kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۵۸۵۲
تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۲۰:۱۵
استاد اقتصاد دانشگاه تهران:

درخواست دولت برای تسعیر دارایی‌های مسدود شده منجر به ابرتورم می‌شد




استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: شک نکنید اگر نرخ تسعیر دارایی‌های محاسبه شده با قیمت‌های بالا انجام می‌شد، اقشار محروم جامعه بیشترین آسیب را در اقتصاد و معیشت خود متحمل می‌شدند.
آلبرت بغزیان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر درباره مخالفت بانک مرکزی با تسعیر دارایی‌های مسدودی ایران در خارج از کشور تصریح کرد: استفاده از ذخایر ارزی مسدود برای جبران کسری بودجه موضوع جدیدی نیست. حداقل طی بیش از ۴۰ سال گذشته اغلب دولت‌ها از طریق استفاده از ذخایر ارزی مسدود شده تلاش کردند، مشکلات بودجه‌ای و اقتصادی خود را پوشش دهند؛ اما برای نخستین بار است که متولی ساختار پولی و مالی کشور در شمایل رئیس‌کل بانک مرکزی با صداقت روبه روی افکار عمومی می‌ایستد و اعلام می‌کند دولت برای جبران کسری بودجه‌اش دست به استقراض زده و در برهه‌ای دیگر در برابر خواسته‌های دولت برای تسعیر دارایی‌های مسدود شده می‌ایستد.
وی افزود: اگر بانک مرکزی بدون توجه به تبعات مخرب یک چنین اقداماتی تن به خواسته‌های دولت می‌داد، مشکلات اقتصادی و معیشتی افزون‌تری بر مردم تحمیل می‌شد و احتمال بروز ابرتورم‌ها بیشتر از هر زمان دیگری ممکن بود. من بارها در شمایل منتقد در برابر برخی تصمیمات بانک مرکزی، تندترین مخالفت‌ها را مطرح کرده‌ام، اما معتقدم در این فقره مقاومت بانک مرکزی درخصوص عدم تسعیر دارایی‌های ارزی مسدود شده، اقدام قابل توجهی است که باید در سطح رسانه‌ها ابعاد و زوایای گوناگون آن تحلیل شود. در صورتی که سایر نهادهای اقتصادی دولت، همراهی بیشتری با بانک مرکزی داشته باشند، شاخص‌های اقتصادی دچار تکانه‌های فعلی نمی‌شدند. استاد اقتصاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: اگر در خاطرتان باشد، در زمان دولت دهم، نیز برخی از دارایی‌های ارزی ایران مسدود بود و وزیر اقتصاد دولت وقت تلاش می‌کرد از طریق افزایش نرخ تسعیر دارایی‌های خارجی مسدود شده، بدهی‌های دولت را صفر کند. اقدامات گسترده‌ای برای این منظور در مجلس وقت صورت گرفت اما با تلاش‌های منتقدان اقتصادی و رسانه‌ها این تلاش‌ها ناکام ماند. بغزیان افزود: از سوی دیگر در سال‌های ۹۲ و ۹۳ زمانی که اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا بود نیز بخشی از دارایی‌های مسدود شده ایران آزاد شدند. برخی روایت‌ها حاکی از این بود که بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار درآمدهای مسدود شده در آن سال‌ها آزاد شد. در آن برهه هم برخی مقامات مسئول تلاش می‌کردند این دارایی‌ها را بدل به ریال و صرف هزینه‌های جاری، واردات، یارانه‌های نقدی و... کنند. وی ادامه داد: خاطرم هست در آن برهه رهبر معظم انقلاب اسلامی اذن یک چنین خاصه خرجی‌هایی را ندادند. استدلالی که رهبری در آن زمان مطرح می‌کردند، این بود که ممکن است روند پایان بخشیدن به تحریم‌ها که در زمان اوباما آغاز شده بود در سال‌های آینده تغییر کند، یعنی تحریم‌ها بازگردد و ایران با مشکل کمبود ارز مواجه شود. اتفاقاً حوادث سال‌های بعد و خروج ترامپ از برجام نیز نشان داد که تدابیر رهبری کاملاً درست بودند.  استاد اقتصاد دانشگاه تهران تصریح کرد: شک نکنید اگر نرخ تسعیر دارایی‌های محاسبه شده با قیمت‌های بالا انجام می‌شد، تزریق این حجم از نقدینگی به اقتصاد ایران، خطر بروز ابرتورم را ایجاد می‌کرد. وقتی یک چنین‌اشتباهاتی صورت بگیرد، اقشار محروم جامعه بیشترین آسیب را در اقتصاد و معیشت خود متحمل خواهند شد.