kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۷۶۶۴
تاریخ انتشار : ۰۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۱
گزارش خبری تحلیلی کیهان

شکست تاریخی اسرائیل در نبرد سیف القدس ابعاد و پیامدها

پس از جشن و پایکوبی و راهپیمایی در کشورهای مختلف دنیا برای پیروزی تاریخی مقاومت فلسطین بر رژیم صهیونیستی و غرب، حالا خبرها و تحلیل‌ها روی ابعاد و پیامدهای این شکست متمرکز شده، و کارشناسان مشغول بررسی تاثیرات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی این نبرد بر سرزمین‌های اشغالی هستند.

 

سرویس خارجی-

رژیم صهیونیستی در نبرد «سیف القدس» (شمشیر قدس) در برابر گروه‌های مقاومت شکست بد و تاریخی خورد. این ادعای گروه‌های مقاومت نیست. به این مهم، هم رسانه‌های صهیونیست و هم چهره‌های سیاسی شاخص این رژیم مثل «لیبرمن،» به صراحت اعتراف می‌کنند.
در این جنگ 248 نفر در نوار غزه به شهادت رسید. در مقابل نیروهای مقاومت نیز با شلیک بیش از 4000 موشک و راکت توانستند معادلات نبرد را در راستای اهداف خود تغییر دهند. نتیجه این امر وارد آمدن خسارت‌های کم سابقه به صهیونیست‌ها بود. عملیات «سیف القدس» را برخی از کارشناسان 11 روز و برخی دیگر 12 روز عنوان کرده‌اند. علت این مسئله نیز این است که عملیات 20 اردیبهشت ماه شروع شد و با آتش بس در ساعت 2 بامداد جمعه 31 اردیبهشت تمام شد. با این وضعیت جنگ 12 روز طول کشیده اما برخی دیگر از کارشناسان بر این اعتقادند که جنگ ساعت 12 پنجشنبه 30 اردیبهشت ماه تمام شده و آتش بس از 2 بامداد 31 اردیبهشت ماه اجرایی شده بنابراین جنگ 11 روزه است. بنابر این در این گزارش برخی از گروه‌ها و مقامات جنگ را 11 روزه و برخی 12 روزه عنوان کرده‌اند.
روزنامه اقتصادی «کلکلیست» چاپ رژیم صهیونیستی، خسارات اولیه ناشی از حملات موشک‌های مقاومت را برآورد کرده است. طبق گزارش فارس و بر اساس برآورد این روزنامه، خسارات وارده در این 12 روز از خسارات وارده در جریان جنگ 2014 بیشتر است. این روزنامه نوشته، این جنگ 12 روز به طول انجامید، یعنی کمتر از یک چهارم جنگ 51 روزه در سال 2014. بر اساس برآوردهای اولیه، هزینه خسارت مستقیم وارده به رژیم صهیونیستی در این 12 روز، بیش از 300 میلیون شِکِل (واحد پول این رژیم) یا حدود 92 میلیون دلار است که در مقایسه با 200 میلیون شِکِل (حدود 61 میلیون دلار) جنگ 51 روزه بیشتر است. بر اساس این گزارش، 5300 گزارش خسارت مالی (ساختمان‌ها، وسایل نقلیه، زمین‌های کشاورزی و غیره) نیز از سوی ساکنان شهرک‌های «الغلافه» و سرزمین‌های مرکزی اشغالی فلسطین اعلام شده است و انتظار می‌رود، به دنبال آتش بس، در روزهای آتی پس از بازگشت باقی ساکنان به خانه‌های و زمین‌های کشاورزی، این رقم افزایش یابد. در سال 2014، تعداد گزارش خسارات مستقیم تنها 4000 گزارش بود.
