درآمدهای رانتی سبب افزایش شکاف طبقاتی شده است
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمد صفایی درباره سیاستهای ارزی کشور تصریح کرد: همه دولتهای ما در ادوار مختلف، درآمدهای نفتی را به عنوان درآمد دولت حساب کردند و حال اینکه دولت باید مالیات بگیرد و با آن، کشور را اداره کند. ما درآمدهای نفتی را به عنوان درآمد دولت محاسبه میکردیم و مبتنی بر آن، دولت رانتی تشکیل شده و شکاف طبقاتی و فساد ایجاد میشود. ارزان نگه داشتن ارز و اینکه به چه کسی تخصیص پیدا میکند و چگونه تخصیص پیدا میکند، قابل مدیریت نیست و رانت و فساد ایجاد میکند.
وی افزود: تصور دولتیها و حتی عامه مردم بر این اساس شکل گرفته است که دولت باید نفت بفروشد و کالا وارد کند و مردم هم مصرف کنند. حتی بنگاههای تولیدی ما هم یک مقداری گلخانهای شدهاند. یعنی همیشه حمایت دولت باید پشت سر آنها باشد که سرپا بمانند. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اصلیترین مسئله این است که ما درآمدهای نفتی را به عنوان درآمدهای دولت حساب کردیم و هر جا که درآمدها بالا بوده، نرخ ارز پایین آمده و هر جا که درآمد کاهش پیدا کرده، نرخ ارز بالا رفته. یعنی با فروش نفت، نرخ ارز تنظیم میشده است و بالا و پایین میرفته. این یکی از چالشهای اصلی ماست و ما باید به سمت رفع آن برویم. صفایی یادآور شد: رهبر معظم انقلاب اسلامی سال 72 اشاره میکنند که آرزوی من این است که روزی چاه نفت بسته شود و ما کشور را اداره کنیم. اگر دولتها سعی میکردند که سالی سه، چهار درصد وابستگی خود را کاهش بدهند امروز ما دیگر اقتصاد بدون نفت داشتیم و این مسائل هم در آن وجود نداشت چون آن چیزی که باید قیمت ارز را مشخص کند، پشتوانه تولید کشور است.
گفتنی است، کارشناسان، ارقام مختلفی را برای نرخ ارز اعلام میکنند اما این نرخ باید تابع میزان درآمد واقعی و مصارف ضروری ارزی، آستانه تحمل مردم و جلوگیری از قاچاق ارز و کالا باشد. بنابراین باید با اعمال نرخ منطقی ارز، تعرفه و محدودیتهای دیگر، از مصارف ارزی غیرضروری جلوگیری کرد و از طرفی، میزان درآمد ارزی را با تعامل با کشورهای دوست و همسایگان، افزایش داد. از طرفی نرخ دلار باید بگونهای باشد که موجب قاچاق ارز به خارج و قاچاق کالا به داخل نشود. برای نیل به چنین هدفی باید به حداکثر و حداقل قیمت ارز در منطقه و همسایگان، توجه داشت. به عقیده برخی کارشناسان، نرخ ارز در ایران نباید از ترکیه بیشتر یا کمتر باشد.