سرنوشت مبهم ۲۰ هزار میلیارد تومان تفاهمنامه در خراسان شمالی
استاندار خراسان شمالی طی دو سال اخیر وعدههای فراوانی به مردم استان داده که میتوان به امضای ۲۰ هزار میلیارد تومان تفاهمنامه اشاره کرد اما سرنوشت این تفاهم نامهها مشخص نیست.
خراسان شمالی طی سالهای گذشته فراز و نشیب فراوانی را تجربه کرده است. در این مدت مسئولان ملی زیادی به استان آمدند و رفتند و در این بین وعدههای ریز و درشت بسیاری نیز به مردم داده شد.
محمد علی شجاعی، استاندار خراسان شمالی و نماینده عالی دولت در این استان نیز قولهای فراوانی را به مردم داد؛ از تصویب دهها میلیارد تومان اعتبار و انعقاد هزاران میلیارد تومان تفاهم نامه تا افتتاح چندین و چند پروژه که هنوز به سرانجام نرسیده است.
درسال ۹۸ حسن روحانی به خراسان شمالی سفر کرد و طی آن تفاهم نامههای فراوانی منعقد شد. البته مردم خراسان شمالی از وعدههای رئیسجمهور دل خوشی نداشتند زیرا فاز دوم پتروشیمی خراسان که توسط خود رئیسجمهور کلنگ زنی شده بود هیچ پیشرفتی نداشته است. با این حال محمد علی شجاعی، استاندار خراسان شمالی در حاشیه این سفر گفت: ره آورد سفر رئیسجمهوری و کاروان تدبیر و امید به این استان امضای ۲۰ هزار میلیارد تومان تفاهم نامه است.
اینک که حدود ۲۰ ماه از این گفته استاندار میگذرد مردم خراسان شمالی این سؤال را دارند که سرنوشت این ۲۰ هزار میلیارد تومان چه شده است؟ آیا این اعداد بزرگ وارد استان شده و یا صرفاً روی کاغذ و در جلسات مختلف مانده است؟
از موزه فرش تا فاز دوم پتروشیمی
استاندار خراسان شمالی در یکی دیگر از وعدههای خود، در روز ۴ خرداد ۹۸ گفت: موزه فرش برای به نمایش گذاشتن فرشهای نفیس ایرانی، حداکثر تا یک ماه دیگر در استان راهاندازی میشود.
در صورتی که تا ۳ ماه دیگر این موزه افتتاح نشود میتوان یکی از طولانیترین وعدههای استان را به ثبت رساند؛ پروژهای که بنا بوده یک ماهه افتتاح شود اما پس از ۲ سال همچنان در انتظار است. البته علی مستوفیان، معاون صنایع دستی خراسان شمالی در تیرماه سال گذشته بدوناشاره به وعده استاندار در خرداد ۹۸، در این خصوص بیان کرد: تداوم شیوع کرونا افتتاح موزه فرش استان را، که قرار بود در شیروان افتتاح شود، به تأخیر انداخته است. حال این سؤال مطرح میشود در فاصله خرداد ۹۸ تا اسفند ۹۸ که خبری از کرونا نبود چرا این پروژه به بهرهبرداری نرسیده بود؟
یکی دیگر از مطالبات همیشگی مردم از دولت فعلی اجرای فاز دوم پتروشیمی خراسان بوده و هست اما همواره مردم در میان وعدههای بیشمار مسئولان گیر افتادهاند. فرای از وعدههای ریز و درشت مسئولانی همچون معاون اول رئیسجمهور در این خصوص، استاندار خراسان شمالی حتی از تنظیم برنامه زمان بندی اجرای فاز دوم پتروشیمی خبر داد. شجاعی در اسفند ماه سال ۹۷ گفت: با توجه به خواست مردم استان برای اجرای طرح توسعه پتروشیمی، برنامه زمانبندی اجرایی شدن فاز دوم پتروشیمی خراسان تنظیم شد.
وی با تاکید بر تلاش برای عملیاتی کردن تمامی امور مربوط به استان افزود: در نشستی که اخیراً با حضور نمایندگان خراسان شمالی در مجلس و مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی برگزار شد، تمام بخشهای مربوط به طرح توسعه پتروشیمی به تفکیک تعهدات استان و شستا، تعیین و در قالب یک برنامه زمانبندی به توافق طرفین رسید.
حال به نظر میرسد استاندار خراسان شمالی باید پاسخ دهد که سرانجام این برنامهریزیها چه شد؟ چرا وی مردم استان را باری دیگر امیدوار کرد اما هیچ نتیجهای در بر نداشت؟
سرمایهگذارانی که نیامدند
استاندار خراسان شمالی همواره یکی از علل عدم سرمایهگذاری در استان را عدهای همیشه مخالف میدانست. شجاعی این افراد را «ضد توسعه» مینامید و معتقد بود مخالفتهای این گروهها باعث میشود سرمایهگذاران مختلف مایل به حضور در خراسان شمالی نباشند. محمد علی شجاعی در مرداد ماه ۹۸ از اعلام آمادگی سرمایهگذارانی از کشورهای عمان و قطر برای سرمایهگذاری در پروژههای بزرگ استان خبر داد.
