هشدار دکتر «طبرسی» درباره کاهش رعایت پروتکلها:
ممکن است اواخر اسفند بدترین پیک کرونا را بگذرانیم
رئیسبخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با هشدار درباره کاهش رعایت پروتکلها گفت: توصیه اکیدم این است هر کس که علائم سرماخوردگی دارد، به عنوان کرونا فرض کرده و خود را قرنطینه کند.
به گزارش ایسنا، پیام طبرسی اظهارداشت: اوایل آذر ماه بود که مشخص شد، درصد زیادی از مبتلایان به کرونا در انگلیس، با گونه جهشیافته مبتلا شدهاند. در ابتدا اهمیت این گونه جدید از ویروس چندان مهم نبود، اما بعد به مرور زمان مشخص شد که اولا میزان انتقال این گونه نسبت به گونه اصلی ووهان بیشتر است و دوم اینکه جوانان و نوجوانان را بیشتر درگیر میکند که این هم حائز اهمیت است، زیرا این گروههای سنی در دنیا هدف واکسیناسیون هم نیستند و سوم اینکه متاسفانه مقداری مرگ و میرش هم از گونه اصلی بیشتر است که این موضوع در دو سه هفته اخیر بیشتر مطرح شده است.
طبرسی افزود: به هر حال ویروس مرز ندارد، مگر اینکه قرنطینه بسیار قوی داشته باشید، مانند آنچه که در چین دیده میشود. تاکنون در ایران ۲۴ نفر مبتلا به ویروس انگلیسی کرونا شناسایی شدند که متاسفانه دو نفرشان تاکنون فوت شده است. علائم این نوع ویروس هم مانند گونه اصلی کروناست، اما عوارض و مرگ و میرش مقداری نسبت به گونه اصلی بیشتر است.
وی ادامه داد: دیروز اعلام شد که در ایران ویروسی که در خرداد و تیرماه در گردش بود با ویروسی که در مهر و آبان شایع بود، به کل باهم فرق داشتند. به طوری که ویروسی که در خرداد و تیرماه شایع بود، ویروس ووهان بود و ویروس مهر و آبان، ویروس ایتالیایی و جهش یافته اروپایی بود و به همین دلیل هم میزان ابتلای خانوادگی هم به یکباره بالا رفت، زیرا میزان واگیری آن بیشتر بود. به هر حال ویروس مدام در حال تغییر است. در حال حاضر در آمریکا هم یک ویروس کالیفرنیا منتشر شده که شاید سه ماه قبل یکی دو مورد بیشتر نبوده اما اکنون در برخی ایالات آمریکا مانند کالیفرنیا، ۳۵ درصد موارد با این ویروس جهش یافته دچار ابتلا میشوند، راه بازداشتن این ویروس، فقط قطع زنجیره انتقال است.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی گفت: ظاهرا میزان مرگ و میر در ویروس جهش یافته انگلیسی نسبت به ویروس اصلی بیشتر است. البته در بیمارستان هنوز تغییر معنیداری ندیدیم، اما بیماران بستری هم از میان جوانان هستند و هم افراد مسن و هم افراد بدحال داریم. متاسفانه در ۱۰ تا ۱۵ روز اخیر بیماری شیب بالایی دارد که باعث شده هم مراجعه به اورژانس بیشتر شود و هم تعداد بستریها افزایش یابد. این نشان میدهد که در شرایط خطرناکی هستیم و اگر اکنون رعایت نشود و جلویش گرفته نشود، ممکن است در اواخر اسفند ماه ما را دچار موج شدیدی کند. مانند موجی که در مهر و آبان داشتیم که مخل مسائل کشور میشود.
