kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۹۴۴۰
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۲
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

ناراحتی روزنامه اصلاح‌طلب از پیشروی برنامه هسته‌ای ایران به موازات مذاکرات وین!

 

سرویس سیاسی-
روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد روز گذشته در مطلبی با عنوان « تداوم مذاكرات وين مطلوب كيست؟» نوشت: «در شرايطي كه بيش از دو ماه از مذاكرات هسته‌‌اي جمهوري اسلامي ايران با گروه كشورهاي چهار به اضافه يك در وين جهت دستيابي به ترتيبات بازگشت آمريكا به برجام، لغو تحريم‌ها، راستي‌آزمايي و از سرگيري تعهدات برجامي جمهوري اسلامي ايران مي‌گذرد، تحولات روند مذاكرات و حواشي آن در مقاطع مختلف سؤالات و ابهاماتي را در افكار عمومي مطرح كرده كه نمي‌توان از كنار آن به سادگي گذشت.»
اعتماد در ادامه نوشت: «آنچه در مذاكرات وين در حال پيگيري است به نظر مي‌رسد، ظرفيت‌هاي ايران و آمريكا براي دستيابي به موضوع بازگشت مجدد واشنگتن به برجام با واقعيت‌هاي صحنه مناسبات و راهبردهاي دو طرف جهت رسيدن به توافق بسيار ناهمگون و دور از انتظاراتي است كه اظهارات پيرامون مذاكرات وين در افكار عمومي ايجاد كرده و نوعي مسامحه و نگاه غيراجرايي به مذاكرات وين تصوير مي‌شود كه در نتيجه آن علاوه‌بر اينكه به سرانجام انتخابات 28 خرداد ماه گره زده شده است ليكن فرصت ايجاد شده از رهگذر طولاني شدن اين مذاكرات امكان تحقق برخي اتفاقات در صحنه عملياتي تاسيسات هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران را كه مي‌تواند اهداف بلندمدت كاهش حضور ايالات متحده در خاورميانه و خليج فارس را تسريع و همه بازيگران صحنه عملياتي منطقه را نيز راضي و خشنود كرد، فراهم و مهيا مي‌كند.»
گفتنی است در شرایط فعلی ایران به واسطه قانون مصوب مجلس یازدهم تحت عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» در موقعیت برتر قرار گرفته و این قانون، دست دولت و وزارت خارجه در مقابل طرف غربی را پُر کرده است.
متاسفانه هر زمان که ایران با صدایی واحد در مقابل کشورهای زورگو و عهدشکن قرار می‌گیرد، طیف تندرو اصلاح‌طلب به خط شده و به دشمن پالس ضعف و حقارت ارسال می‌کنند.
هیچ‌یک از وعده‌های دولت روحانی عملی نشد
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت:«برای احیای امید و اعتماد مردم خیلی دیر شده است، این کار باید در هشت سال گذشته انجام می‌شد و به عقیده من رئیس‌جمهور در این قضیه بی‌تقصیر نیست، وی در هشت سال ریاست جمهوری وعده‌های زیادی به مردم داد و هیچ یک از آن وعده‌ها عملی نشد، در نتیجه اگر بین مردم، دولت تدبیر و امید تبدیل به دولت بی‌تدبیری شد و دلسردی در بین مردم در طول هشت سال دولت آقای روحانی افزایش پیدا کرد که امروز برای احیای آن امید در این فاصله زمانی کوتاه کاری نمی‌توان کرد». این روزنامه زنجیره‌ای صراحتا به کارنامه ضعیف دولت روحانی اذعان کرده است. کارشناشان معتقدند که یکی از علت‌های اصلی گلایه مندی مردم در حال حاضر، کارنامه بسیار ضعیف دولت روحانی در هشت سال اخیر است.
در مقابله با ابربدهکاران بانکی نیاز به یک ابر قدرت است
روزنامه ابتکار در مطلبی نوشت: دلایل متفاوتی سبب به وجود آمدن ابربدهکاران بانکی می‌شود. بخش عمده‌ای از ابربدهکاران بانکی افرادی هستند که با خود شبکه بانکی شریک و هماهنگ هستند. لذا آمار اعلام شده می‌گوید از 1600 میلیارد تومان تسهیلات در سال گذشته دو سوم آن به معوقات تعلق گرفته است. به عبارتی ساده‌تر تسهیلات در اختیار بدهکاران قرار گرفته است تا بتوانند معوقات خود را جبران کنند. طبیعتا شبکه بانکی از این افراد استفاده می‌کند و سودی را به دست می‌آورد.
در ادامه مطلب به نقل از کارشناس اقتصادی نوشت: ‌اگر این دسته از ابربدهکاران زمین بخورند حجم زیادی از منابع بانک‌ها بلوکه می‌شود لذا شبکه بانکی مجبور است با این افراد مدارا کند. ابتکار نوشت: قطعا برای مبارزه با پدیده ابربدهکاران بانکی راهکارهایی وجود دارد. در ابتدا ما باید شفافیت ایجاد کنیم، شفاف شدن مطالبات بانکی کمک می‌کند سرمایه‌گذاری در شفافیت انجام شود.
