قیمت شیرخام ۶۴۰۰ تومان تصویب و ابلاغ شد!
با وجود هشدار صنایع لبنی به تبعات تورمی افزایش قیمت شیر، شورای قیمتگذاری محصولات استراتژیک، نرخ هرکیلوگرم شیرخام را با 1900 تومان افزایش، ۶۴۰۰ تومان تصویب و ابلاغ کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، کاظم خاوازی؛ وزیر جهاد کشاورزی در نامهای اعلام کرد که شورای قیمتگذاری محصولات استراتژیک، قیمت هر کیلوگرم شیرخام را ۶,۴۰۰ تومان تصویب کرد و بر اساس مصوبه این شورا صادرات شیرخشک، کره، روغن حیوانی، فرآوردههای لبنی و دام زنده هم آزاد است.
در متن این نامه آمده است: شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی در جلسه مورخ ۱۴ تیر ۱۴۰۰ به استناد مفاد قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی در راستای حمایت از دامداران و پایداری تولید قیمت هر کیلوگرم شیرخام را با سه و دو دهم درصد چربی و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار، ۶,۴۰۰ تومان تصویب کرد.
در این نامه همچنین آمده است: به ازای هر یک دهم درصد افزایش یا کاهش درصد چربی مبلغ ۸۰۰ ریال به قیمت شیرخام اضافه یا کسر خواهد شد. صادرات شیرخشک، کره، روغن حیوانی، فراوردههای لبنی و دام زنده آزاد است و مدیریت صادرات این اقلام اعم از مقدار، زمان، مابهالتفاوت صادرات، اهلیتسنجی و اولویتبندی صادرکنندگان به عهده وزارت جهاد کشاورزی است.
همچنین وزارت جهادکشاورزی مجاز است از طریق سازمان مرکزی تعاون روستایی، شرکت پشتیبانی امور دام، اتحادیه یا شرکتهای مباشر غیر دولتی نسبت به خرید شیرخام، شیرخشک، دام زنده و گوشت قرمز اقدام کند.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران هم مکلف است، موضوع پرداخت تسهیلات بانکی مصوب قانون بودجه ۱۴۰۰ و همچنین مصوبات هیئت محترم وزیران برای سازمان مرکزی تعاون روستایی و شرکت پشتیبانی امور دام را از طریق بانکهای عامل، پیگیری نموده تا به موقع در اختیار سازمان و شرکت مذکور قرار بگیرد.
همچنین سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است اصل و سود تسهیلات از محل اعتبارات مصوب را متعهد و تضمین نمایند. این تضمین دولت نافی وظایف بانک برای وصول مطالبات ناشی از اعطای تسهیلات نیست. سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلفاند هزینههای تبعی و ضرر و زیان ناشی از انجام خریدهای تضمینی، حمایتی و توافقی را پس از انجام حسابرسی توسط سازمان حسابرسی و تأیید وزارت جهاد کشاورزی پرداخت کنند.
سازمان مرکزی تعاون روستایی و شرکت پشتیبانی امور دام هم موظف هستند تسهیلات دریافتی را در سررسید مقرر از محل فروش محصولات خریداری شده و ضرر و زیان پرداختی دریافت نمایند.
تبعات افزایش قیمت شیر
گفتنی است، اگرچه قیمت شیر حدود 42 درصد افزایش یافته و از کیلویی 4500 به 6400 تومان رسیده؛ یعنی هر کیلوگرم 1900 تومان بالا رفته اما چند روز پیش محمدرضا بنیطبا؛ سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی گفته بود: اگر قیمت مصوب هر کیلوگرم شیر خام ۶۴۰۰ تومان مصوب شود، یعنی از قیمت مصوب قبلی ۴۵۰۰ تومان حدود دو هزار تومان (1900 تومان) بیشتر شود، طبیعتا لبنیات نیز حدود ۷۰ درصد گران خواهد شد و موجب برهم خوردن تعادل بازار میشود.
لازم به تصریح است، اینگونه قیمتگذاری که از قیمت رهاسازی شده هم بیشتر است، زمینه را برای حذف قیمتگذاری در محصولات خوراکی راهبردی، افزایش میدهد که تبعات سنگینی همچون گرسنگی میلیونها نفر در پی دارد. قیمتگذاری محصولات خوراکی باید تابع توان اقشار کمدرآمد باشد اما شورای قیمتگذاری محصولات استراتژیک، به این مسئله بیتوجهی کرده است. فوریترین اقدام دولت سیزدهم باید متناسبسازی قیمت اقلام معیشتی بویژه خوراکی و اجارهبها با توان اقشار کمدرآمد باشد ولو اینکه به قیمت ملی شدن کشاورزی و صنایع خوراکی بینجامد و بخش خصوصی به طرف سرمایهگذاری در صنایع فولاد و نفت و پتروشیمی و خودروسازی و... برود که سودآوری بیشتری هم دارد.