هر کس که علائم سرماخوردگی دارد،
خودش را قرنطینه کند
طبرسی با بیان اینکه امسال مورد آنفلوآنزای ثابت شده ندیدیم، افزود: شاید مواردی بسیار محدود گزارش شده باشد، اما کماکان با توجه به اینکه شیب بیماری در حال افزایش است، هر کس که علائم سرماخوردگی دارد، به عنوان کرونا فرض کرده و خودش را قرنطینه کند. برخی افراد را میبینیم که میگویند من سرما خوردگی داشتم، ۱۰ روز در خانه مانده و احتیاطی هم نکرده و مهمانی میرود و بعد از ۱۰ روز که یکسری علائم شدیدتر میشود، متوجه میشود که کرونا دارد. حال در این ۱۰ روز به افراد خانواده انتقال داده و خودش هم استراحت کرده است. باید توجه کرد که درمان اصلی این بیماری استراحت است. بنابراین توصیه اکیدم این است که اگر کسی علائم سرماخوردگی در خودش میبیند، حتی بسیار خفیف، خودش را قرنطینه کند تا سیر بیماری مشخص شود.
وی با بیان اینکه هنوز نمیتوان گفت که دچار پیک شدهایم و هنوز آمار به حد پیک نرسیده است، ادامه داد: اما شرایط بینابینی است، یعنی شرایط خطرناکی است. تعداد مراجعه به اورژانس بیشتر شده است، تعداد موارد جدید همچنان قابل توجه است که نشان میدهد که اگر مردم رعایت نکنند، دوباره دچار درگیری میشویم. به شدت تذکرم در زمینه برگزاری تجمعات است و به خود سیستمهای اجرایی هم انتقاد دارم. اخیرا دیدم که چندین نمایشگاه در حال برگزاری است یا در برخی شهرهای خاص هنوز مجوز کنسرت میدهند. اینها به شدت خطرناک است. زیرا اگر یک یا دو نفر آلوده باشند، سایرین هم مبتلا میشوند. کمااینکه بعد از جشنواره فجر دیدیم که چندین نفر بیمار شدند و در بیمارستانها بستری هستند. در هر تجمعی احتمال ابتلا وجود دارد و باید رعایت شود.
رئیسبخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با بیان اینکه اجرای پروتکل بسیار سخت است و همه کشورها را دچار مشکل کرده است، گفت: اگر پروتکلها را رعایت نکنیم، اواخر اسفند اخبار خوبی نخواهیم داشت و حتی شاید بدترین پیک تاریخمان را بگذرانیم. امیدواریم اینطور نشود. به هر حال ویروس جهش یافته در حال چرخش است و نکته مهم رعایت نکات بهداشتی است.
طبرسی با بیان اینکه در حال حاضر ابتلای بچهها و نوجوانان بیش از پیکهای قبلی شده است، اظهارداشت: البته خوشبختانه هنوز عوارض شدید در کودکان و نوجوانان اعم از مرگ یا بستری زیاد نداشتیم و شدتی را که از ویروس انگلیسی در انگلیس مشاهده شده بود، را هنوز ندیدهایم. در یک برههای که ویروس انگلیسی در آلمان شایع شد، حدود ۵۰۰ هزار کودک مبتلا شده بودند که نشان میدهد اگر لحظهای غافل شویم، این ویروس میتواند در آنی ما را غافلگیر کند. بدتر شدن این ویروس ممکن است طی دو تا سه روز باشد. به هر حال ویروسی که آمده، جهش یافته است. حتی کسانی که در دورههای قبلی مبتلا شده و بهبود یافتند، ممکن است دوباره مبتلا شوند و شدید هم مبتلا شوند. در عین حال حتما باید رعایت کنیم تا غافلگیر نشویم. متاسفانه کرونا یک ویروس هزار چهره است و هر نوع علائمی را ممکن است شامل شود، اما داشتن تنها تپش قلب و... نمیتواند علامت کرونا باشد، اما اگر کسی مجموعهای از علائم اعم از تب، ضعف، سرفه، تنگی نفس، اسهال، احساس فشار روی قفسه سینه و... را داشت، حتما برای تست مراجعه کند.
وی درباره کسانی که به کرونا مبتلا شده و هنوز بویایی و چشاییشان بازنگشته است، گفت: تا یکسال ممکن است این عارضه ادامه داشته باشد و بعد از یکسال برمیگردد.