برچیده شدن سامانه دفاع موشکی آمریکا از غرب آسیا، تقابل با چین و روسیه یا عقبنشینی؟
«وال استریت ژورنال» دیروز به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد، واشنگتن قصد دارد، هشت سامانۀ دفاع موشکی «پاتریوت» و «تاد» را ا از کشورهای عربستان، کویت، اردن، عراق و افغانستان خارج کند.
این روزنامه به نقل از مقامات کاخ سفید، توضیح داد: دولت«جو بایدن» با هدف سازماندهی مجدد حضور نظامی آمریکا در منطقه و تمرکز روی چین و روسیه، قصد دارد سامانههای فاع موشکی را از خاورمیانه خارج کند. این مقامات همچنین، گفتند که آمریکا قصد دارد واحدهای رزمی خود را در منطقه کاهش دهد.
این اقدام در شرایطی صورت میگیرد که ارتش آمریکا قصد دارد تا تابستان کاملاً از افغانستان خارج شود. واشنگتن در عراق نیروهای خود را به نصف، یعنی ۲۵۰۰ نفر کاهش داده است.
در ارتباط با خروج آمریکا از منطقه، گمانههای مختلفی مطرح میشود؛ از جمله اینکه عقبنشینی کاخ سفید، یک تاکتیک است و آمریکا در نهایت، میخواهد نفوذش را به شیوههای دیگر در منطقه تقویت کند.
اما، نکتهای را که نباید از نظر دور داشت، این است که تصمیم به خروج آمریکا از منطقه، در دولت قبلی این کشور اتخاذ شده بود و بایدن صرفا ادامه دهندۀ راه «دونالد ترامپ» است.
بنابراین، فشارهای مالی و هزینههای هنگفت که ترامپ آن را از 2001 به بعد، حدود هفت تریلیون دلار اعلام کرده بود، در اتخاذ چنین تصمیمی موثر بوده است. چیزی که کمترین تردید در آن وجود دارد، تضعیف جایگاه آمریکا در منطقه است.
در هر حال، خروج آمریکا از منطقه، جایگاه رژیم صهیونیستی و کشورهای وابسته به واشنگتن را تضعیف و سران این کشورها را نیز به شدّت نگران میکند.