نیویورکتایمز: ایران آمریکا را به دلیل عدم پایبندی به برجام تنبیه کرد
شورای سردبیری روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی با اذعان به شکست سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران نوشت که پس از خروج واشنگتن از برجام، ایران با توسعه برنامه هستهای واشنگتن را تنبیه کرد.
شورای سردبیری نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: در سال ۲۰۱۸، دولت ترامپ بهصورت یکجانبه از این توافق خارج شد و گفت که تحریمهای سنگین آنقدر ایران را فلج خواهد کرد تا تحقیر شده و شرایط جدید که برای آمریکا بیشتر مطلوب بوده را بپذیرد.
نیویورک تایمز نوشت: اما قمار رئیسجمهور دونالد ترامپ شکست خورد. تحریمهای جدید ایران را فلج کرد اما آنها دولت ایران را برانگیخت تا فعالیت هستهای خود را که پیشتر متوقف کرده بود، از سر بگیرد. دیگر کشورها از جمله چین که بهصورت تنگاتنگ با آمریکا و قدرتهای اروپایی برای حاصل شدن توافق هستهای با ایران همکاری کرد احساس خستگی از یکجانبهگرایی آمریکا را افزایش داده و تعامل تجاری با ایران را از سرگرفت.
شورای سردبیری نیویورکتایمز با اشاره به سیاست فشار حداکثری رئیسجمهور سابق آمریکا نوشت: «حقیقت ناراحتکننده این است که تحریمهای «فشار حداکثری» پایدار نیستند. این تحریمها رفتار ایران را به بهتر تغییر ندادند. دقیقاً بر عکس. ایران برای تنبیه آمریکا به دلیل امتناع از پایبندی به توافق، به نقضهای درجهبندی شده برجام پرداخت تا به آمریکا یادآوری کند که جهان بدون توافق هستهای ایران چگونه است.
این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: تحت توافق هستهای، ایران اجازه داشت تا به غنیسازی اورانیوم تا ۳.۶۷ درصد خلوط بپردازد که بسیار کمتر از درجه خلوص تسلیحاتی است. تهران در حال حاضر به غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۲۰ درصد میپردازد. تحت توافق هستهای، ایران محدود به ذخیره حدود ۲۰۲ کیلوگرم اورانیوم (غنی شده) بوده اما اکنون برآورد میشود که سه تن ذخیره (اورانیوم غنی شده) دارد.
نتیجه معکوس تحریمها
در این گزارش آمده است: تحت توافق هستهای، بازرسان بینالمللی اجازه داشتند تا هر اینچ از چرخه سوخت هستهای ایران را مورد بازرسی قرار دهند. هم اکنون به بازرسان اعلام شده که آنها چنین دسترسی را از دست دادهاند. در ماه مه (کمتر از دو ماه دیگر)، در صورتی که توافق هستهای احیا نشود، بازرسان آژانس مشاهده آن چیزی که در داخل تاسیسات هستهای ایران روی میدهد را از دست خواهند داد.
گزارش شورای سردبیری روزنامه نیویورک تایمز افزوده است: «وضعیت غیرقابل دفاع است. تحریمها علیه بانکهای ایران و موسسات اروپایی و آسیایی که به تجارت با ایران میپردازند، با هدف ایجاد درد کوتاهمدت بوده تا آنها را مجبور به مذاکره کنند و باقیماندن این تحریمها برای مدت نامحدود این خطر را بهوجود خواهد آورد که کل اقتصاد ایران که کشور پیچیدهای با بیش از ۸۰ میلیون جمعیت بوده را به سوی بازار سیاه سوق دهد. «ژاکوب لیو» وزیر خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۱۶ هشدار داده بود که استفاده بیش از حد از تحریمهای اقتصادی میتواند نتیجه معکوس به همراه داشته باشد.
نیویورک تایمز در پایان گزارش خود نوشت: در صورتی که برنامه هستهای ایران تحت کنترل مسالمتآمیز قرار بگیرد، ائتلافی منطقهای میتواند به نقش ایران در منطقه بپردازد. اهرم زیاد است حتی اگر بایدن تحریمهای دوره ترامپ را بردارد، اکثر تحریمهای آمریکا سر جای خود باقی خواهد ماند که این تحریمها اهرم اقتصادی خواهد بود که میتواند از آن برای پیگیری توافقهایی استفاده کرد. تیم سیاست خارجی بایدن زمانی که سرکارآمدن قول دادند که توافق هستهای را «طولانیتر و قدرتمندتر» کنند که هدفی با ارزش است. نخستین گام برای رسیدن به این هدف، بازگشت به برجام است.
تحریمها باید در یک مرحله برداشته شود
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیئت ایرانی شرکتکننده در نشست کمیسیون مشترک برجام در وین گفت: ما خواهان رفع کامل تحریمها هستیم که همه تحریمهای برجام را در برمیگیرد به اضافه همه تحریمهایی که در دوره ترامپ گذاشته شده است.