به نوشته این روزنامه، افزایش چشمگیر خسارات به «جبهه داخلی اسرائیل» به این دلیل است که تعداد حملات موشکی حماس افزایش یافته است. تعداد موشک‌های شلیک شده از سوی نوار غزه طی این مدت به حدود 3800 موشک رسیده است (البته تا 4300 موشک هم گفته شده است)، در حالی که تعداد موشک‌های شلیک شده طی جنگ 51 روزه در سال 2014 حدود 4600 موشک عنوان شده بود. همچنین در اثر درگیری در شهرها نیز خساراتی به این رژیم وارد شده است. در فهرست خسارات، علاوه‌بر خسارت به زیرساخت‌ها و تجهیزات شخصی، خسارت به 3400 ساختمان، 1700 وسیله نقلیه و 100 گزارش «خسارات دیگر» عنوان شده است. شهر «اشکلون» که مجموع گزارش خسارتش به 1087 گزارش رسیده، بالاترین درصد خسارت را ثبت کرده است.
حماس با کمک ایران، ما را شکست داد
در همین حال، «آیلیت شاکید»، عضو شماره دو «کنست» از حزب «یمینا» و وزیر سابق دادگستری این رژیم اعلام کرده که آتش بس غیرمشروط، امری خجالت آور است. وی با اشاره به اسیران و افراد مفقودالاثر صهیونیست که از جنگ سال ۲۰۱۴ در نوار غزه هستند، گفت: «پیروزی باید همراه با بازگرداندن فرزندان ما باشد». «یتسحاک»، افسر پیشین سازمان امنیت داخلی رژیم صهیونیستی نیز تاکید کرده: «حماس انتخاب کرده با ایران باشد و با این انتخاب پیروز شده است. اتوبوس سربازان ما را با کورنت ایرانی هدف قرار‌دادند. چندین سال است شعار نابودی حماس می‌دهند اما چنین اتفاقی نیفتاده است».
«بن زیکری» از روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» نیز گزارش داده حماس در جریان 11 روز نبرد، اقدام به شلیک 4هزار و 369 موشک به اراضی اشغالی کرده که 300 موشک در 12 ساعت ابتدایی درگیری‌ها شلیک شده‌اند. «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی و رئیس‌حزب «اسرائیل خانه ما» نیز برای نخستین بار در تاریخ صهیونیست‌ها اعتراف کرد در این جنگ «اسرائیل نتوانست اهداف خود را در حمله به غزه محقق کند» و «شکست خورد».
زندگی صهیونیست‌ها فلج شد
سخنگوی اتاق مشترک گروه‌های مقاومت فلسطین اما پیروزی ملت فلسطین را «ثمره خون شهروندان، رزمندگان و فرماندهان فلسطینی از هر قشر و گروهی» توصیف کرد. به گزارش شبکه الجزیره، «ابواحمد» گفت: «ورود ما به نبرد شمشیر قدس برای این بود که بگوییم بی‌تردید هر بهایی برای دفاع از قدس می‌دهیم... مقاومت ما ارتش دشمن را مجبور کرد در پشت تپه‌های شنی پنهان شود تا چند کیلومتری مرزهای غزه ظاهر نشود...ما موفق شدیم زندگی را در سرزمین‌های اشغالی برای ۱۱ روز متوالی فلج کنیم و میلیون‌ها صهیونیست را به پناهگاه‌ها فرستادیم و به پایگاه‌های راهبردی دشمن ضربه زدیم». «اسماعیل هنیه»، رئیس‌دفتر سیاسی جنبش حماس هم تاکید کرد «این جنبش و دیگر گروه‌های مقاومت فلسطین ضربه محکمی را به دشمن اسرائیلی وارد کرد که پیامدهای دردناک آن بر اسرائیل و آینده آن باقی خواهد ماند».
پیامدهای شکست «اسرائیل»
از نگاه رسانه قطری
پایگاه خبری «العربی الجدید» (نزدیک به قطر) هم طی گزارشی درخصوص پیامدهای شکست صهیونیست‌ها در غزه، مهم‌ترین هزینه این جنگ برای «اسرائیل» را وحدت و تقویت انسجام میان فلسطینیان دانست. طبق این گزارش، قدس به مهم‌ترین و بارزترین شاخصه عمل و رفتار مقاومت تبدیل شد. دیگر این امکان برای رژیم اشغالگر وجود ندارد که قدس و ساکنان آن را منزوی و محدود کند. هرگونه تجاوز آتی به این شهر و مسجدالاقصی، مقاومت فلسطین را به حرکت درخواهد آورد و درگیری‌ها از سر گرفته خواهد شد. این امر به نوعی یک تحول بی‌سابقه و مهم به شمار می‌رود که نقشه فلسطین را از «بحر تا نهر» تحت حمایت، رصد و نظارت مقاومت
