر نیازمند کمکهای فوری بشردوستانهاند. وی افزود که اگر خدمات عمومی و اقتصاد در افغانستان سقوط کند، این کشور شاهد رنج، بیثباتی و آوارگی بیشتر خواهد بود. در همین حال، او تأکید کرد که جامعه جهانی باید هرچه زودتر با افغانستان در ارتباط شود تا بتواند از بحران انسانی بزرگتری در این کشور جلوگیری کند. به گفته او، بحران انسانی در این کشور نه تنها پیامد منطقهای، بلکه پیامد جهانی خواهد داشت. به گزارش فارس، گراندی همچنین خواستار حمایت فوری و مستمر از افغانهای آواره در داخل و خارج از افغانستان شده است. به گفته او،، بیش از ۳.۵ میلیون نفر در اثر درگیریها در داخل افغانستان از خانههای خود آواره شدهاند. تنها در سال جاری، ۶۳۰ هزار نفر از خانههای خود آواره شدهاند. این سازمان پیشتر گفته بود که از هر سه شهروند افغانستان یکی از آنان نمیداند که وعده غذایی بعدیاش از کجا تأمین میشود. براساس اعلام این سازمان، تقریباً نیمی از کودکان زیر پنج سال در ۱۲ ماه آینده دچار سوء تغذیه شدید خواهند شد.
اذعان گوترش به ناتوانی سازمان ملل
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه، هر گونه پیشنهاد مبنی بر اینکه این نهاد جهانی میتواند مشکلات افغانستان را حل کند، خیال و توهم خواند. گوترش در پاسخ به سؤالی در مصاحبه با خبرگزاری «رویترز» که «آیا او برای ترمیم وضعیت افغانستان تحت فشار قرار دارد؟» گفت: «فکر میکنم انتظاراتی از تاثیر اصلیترین سازمان بینالمللی که هنوز در آنجا حضور دارد، وجود دارد که بیاساس است.»
دبیرکل سازمان ملل همچنین روز جمعه تصریح کرد که لازم است در مورد تحریمهایی که علیه طالبان اعمال شده، استثناهایی در نظر گرفته شود. به گزارش ایسنا، گوترش گفت: «به منظور ایجاد شرایط لازم برای اطمینان از توزیع موثر کمکهای بشردوستانه در میان افغانها، لازم است درباره تحریمهای اعمال شده علیه طالبان استثناهایی در نظر گرفته شود.»
ذخایر دلاری رو به اتمامِ بانکها در افغانستان
دو منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتند که ذخایر دلاری بانکهای افغانستان رو به اتمام است و در صورت عدم رسیدگی به موقع به آن، ممکن است بانکها فعالیتشان را متوقف کنند. این خبرگزاری روز چهارشنبه (۲۴ شهریور) نیز به نقل از این منابع گزارش کرده بود که بانکها در افغانستان تاکنون با دلارهایی که ذخیره داشته، به فعالیتشان ادامه دادهاند.
ملا برادر نمرده است
خبر دیگر از افغانستان آنکه «عبدالغنی برادر»، معاون نخستوزیر دولت طالبان در مصاحبهای تصویری، گزارشها مبنی بر صدمه دیدن و یا مردنش در درگیری با جناح رقیب طالبان را تکذیب کرد. برادر در مصاحبه با تلویزیون دولتی که توسط دفتر سیاسی طالبان در دوحه در توئیتر منتشر شد، گفت که این درست نیست؛ من خوب و سالم هستم. رسانهها میگویند اختلافات داخلی وجود دارد. هیچ چیز بین ما وجود ندارد. در این میان، مجله «تایم» آمریکا، او که یکی از بنیانگذاران اصلی گروه طالبان است، را در فهرست ۱۰۰ فرد تاثیرگذار سال ۲۰۲۱ قرارداده است. البته حضور چهرههای تروریستی در این فهرست سابقهای طولانی دارد؛ «اسامه بن لادن»، رهبر سابق القاعده، حدأقل دو بار (در ۲۰۰۴ و ۲۰۰۷) در این فهرست بود.
خبر دیگر در مورد افغانستان آنکه، «عمران خان»، نخستوزیر پاکستان، با شبکه خبری سی.ان.ان اولین مصاحبه بینالمللی خود را در پی به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان انجام داد. نخستوزیر پاکستان گفته است، جهان باید با طالبان تماس بگیرد و به آنها «انگیزه» بدهد تا در زمینههایی مثل حقوق زنان و دولت فراگیر، اقدام عملی انجام دهند.
پیشنهاد نمایندگان اتحادیه اروپا
۲۰ نماینده اروپا پیشنویس قطعنامهای را تدوین کردهاند که «احمد مسعود»، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، را به سخنرانی در شورا و پارلمان اروپا دعوت میکند. به نوشته ایندیپندنت، این اقدامی چشمگیر در حمایت از جبهه مقاومت ملی افغانستان است. پیشنویس فوق ضمن ابراز نگرانی شدید درباره آینده افغانستان، تاکید میکند که طالبان مردم افغانستان را از «حقوق و آزادیهای بنیادین» محروم میکنند. در پیشنویس قطعنامه پارلمان اروپا از رهبری شکستخورده «اشرف غنی»، رئیسجمهوری سابق افغانستان و فرار او از کشور اظهار ناامیدی شده است.
ادعای زلمای خلیلزاد
«زلمای خلیلزاد»، که از سوی «دونالد ترامپ» در سال ۲۰۱۸ برای رهبری مذاکرات با طالبان انتخاب شده بود، در اولین مصاحبه خود پس از فرار آمریکا از افغانستان مدعی شده که او دو هفته مهلت قبل از سقوط کابل را تأمین کرده است. دیپلمات آمریکایی مسئول مذاکره با طالبان گفته است که تصمیم اشرف غنی برای فرار از کشور در ماه گذشته، توافق لحظه آخری با طالبان را که برای دور نگه داشتن کابل از دست طالبان و مذاکره برای انتقال سیاسی طراحی شده بود، به هم زد.
پوتین: خروج از افغانستان عجولانه بود
در این مورد همچنین «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه، روز پنجشنبه با حضور مجازی در نشست سازمان پیمان امنیت جمعی گفت، خروج نیروهای ائتلاف غربی از افغانستان عجولانه بود. او همچنین به تهدیدهای مربوط به این منطقه اشاره کرد.