عراقچی با ذکر این نکته که این تحریمها باید در یک مرحله برداشته شود، بیان کرد: به گام به گام بودن و مرحله به مرحله بودن اعتقادی نداریم. حتما باید رفع تحریمها را راستی آزمایی کنیم و بعد از آن اقدامات خودمان را انجام میدهیم.
معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: اینها سه اصل کلیدی و مهمیاست که اصول راهنمای ما در مذاکرات وین بوده و خواهد بود. متأسفانه مقامات ارشد وزارت خارجه چندین بار تأکید کردهاند که تحریمهای دوره ترامپ باید لغو شود. این در حالی است که خواسته ایران، لغو تمامی تحریمهای ضدایرانی است. تحریمهایی که در دولتهای مختلف آمریکا علیه مردم کشورمان تصویب شده بود. عراقچی همچنین در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی ان.اچ.کی ژاپن با بیان اینکه غنیسازی ۲۰ درصد و استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته متوقف نمیشود، گفت: انتظار داریم ژاپن دولت آمریکا را تشویق کند تا ایران را بفهمد و رفتار خصمانهاش را متوقف کند.
راستیآزمایی لغو تحریمها
حداقل ۳ تا ۶ ماه زمان میبرد
شبکه پرس تیوی به نقل از یک منبع مطلع نزدیک به تیم ایرانی حاضر در گفتوگوهای وین گزارش داد برداشته شدن تحریمهای برجامی کافی نیست و همه تحریمهای اعمال شده از سوی ترامپ تحت برچسبهای دیگر هم باید برداشته شود، در غیراینصورت نماینده آمریکا از وین دست خالی بازمیگردد.
طبق گزارش پرس تیوی، منبع مذکور گفت: برداشته شدن تحریمهای برجامی کافی نیست. تحریمهای اعمال شده از سوی ترامپ تحت برچسبهای دیگر هم باید برداشته شود.
وی تأکید کرد: علاوه بر تحریمهای دوره ترامپ، ایالات متحده همچنین باید تحریمهای دوره اوباما که نقض برجام است را هم لغو کند. تحریمهای موسوم به ISA و Visa Program از دوره اوباما هم باید لغو
شود. این منبع مطلع در ادامه اظهار داشت کمترین زمان مورد نیاز برای راستیآزمایی لغو تحریمها، ۳ تا ۶ ماه است و افزود رفع تحریم بهصورت موقت و یا نیازمند به تمدید برداشته شدن موسوم به waiver مورد قبول ایران نیست.
او ضمن تأکید بر لزوم لغو «قطعی» تحریمها، گفت اگر آمریکا شرایط ایران را نپذیرد، نماینده این کشور باید از دور بعدی گفتوگوها هم دست خالی بازگردد.
شکست سیاست فشار حداکثری
به گزارش فارس، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در «وین» پایتخت اتریش، گامهای ایران در جهت کاهش تعهدات برجامی را نتیجه سیاستهای «فشار حداکثری» دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی اعلام کرد.
وی در پیامیکه در صفحه توییتر خود منتشر کرد، در پاسخ به یادداشت رسانه سعودی «عربنیوز» که مدعی شده بود که احتمال توسعهطلبی ایران در صورت کاهش تحریمهای آمریکا این کشور وجود دارد، نوشت: «تعداد زیادی از مخالفان برجام وجود دارند که مطلقاً قادر به ارائه جایگزین مناسب برای احیای آن نیستند». اولیانوف سپس با انتقاد از سیاستهای فشار حداکثری آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: «تداوم سیاست فشار حداکثری به پیشرفت برنامه هستهای ایران فراتر از محدودیتهای برجام و افزایش تنشها در منطقه خلیج فارس منجر شد».
باز هم بدهکارها ژست طلبکار گرفتند
وزارت خارجه فرانسه گفت که هفته نخست مذاکرات با تهران که مثبت بوده نباید با اقدامات تحریکآمیز ایران تضعیف شود. پس از خروج غیرقانونی دولت آمریکا از توافق هستهای در اردیبهشت 1397، ایران به مدت یک سال همچنان به تمامی تعهدات خود ذیل برجام پایبند بود و کشورهای اروپایی به ایران وعده دادند که با اقداماتی، مزایایی که ایران از برجام باید منتفع میشد را تامین خواهند کرد. پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، کشورهای اروپایی همچنان به دادن وعده اکتفا کرده و هیچگونه اقدام عملی برای پایبندی به تعهدات خود بر اساس برجام انجام ندادند. جمهوری اسلامی ایران پس از حدود یک سال از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام و پس از یک سال صبر راهبردی، اقدامات جبرانی که در پاراگراف 36 متن برجام نیز به آن اشاره شده، اتخاذ کرد. بعد از روی کار آمدن دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا، تهران تأکید کرده که تنها در صورت لغو تمامی تحریمهایی که در دوران ترامپ علیه ایران اعمال شده، اقدامات جبرانی خود را به عقب بازخواهد گرداند.
فرانسه جزو بدهکارهای برجام است اما با گستاخی ژست طلبکار به خود میگیرد.