وی افزود: حضور سرمایهگذاران مذکور با مجموعه وزارت امور خارجه قطعی شده و این سرمایهگذاران مبالغ زیادی سرمایهگذاری میکنند لذا اعضای اتاق بازرگانی استان طرحهای خود را در این راستا ارائه دهند.
اینک که در آستانه پایان دولت هستیم استاندار خراسان شمالی باید پاسخگوی این وعده نیز باشد؛ مگر حضور سرمایهگذاران عمان و قطری قطعی نبود؟ آیا در این حوزه نیز کسی مخالفت کرد؟
یکی دیگر از وعدههای نماینده عالی دولت در خراسان شمالی را میتوان در سخنان ۱۰ شهریور سال ۹۸ وی جست. شجاعی در این زمان گفت: همایش بینالمللی جذب سرمایهگذاری خارجی و داخلی نهم و دهم دی ماه امسال در بجنورد برگزار میشود.
اتفاقی که نه به صورت مجازی و نه به صورت حضوری هیچ گاه رخ نداد. به این ترتیب عدم جذب سرمایهگذار فعال در استان را میتوان دیگر شکست استاندار دانست؛ شکستی که وی در تلاش است آن را بر گردن دیگران بیندازد.
وعدههایی که هیچ گاه به سر نرسید
از دیگر دستورات استاندار خراسان شمالی میتوان به جمعآوری کارتن خوابهااشاره داشت. شجاعی در آبان ۹۸ گفت: نباید شاهد حضور هیچ کارتونخوابی در سطح شهرستانها باشیم.
نماینده عالی دولت در خراسان شمالی به تمامی فرمانداران و شهرداران دستور داد تا حضور کارتون خوابها در سطح شهرها را ممنوع کنند و بیان کرد: تمامی مدیران در قبال چنین افرادی مسئول هستند و نباید این افراد را به حال خود رها کنند.
به نظر میرسد این دستور نیز بدون پشتوانه رها شده است زیرا وضعیت همچنان مانند سال ۹۸ بوده و تفاوتی نکرده است. آیا نباید فردی این دستورات متعدد را پیگیری کند؟
محمد علی شجاعی در دی ماه ۹۸ نیز وعده داد: تا پایان سال، هشت بازارچه محلی در شهرستانهای استان دایر میشود و فرمانداریها باید اقدامات انجام شده در این زمینه را به استانداری گزارش کنند.
پس از گذشت نزدیک به ۱۵ ماه از این دستور نیز خبری منعکس نشده و در واقع این وعده نیز بر روی زمین مانده است.
یکی دیگر از وعدههای این مسئول در سال ۹۸ بیمه تمام روستاییان بود. وی در این خصوص گفت: تمام روستاییان این استان ۸۶۳ هزار نفری تا پایان بهار سال آتی، زیر پوشش بیمه اجتماعی قرار میگیرند و از مزایای آن بهرهمند میشوند.
اما نه در بهار، بلکه در زمستان سال ۹۹ محمدرضا موفق، مدیرکل دفتر روستایی و شوراهای استانداری خراسان شمالی گفت: ۷۳ درصد جمعیت روستایی و عشایری استان بیمه هستند.
به این ترتیب میتوان بیمه تمام روستاییان خراسان شمالی را یکی دیگر از وعدههای محقق نشده استاندار خراسان شمالی دانست.
حسرت ادامهدار پروازهای خارجی
استاندار خراسان شمالی در تیر ماه سال گذشته از بهرهبرداری ورزشگاه ۶ هزار نفره بجنورد تا پایان دولت دوازدهم خبر داد و گفت: اکنون عملیات اجرایی آن ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
هر چند تا پایان دولت دوازدهم فرصت زیادی باقی نمانده است، وضعیت این ورزشگاه تعریفی ندارد و تقریباً به حال خود رها شده لذا بعید است این وعده شجاعی نیز محقق شود.
از دیگر وعدههای پیاپی شجاعی میتوان به برقراری سفرهای خارجی از بجنورد اشاره داشت. شجاعی در یکی از این وعدهها در تیر ماه ۹۹ گفت: نخستین پرواز خارجی این استان ماه آینده از بجنورد به مقصد عشقآباد، پایتخت ترکمنستان صورت میگیرد.
وی افزود: با توجه به برنامهریزی صورت گرفته در هفته ۲ پرواز رفت و برگشت در مسیر تهران - بجنورد - عشقآباد صورت خواهد گرفت.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر هیچ برنامه پروازی بین ایران و ترکمنستان وجود ندارد که برقراری ۲ پرواز در هفته، در مسیر یاد شده، میتواند منجر به افزایش ارتباط و پررنگتر شدن تبادلات بین دو کشور شود.
از این زمان نیز مدتها گذشته و هیچ خبری از سفرهای خارجی نیست لذا میتوان پروازهای خارجی را دیگر وعده عملی نشده شجاعی دانست.
این تنها بخشی از وعدههای محمد علی شجاعی، استاندار خراسان شمالی بود؛ وعدههایی که عموم آن محقق نشد. اکنون مردم این مطالبه را دارند که چرا استاندارشان نمیتواند به حرفهای خود عمل کند.