ترسیم می‌کند.
«بازدارندگی اسرائیل» بر باد رفت
طبق گزارش «العربی الجدید»، «این نبرد، مایه مباهات و فخر صنایع اسرائیلی و آمریکایی یعنی گنبد آهنین را از دور خارج کرد و این سامانه کاملا در مهار موشک‌های مقاومت ناکام ماند. از نظر معنوی، گوساله مقدس اشغالگران، یعنی تل‌آویو نیز بارها هدف موشک قرار گرفت. این امر به معنای بر باد رفتن مفهوم بازدارندگی اسرائیل است...مقاومت آتش‌بس را آن‌گونه که خود می‌خواست و نه آن‌گونه که اشغالگران می‌خواستند، تحمیل کرد. زمانی که تهدید کرد اگر بمباران برج‌های بلند در غزه ادامه یابد، عمق اسرائیل در تل‌آویو هدف قرار می‌گیرد، رژیم اشغالگر آن را متوقف کرد. یا زمانی که تهدید کرد دامنه شلیک موشک‌ها و خمپاره‌های خود را افزایش خواهد داد، اسرائیل نیز در روزهای آخر تجاوز، از شدت حملات خود کاست».
تخریب تاسیسات درمانی غزه
اما در مقابل رژیم صهیونیستی مناطق غیر نظامی غزه را هدف بمباران‌های خود قرار‌داد که به نابودی بخشی از زیر ساخت‌ها منجر شده است. سازمان جهانی بهداشت در گزارشی به آسیب روانی تعداد زیادی از ساکنان نوار غزه در پی بمباران‌های رژیم صهیونیستی اشاره کرده است. در بمباران‌های نوار غزه248 نفر شهید، و بیش از 8500 نفر مجروح شده و 30 تاسیسات بهداشتی و درمانی در این منطقه ویران شدند. «مارگارت هریس» سخنگوی سازمان جهانی بهداشت گفته که در بمباران‌های رژیم صهیونیستی یک کلینیک درمانی به طور کامل ویران شد. در همین حال، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور انسانی بامداد از اختصاص ۲۲.۵ میلیون دلار آمریکا برای تامین نیازهای انسانی روزافزون در نوار غزه خبر داد.
تداوم و اکنش‌ها
در ادامه واکنش‌ها به پیروزی گروه‌های مقاومت در فلسطین، «مقتدی صدر» رهبر جریان صدر عراق با صدور پیامی در صفحه شخصی خود در توئیتر، پیروزی مقاومت اسلامی فلسطین را تبریک گفت: «قدس ما...عزت ماست. از شما [خطاب به ساکنان قدس و غزه] برای این پیروزی بر دشمن قدردانی می‌کنم. دشمن در مقابل ایمان و شجاعت شما زانو زد. اما این پیروزی باید برای همه، اعم از صلح‌‌طلبان و سازشکاران درس عبرت شود. بتی دیگر، بت یک دولت شر و تروریستی و بت صهیونیست‌های تروریست نژادپرست شکسته شد».
اکرم الکعبی دبیرکل جنبش نجبای عراق نیز اینطور موضع گرفته است: «شهرک‌نشینان صهیونیست دیر یا زود باید از فلسطین خارج شوند و یقین بدانند جایی در سرزمین‌های اشغالی نداشته و هرگز امنیت‌شان تامین نخواهد شد».
عبدالباری عطوان سردبیر « رای الیوم» نیز گفته: «شلیک چهار هزار موشک به اسرائیل در 11 روز جنگ‏ تحولی عظیم در توانمندی مقاومت به شمار می‌آید».
همچنین صدها نفر از شهروندان لبنانی در ضاحیه جنوبی بیروت و همچنین شهر الهرمل به مناسبت جشن پیروزی فلسطین بر رژیم صهیونیستی راهپیمایی موتوری برگزار کردند. مردم عراق نیز با برگزاری راهپیمایی خودرویی، پیروزی فلسطینیان در مقابل رژیم صهیونیستی را جشن گرفتند. در شیکاگوی آمریکا، اسلام اباد پاکستان، و برخی شهرهای آلمان نیز تظاهرات بزرگی در حمایت از فلسطینی‌ها برگزار شد.