kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۲۰۸۵
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۴۰۰ - ۲۲:۵۴
رئیس ‌بخش عفونی بیمارستان کودکان مفید تأکید کرد

لزوم سرعت بخشیدن به واکسیناسیون با افزایش ابتلا و ورود کودکان به زنجیره انتقال ویروس دلتا

رئیس‌بخش عفونی بیمارستان کودکان مفید گفت: کودکان بیشتر ممکن است به ویروس کرونای دلتا مبتلا شوند و به تبع آن در زنجیره انتقال هم قرار گرفته و به راحتی می‌توانند بیماری را به دیگران نیز منتقل کنند.

دکتر عبداله کریمی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایسنا، درباره وضعیت ابتلای کودکان به کرونای دلتا یا همان واریانت هندی ویروس کرونا، اظهارداشت: کرونای دلتا نسبت به ویروس اصلی و همچنین ویروس آلفا (واریانت انگلیسی ویروس کرونا) چند ویژگی دارد؛ یکی از ویژگی‌هایش این است که سرعت انتقال آن بسیار بیشتر بوده و قدرت سرایتش ۶۰ درصد نسبت به ویروس آلفا بالاتر است.
کریمی افزود: در عین حال باید توجه کرد که در واریانت انگلیسی کرونا یا ویروس آلفا، یک نفر می‌توانست بین دو تا چهار نفر را مبتلا کند، اما در ویروس دلتا یک نفر مبتلا می‌تواند هشت نفر دیگر را هم مبتلا کند.
وی با بیان اینکه کودکان نیز می‌توانند با ویروس دلتا درگیر شوند و ابتلا به این ویروس در کودکان هم ممکن است که اتفاق افتد، گفت: کودکان بیشتر ممکن است به ویروس کرونای دلتا مبتلا شوند و به تبع آن در زنجیره انتقال هم قرار گرفته و به راحتی می‌توانند بیماری را به دیگران هم منتقل کنند. بنابراین هم سرعت انتقال ویروس کرونا، هم شدت آن و هم تعداد افرادی که درگیر می‌کند، در گونه دلتا بیشتر است.
علائم کرونای دلتا در کودکان
این فوق تخصص عفونی اطفال با بیان اینکه در ویروس دلتا دو یا بیشتر جهش اتفاق افتاده است، درباره علائم کرونای دلتا در کودکان بیان داشت: به طور کلی علائم ویروس کرونا شبیه به هم است، اما علائمی مانند حالت سرماخوردگی، گلودرد، اسهال، استفراغ، بدن درد و سردرد ممکن است در کودکان مبتلا به کرونای دلتا دیده شود. البته سرفه کمتر دیده شده است. با این حال اگر علائم شدت پیدا کند، می‌تواند ارگان‌های دیگر را هم درگیر کند و حتی مسائل ریوی ایجاد کند و عوارض التهابی را بروز دهد.
میزان مرگ و میر کرونا در کودکان کم است، اما...
کریمی با بیان اینکه کرونا می‌تواند در کودکان هم منجر به بیماری شدید و حتی مرگ و میر شود، گفت: در یکسال و نیم گذشته از زمان آغاز پاندمی کرونا ۷۷ مرگ در کودکان ناشی از کرونا در بیمارستان مفید داشتیم که البته ۹۲ درصد آنها یک بیماری زمینه‌ای داشتند، اما هشت درصدشان بیماری زمینه‌ای نداشته‌اند. وی تاکید کرد: البته باید توجه کرد که میزان مرگ و میر کرونا در کودکان کم است، اما مسئله مهم این است که کودکان در زنجیره انتقال قرار می‌گیرند. در حال حاضر اگر وضعیت را نسبت به مشابه سال ۱۳۹۹ در نظر بگیرید، اکنون بیمارستان‌های اطفال ما تعداد موارد بستری بیشتر شده است. بنابراین در حال حاضر بخش‌های اطفال‌مان پر است و کمبود بخش هم داریم. در حالی که در سال قبل چنین موضوعی درباره بیمارستان‌های کودکان مطرح نمی‌کردیم.
