جایگاه ایران در بازار انرژی با سیاستهای غربگرایانه از دست رفت
یک کارشناس نفت معتقد است طی هشت سال اخیر ،جایگاه ایران در بازار انرژی با سیاستهای غربگرایانه از دست رفت .
سید عبدالله رضوی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره فرصتسوزیهای وزارت نفت در دوران دولت تدبیر و امید تصریح کرد: ایران نخستین جایگاه جهان در میزان منابع هیدروکربوری شامل نفت و گاز و دومین جایگاه در حوزه ذخایر گازی را دارد؛ با این وجود نقش ایران در عرصه تجارت نفت و گاز، نقشی کوچک و ناچیز است. به عبارتی میتوان گفت کشورهای رقیب، ایران را از بازار بینالمللی گاز حذف کردهاند و این نقش اندک فعلی، نقشی قابل اتکا نیست.
وی با بیان اینکه حذف ایران از بازار گاز نتیجه پیادهسازی اصول سنتی دیپلماسی انرژی است، گفت: این مسئله ناشی از تفکر و مبانی ژنرالهای فرتوت در مجموعه نفت و گاز کشور است. آقای زنگنه با سیاستهایی که در موضوع دیپلماسی انرژی اعمال کرد، موجب شد جایگاهی که ما قبلا در بازارهای جهانی انرژی داشتیم را از دست دادیم.
کارشناس بازار بینالمللی نفت با بیان اینکه «سهامداری در پالایشگاههای دیگر کشورها یکی از فرصتهای از دست رفته طی هشت سال گذشته برای ایران است، افزود: به عنوان مثال، وزیر انرژی برزیل در سفری که به ایران داشت، درخواست کرد که ایران بدون پرداخت هزینه مالی و صرفا با تامین خوراک، سهامدار پالایشگاهی در این کشور شود که اگر محقق میشد، ابزار خوبی برای بیاثرکردن تحریمها در اختیار ما قرار میداد.
رضوی افزود: همچنین شرکت پرتامینای اندونزی در سال 1395 از ایران درخواست کرده بود که با سهامداری در پالایشگاه این شرکت، خوراک آن را تأمین کند اما رقیب ما؛ عربستان با فرصتسوزی مسئولان ایرانی، جای ما را گرفت. همچنین آفریقای جنوبی از ایران درخواست داشت که در پالایشگاههایشان سهامدار شویم که تمام این فرصتها را از دست دادیم.
کارشناس بازار بینالمللی نفت خاطرنشان کرد: در این هشت سال شاهد بودیم که معاونت بینالملل شرکت ملی نفت رویکرد مغازهای در پیش گرفت؛ به عبارتی تبدیل به مغازهای شد که فقط با مشتریان سنتی خود کار میکند. به این ترتیب در دوره تحریمها به جای اتخاذ رویکردهایی برای بیاثرکردن یا دور زدن آن، منتظر بازگشت غربیها بودند و فرصتهای متعددی را در این انتظار، از دست دادیم.
رضوی افزود: تعامل باغرب یا مبانی فکری و وابستگی به غرب موجب شده است تا دیپلماسی مقاومت که در سالهای گذشته به عنوان یک سرمایه عظیم و یک راهبرد موثر در مقابله با تحریمهای نفتی در نظر گرفته میشد، کنار گذاشته شود؛ در حالی که دیپلماسی انرژی مبتنی بر دیپلماسی مقاومت اسلامی یک راهبرد کلیدی در کاهش دادن اثر تحریمهاست. باید به این مهم توجه داشته باشیم که بازارهای سنتی دیگر به درد ما نمیخورد، ما باید به دنبال بازارهایی با ظرفیتهای بالقوه در آینده باشیم.
وی خاطرنشان کرد: ما حتی در طی سالهای گذشته نتوانستیم از ظرفیت اوپک برای کم اثرکردن یا دور زدن تحریمها استفاده کنیم. میتوانستیم باشگاه کشورهای تحریمی را ایجاد کنیم اما از آنجایی که تفکر آقایان بر این منوال بود که مشتریان سنتی خود را از مسیر تعامل با غرب حفظ کنند، نتوانستیم گام موثری در این خصوص برداریم.