ضرورت مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین برای «روزهداران» در دوران کرونا (مراقبت)
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژهای برخوردار است، گفت: برای پیشگیری از پیشرفت سریع عفونتهای ویروسی و تامین ویتامین B12 توصیه میشود از منابع پروتئینهای حیوانی از جمله گوشت قرمز، ماهی و ماکیان، تخممرغ و لبنیات حتما استفاده شود.
به گزارش وبدا، زهرا عبداللهی با اشاره به اصول تغذیهای در ماه مبارک رمضان در شرایط شیوع کرونا اظهار کرد: رعایت اصول صحیح تغذیه تأثیر مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونتها بهخصوص بیماری کووید19 دارد که با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و با استفاده از گروههای غذایی و جایگزینهای آنها، انرژی، پروتئین و ریزمغذیهای مورد نیاز بدن برای بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن تامین میشود.
وی تأکید کرد: در ساعات روزهداری که در سال جاری مدت آن حدود 16- 15 ساعت است، گرسنگی میتواند در صورت عدم رعایت اصول تغذیه صحیح در وعده سحر و افطار و یا حذف یکی از وعدهها بهویژه وعده سحری، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به بیماری کووید-19 را افزایش دهد.
عبداللهی با اشاره به اینکه بــهطور کلی پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژهای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد، عنوان کرد: با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و استفاده از گروههای غذایی اصلی (گروه نان و غلات، میوهها، سبزیها، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغزها) و جایگزینهای آنها، انرژی، پروتئین و ریزمغذیهای مورد نیاز بدن برای بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن تامین میشود.
تأثیر روزهداری بر سلامت
و عملکرد سیستم ایمنی بدن
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: مطالعات متعددی نقش موثر روزهداری را در سلامتی بهخصوص بر روی سطح گلوکز خون، چربیهای خون و فشار خون، کنترل وزن و بهبود بیماریهای مختلف نشان دادهاند. در اغلب بیماریهایی که عادات غذایی غلط، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند روزهداری مفید است.
وی با تأکید بر اینکه روزهداری میتواند موجب کاهش پاسخهای التهابی و تنظیم سیستم ایمنی بدن شود، مطرح کرد: همچنین فعالیت سلولهای دفاعی بدن و ترشح ایمونوگلوبولینهای مخاطی که از عوامل ایمنی بدن هستند در طی روزهداری بیشتر شده و در مجموع، روزهداری صحیح و رعایت رژیم غذایی مناسب در وعدههای سحر و افطار در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر
است.
عبداللهی بیان کرد: بنابراین با رعایت تغذیه صحیح و مصرف منابع غذایی حاوی ویتامینهای A، D، E، C و همچنین منابع غذایی حاوی آهن و روی و سلنیم که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید 19 لازم هستند، نگرانی از نظر تضعیف سیستم ایمنی بدن در ایام روزهداری و خطر ابتلا به این بیماری کاهش مییابد.
توصیههای تغذیهای جهت تقویت سیستم ایمنی
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با توجه به نقش ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه میشود در وعدههای سحر و افطار از منابع غذایی ویتامین A منابع گیاهی شامل انواع سبزیها و میوههای زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، موز و انواع مرکبات و منابع حیوانی مانند زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات استفاده شود. سعی شود منابع غذایی ویتامین D مانند ماهیهای چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ برای افزایش سطح ایمنی بدن مصرف شود.
وی با بیان اینکه برای تامین ویتامین E بهعنوان آنتیاکسیدان و کمککننده به عملکرد سیستم ایمنی بدن میتوان از روغنهای مایع مانند کانولا، آفتابگردان و ذرت در طبخ غذا و سبزیجاتی مانند اسفناج، کلمپیچ، سویا و سیبزمینی در وعدههای غذایی سحر، افطاریها انواع آجیل مانند فندق، بادام، گردو در فاصله وعده افطار تا شام استفاده کرد، توضیح داد: مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین C شامل انواع میوهها و سبزیها از جمله سبزیهای برگ سبز مانند سبزی خوردن و انواع کلم و گوجهفرنگی، جوانههای گندم، ماش و شبدر، انواع مرکبات مانند لیموترش، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی و نارنج و کیوی در هر سه وعده افطار، شام و سحر توصیه میشود.
عبداللهی ضمن اشاره به اینکه مصرف منابع غذایی ویتامینهای گروه B مانند انواع سبزیهای برگ سبز و میوهها، شیر و لبنیات، انواع گوشتها، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش، مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق) جهت ارتقای سیستم ایمنی بدن در این ایام توصیه میشود، خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از پیشرفت سریع عفونتهای ویروسی و تامین ویتامین B12 توصیه میشود از منابع پروتئینهای حیوانی از جمله گوشت قرمز، ماهی و ماکیان، تخم مرغ و لبنیات حتما مصرف شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه دریافت آهن کافی از منابع غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ایام روزهداری را بسیار توصیه و عنوان کرد: آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت میشود منابع حیوانی عبارتند از گوشت قرمز، مرغ و ماهی حاوی «آهن هم» است و منابع گیاهی شامل انواع سبزیها، حبوبات، میوههای تازه و خشک شده و غلات کامل «آهن غیرهم» دارند. اگرچه تخم مرغ از منابع حیوانی آهن میباشد اما آهن آن غیرهم است. اگر منابع غذایی آهن به همراه غذاهای حاوی ویتامین c مصرف شوند، جذب آهن افزایش مییابد. مصرف غذاهای غنی از روی(Zn) شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، غلات کامل، حبوبات و تخم مرغ برای تقویت سیستم ایمنی در هر سه وعده غذایی (سحر، افطار و شام) در این ایام نیز توصیه میشود.
توصیههای تغذیهای
در ایام روزهداری
وی در ادامه با اشاره به توصیههای تغذیهای در ایام روزهداری، یادآور شد: در ماه مبارک رمضان نیز مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تامین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانهروی با محدود کردن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی توصیه میشود.
عبداللهی با بیان اینکه غذاها بر اساس محتوای پروتئین، ویتامین و موادمعدنی در 6 گروه اصلی غذایی قرار دارند، عنوان کرد: انتخاب مواد غذایی جایگزین در هر گروه غذایی برای بر طرف کردن نیازهای تغذیهای شامل آب، املاح، ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن افراد روزهدار در سه وعده غذایی (سحر، افطار و شام) ضروری
است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تأکید بر اینکه مقادیر کافی گروه سبزیها و میوهها در ایام روزهداری با تامین ویتامینها به خصوص ویتامین C و پیش ساز ویتامین A به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید 19 کمک میکنند، مطرح کرد: در ایام روزهداری امسال، به مصرف منابع کافی پروتئین اعم از حیوانی و یا گیاهی که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن برای پیشگیری از بیماری کووید 19 لازم هستند، باید توجه شود. انواع حبوبات منبع پروتئین هستند و وقتی همراه با غلات مصرف میشوند، بهعنوان جایگزین گوشت، مرغ و ماهی میتوانند یک پروتئین خوب و با کیفیت را برای بدن تامین کنند.