در ادامه این مطلب آمده است: مسئله بعدی این است که بازی وام دادن برای وام‌های معوق باید تمام شود، این مسئله خود سبب چالش‌های بیشتر می‌شود، در این بازی بدهکار هیچ انگیزه‌ای برای بازپرداخت وام خود نخواهد داشت. حذف موضوع وام برای وام معوق اقدامی شدنی است. روزنامه مدعی اصلاح‌طلبی نوشت: مسئله بعدی این است که ما باید بدانیم در مقابل ابربدهکاران بانکی نیاز به یک ابر قدرت است، ابرقدرتی که باعث ترس بدهکاران بشود. تا زمانی که یک دولت و یا بانک مرکزی ضعیف وجود داشته باشد ابربدهکاران سواره خواهند بود. باید توجه داشت که صرفا استفاده از ابزارهای اقتصادی جوابگو نخواهد بود و ما باید یک ابرقدرتی داشته باشیم تا بتوان معوقات را آزاد کرد.
احزاب اصلاح‌­طلب از برقراری دموکراسی بین خودشان هم عاجزند!
روزنامه شرق در شماره دیروز مصاحبه‌ای با غلامحسین کرباسچی منتشر کرده است. در ابتدای این گفت‌وگو کرباسچی در نقل خاطره‌ای گفته است: «من و مرحوم آیت‌الله طاهری که آن زمان امام‌جمعه اصفهان بودند، به ابطال انتخابات [در اصفهان] اعتراض کردیم. امام هم حمایت شدیدی از شورای نگهبان کرد و تعبیر تندی علیه کسانی که اعتراض این‌گونه به شورای نگهبان می‌کنند، داشتند‌‌.»
در بخشی از این مصاحبه سردبیر روزنامه شرق پرسیده: «الان کاندیداهایی که انتخاب شده‌اند نماینده اکثر مردم نیستند اگر شما می‌گویید نماینده کثیر مردم بحث دیگری است، اما کاندیداهایی که انتخاب شده‌اند نماینده همه مردم یا اکثر مردم نیستند.»
باید پرسید مگر کسی هست که همه مردم با او موافق باشند؟! ضمن آنکه باید به سردبیر روزنامه شرق که از زمانی نه چندان دور به بزک برجام مشغول بوده‌اند یادآور شد که شما معیار دموکراسی نیستید که اگر فرد مورد نظر شما تایید شد پس دموکراسی رعایت شده است. کرباسچی نیز در جوابی قابل تامل به سردبیر شرق گفته: «می‌گویید الا و لابد کسی که اکثریت مردم به زعم من می‌خواهند باید تأیید صلاحیت شود و الا من در انتخابات نمی‌آیم.» در ادامه سردبیر شرق به کرباسچی گفته است: «می‌گویید از شرایط استفاده می‌کنیم تا گشایشی در دموکراسی به وجود بیاوریم، قابل پذیرش است، ولی ثمره همان حرکت که منجر به دولت آقای روحانی شد، نتیجه مطلوبی نداشت.» کرباسچی در جواب گفته: «اشتباه می‌کنید. نتیجه مطلوب این بود که آقای روحانی در چهار سال اول تورم را کنترل کرد، اقتصاد را روبه‌راه کرد، روابط خارجی را درست کرد، سایه تحریم‌ها را از سر کشور برداشت و در مسائل سیاسی داخلی گشایش ایجاد شد... قطعا دوره اول آقای روحانی یکی از دوره‌های پرافتخار ریاست‌جمهوری در تمام دوره‌های بعد از انقلاب بوده است... بنابراین دولت اول ایشان عملکرد خوبی در تأمین رفاه مردم داشته؛ چون تورم یک‌رقمی شد، ایجاد اشتغال شد، رفع تحریم‌ها، ورود سرمایه به کشور و ارتباط با دنیا اتفاق افتاد؛ اما در دور دوم سلسله اشکالاتی بوده که بخشی به آقای روحانی، بخشی به خارج و بخشی به رقبا برمی‌گردد. بخشی هم به طبیعت برمی‌گردد (سیل، زلزله و کرونا). »
‌در بخش دیگری از این گفت‌وگو سردبیر شرق به نکته‌ای تامل برانگیز اشاره کرده: «شما در مصاحبه‌ای گفته‌اید زمانی که آقای روحانی انتخاب شدند که ما از ایشان حمایت کنیم، عده‌ای به ایشان انتقاد داشتند که در کارهای اجرائی موفق نخواهد بود و حتی کلمه آفت به کار برده شد. این را که ایشان مدیر توانمندی نیستند، یک آفت بزرگ نامیده بودید.»
یعنی اصلاح‌طلبان با وجود اینکه می‌دانستند روحانی مدیر توانمندی نیست از او حمایت کرده‌اند. در این زمینه کرباسچی نیز گفته: « ما اشکالات ایشان را همان زمان هم می‌دانستیم. آقای روحانی در مجلس و شورای امنیت ملی و شورای دفاع و جنگ بوده؛ اما در سیستم اجرائی اداره کشور نبوده است.» در بخش دیگری کرباسچی در انتقاد از شیوه‌های اصلاح‌طلبان که برای دموکراسی یقه چاک می‌کنند ظاهرا اما در بین خودشان شیوه‌های دیگری را به کار می‌گیرند گفته: «من می‌گویم اصلاح‌طلبان نحله‌ای از قدرت در جمهوری اسلامی هستند که حرف‌های خوبی می‌زنند؛ اما هیچ وقت نشده که حرف‌های‌شان را چارچوب‌دار کنند. بگویند اگر دموکراسی برای کشور خوب است، در داخل گروه و حزب خودمان هم خوب است، نه اینکه در داخل خودمان با تمهیداتی لابی کنیم و یک گروه را جلو بیاوریم و با هر گروه یک جور حرف بزنیم.»