kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۴۴۳۹
تاریخ انتشار : ۲۳ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۰
کارشناس اقتصادی:

جریان اصلی اقتصاد گروگان لیبرال‌ها است

کارشناس اقتصادی گفت: در بسیاری از مواقع دولت‌ها به دلیل اینکه جریان اصلی در اقتصاد در دست جریانات لیبرال است، توسط اقتصاددانان این جریان فکری گروگان گرفته می‌شوند.



حامد خلیلی در گفت و گو با خبرگزاری فارس با اشاره به مسئله نقدینگی، تصریح کرد: الان نگاهی که در میان اقتصاددانان شکل گرفته، این است که افراد بیشتر وابسته به جریان اصلی اقتصاد یعنی لیبرال ها هستند. این مساله را مطرح می کنند که دولت اضافه برداشت از بانک‌ها یا بانک مرکزی انجام می دهد و این موجب تورم می شود. تورم پدیده ای که ممکن است برای عده ای بد هم نباشد. زمانی که تورم بالا می‌رود، ثروت این عده نیز بالا می رود. برای بخشی از جامعه تورم یک غول نیست و آن چیزی که تورم را بد می‌کند، موضوع ایجاد نابرابری است.
وی افزود: ما در حوزه توزیع ثروت در کشورمان مشکل داریم. از ابتدای دهه 80 ما این مشکل توزیع ثروت را داریم. ما یک ماشین توزیع ثروت داریم که دولت ها را مقروض، شرکت ها را ورشکسته و حتی تجارت خارجی ما را با مشکل مواجه می کند. چرا یک طبقه محدودی از مزایای این خلق پول در بانک در حال انتفاع هستند. در سال های اخیر در حوزه درون‌زایی پول موضوعات مختلفی مطرح شده است. هنوز کامل این مساله را درک نکرده ایم که خلق ثروت در بانک های خصوصی در حال رخ دادن است. این هم در کشور ما عمدتا از راه نرخ سود بانکی در حال انجام است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اکوسیستم اقتصادی کشور ما با اتحادیه اروپا اصلا شباهتی با یکدیگر ندارد، ادامه داد: مشکل فعلی در این اتحادیه به پایین بودن نرخ بهره باز می گردد. در صورتی که در کشور ما کاملا برعکس است.
خلیلی افزود: امسال به دلیل حساسیت دو چندان این موضوع که سال با نام رفع موانع تولید نامگذاری شده است، باید بتوانیم یکی از بزرگترین موانع تولید را برطرف کنیم. اکوسیستم اقتصادی کشور ما با اتحادیه اروپا اصلا شباهتی با یکدیگر ندارد. مشکل فعلی در این اتحادیه به پایین بودن نرخ بهره باز می‌گردد. در صورتی که در کشور ما کاملا برعکس است.
وی ادامه داد: در صورتی که به اقتصاددانان اروپا گفته می شود مشکل چیست، آنها پاسخ می دهند به دلیل اینکه قیمت پول پایین است و نرخ سود واقعی یا حتی اسمی گاهی منفی است، اینجا باعث شده است تعدادی شرکت زالوصفت ایجاد شود که منابع را به سمت خود کشانده و عملا بازدهی ندارند.
آمارهایی هم از این شرکت ها وجود دارد که تعداد این شرکت‌ها را اعلام می کند. در ایران نیز این مسائل مطرح شده است. در بحث دینی، مبحث ربا مطرح می شود. در بحث های بانکی مباحثی از قبیل ناترازی ترازنامه بانک ها مطرح می شود. در حوزه معضلات بانکی ما هم باید بگوییم دولت ها توسط این پارادایم ها گروگان گرفته می شوند.