واکسیناسیون را سرعت بخشید
رئیس‌بخش عفونی بیمارستان کودکان مفید تاکید کرد: ما از مسئولان کشوری از وزارت بهداشت، دولت، مجلس و... می‌خواهیم که هر چه زودتر واکسن آورده و واکسیناسیون را سرعت بخشند، در غیر این صورت این پاندمی تا مدت‌ها ادامه خواهد داشت.
کریمی درباره وضعیت تزریق واکسن به کودکان در جهان نیز گفت: در حال حاضر فایزر تزریقش تا ۱۲ سال هم رسیده و به تدریج به سنین پایین‌تر هم می‌آورند، اما در سایر واکسن‌ها فعلا تزریق در سنین بالای ۱۸ سال است.
چرا وعده تزریق روزانه 400 هزار دُز واکسن
محقق نشد؟
اظهارات و دغدغه رئیس‌بخش عفونی بیمارستان کودکان مفید در حالی است که سعید نمکی، وزیر بهداشت، 18 تیر ماه وعده آغاز واکسیناسیون عمومی از روز شنبه 19 تیر با تزریق 400 هزار دُز واکسن را داده بود.
با این حال، امروز 26 تیر ماه و با گذشت 8 روز از وعده داده شده، آمار تزریق واکسن کرونا طی یک هفته اخیر به طور متوسط روزانه 200 هزار دُز واکسن بوده است. در چنین شرایطی این سؤال مطرح است که چرا وعده تزریق روزانه 400 هزار دُز واکسن محقق نشده است؟
چند فرضیه را می‌توان برای پاسخ به این سؤال در نظر گرفت. نخست اینکه وزیر بهداشت بر اساس گزارش‌های واردات و تولید واکسن، وعده تزریق روزانه 400 هزار دُز را داده است که اگر وعده‌ها محقق نشده یا وعده‌های به دور از واقعیت داده شده خوب است وزیر بهداشت درباره آنها توضیح دهد.
فرضیه دیگر این است، که زیرساخت‌ها و نیروی انسانی مورد نیاز برای واکسیناسیون عمومی کافی نباشد. این در حالی است که طی یکی دو روز گذشته، رئیس‌جمعیت هلال احمر اعلام کرد که 500 مرکز واکسیناسیون هلال احمر را می‌توانند در اختیار ستاد کرونا قرار دهند. با این حال تاکنون نه وزارت بهداشت نسبت به این اعلام آمادگی واکنشی داشته و نه توضیحی درباره کمبودها داشته است. البته وزیر بهداشت در هفته گذشته در نشست با مسئولان بسیج اشاره‌ای به لزوم آماده‌باش بسیج و دانشگاه‌های علوم پزشکی برای تسریع در واکسیناسیون داشت.
فرضیه دیگر این است که شاید طرح رسیدن به آمار 400 تا 500 هزار دُز تزریق روزانه که علاوه‌بر وزیر بهداشت توسط رئیس‌جمهور نیز تکرار شد نشان از کم اطلاعی از ظرفیت‌های موجود پس از یکسال و نیم از شیوع کرونا باشد.
با این حال، مطالبه جدی در شرایط کنونی افزایش سرعت واکسیناسیون عمومی است و اگر در این مسیر مانعی وجود دارد باید درباره آن توضیح داده شود تا هم جامعه و هم رسانه‌ها در جریان وضعیت قرار گیرند.
قطعاً رسیدن به آمار ادعا شده با بسیج همه امکانات و مشارکت دستگاه‌های مختلف دور از دسترس نخواهد بود اما مسئولان یا باید از دادن وعده‌ای که از محقق شدن سریع آن مطمئن نیستند خودداری کنند یا برای تحقق وعده داده شده از تمامی امکانات و ظرفیت‌ها بهره ببرند.