یادآوری «باید»های فراموششده در آخرین ماههای عمر دولت(خبر ویژه)
روزنامه رسمی دولت در آخرین ماههای 8 سال مدیریت آقای روحانی میگوید تولید، محور حیات اقتصاد کشور است و باید از تولید حمایت شود تا نقدینگی و بیکاری و تورم موجود مهار شود.
این روزنامه در حالی که تیتر صفحه اول خود را به تیتر غلطانداز «توافق نهایی در وین در انتظار تصمیم پایتختها است و 95 درصد توافق نهایی شده» اختصاص داده بود، در صفحه لایی خود از قول یک کارشناس اقتصادی نوشت: برای موفقیت در اجرای برنامههای اقتصادی، ابتدا باید علت مشکلات را پیدا کرد.برای حل مشکلات به جای پرداختن بهعلت نباید دنبال معلول باشیم. علتیابی شود راهحلها جواب میدهد.
عمده مشکلات اقتصادی بهخاطر نپرداختن بهعلتها است. برای مثال مشکلات زیادی در بخش تولید داریم. اگر بخواهیم علتیابی کنیم مهمترین آن کمبود نقدینگی و سرمایه در بخش تولید است. بانکها نگاه اقتصادی به تولید ندارند، بیشتر تسهیلات بانکی در بخشهایی غیر از تولید پرداخت میشود. کمتراز ۳۰ درصد وامهای بانکی به بخش تولید پرداخت شده است. میزان نقدینگی خیلی بالا است اما این نقدینگی در خدمت تولید نیست. در دنیا نظریه علمی این است که بانک باید در خدمت تولید باشد، بانک برای این هدف ایجاد شده تا فعالیتهای اقتصادی درست حرکت کند. در ایران بانکداری عامل و مانع پیشرفت توسعه شده است. منابع بانکی بهسمت تولید سرازیر نمیشود. بیشتر شرکتهای سرمایهگذاری وابسته به بانکها تسهیلات بانکی را میگیرند. عملکرد بانکها به نحوی نیست که تولید، رشد کند.
برای رشد مستمر و پایدار باید بانکها در رسیدن بخش تولید به هدفشان کمک کنند. بانک مانع تولید شده است، تا این علت برطرف نشود بخش مهمی از مشکلات اقتصادی به خواری یا فضای فساد وجود داشته باشد نباید انتظار داشته باشیم برنامههای اقتصادی درست اجرا شود یا مشکلات را حل کند. چرا تولیدکننده دائم دنبال مجوزها و حل موانع باشد؟ تجربه کشورهایی را که توسعه پیدا کردهاند باید اجرا کنیم. وقتی محیط شفاف نیست راهحلها هم جواب نمیدهد. قوه قضائیه باید در خدمت تولید بهدنبال حل ریشهای فساد بر سر راه تولید باشد. مشکل چرخه تولید با دستور و بهصورت موردی حل نمیشود.
محور و اساس حیات یک کشور تولید است. چرا بیکاری کم نمیشود چون نقدینگی بهجای تولید صرف واردات میشود. بدون جذب سرمایه، رشد و توسعه اقتصادی بهدست نمیآید. در ایران نیز با تأکید بر نقش سرمایه خارجی در رشد اقتصادی، اشتغالزایی و رونق تولید در برنامههای کلان، برنامههای توسعه، قوانین بودجه، باید برای رشد اقتصادی و حل مشکلات فضای مناسب را ایجاد کنیم. چرا تورم کم نمیشود؟چون دولت کسری بودجه را با چاپ پول رفع میکند. بنابراین نگاه دولت به توسعه و تولید، فضای اجرای برنامههای اقتصادی را تشکیل میدهد. دولتها باید فضاسازی کنند، سیاستها زمانی مناسب است که فضای مناسب ایجاد شود. فضا باید شفاف باشد و فساد کم شود تا برنامهها فضای مناسب برای اجرا داشته باشند.
در همین حال، روزنامه همشهری در گزارشی خاطرنشان کرد هزینههای تولید افزایش یافته و نرخ تورم پیش فکر صنعت به 94 درصد رسیده است. بالا رفتن هزینههای تولید، به معنای افزایش قیمت محصولات تولیدی درآینده است.
نوسان شاخص قیمت تولید کننده بخش صنعت در زمستان گذشته، نسبت به زمستان سال 98، از رسیدن نرخ تورم نقطهای به 93/6 درصد حکایت دارد. این ارقام نشان میدهد؛ میانگین قیمت دریافتی تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در زمستان 99 نسبت به زمستان 98، معادل 93/6 درصد افزایش داشته است. تورم نقطه به نقطه در پاییز پارسال 77/3 درصد بود.