kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۱۳۲۵
تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۰:۳۴
رئیس کل بانک مرکزی خبر داد

تأمین ۳۲ میلیارد دلار برای واردات در سال جاری

رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: علی‌رغم مشکلات امسال، بانک مرکزی و صادرکنندگان تاکنون ۳۲ میلیارد دلار برای واردات کشور تأمین ارز کرده‌اند.




طبق اعلام بانک مرکزی، عبدالناصر همتی اظهار کرد: تأمین ارز از طریق سامانه نیما توسط صادرکنندگان به خوبی در حال انجام است و طی بهمن‌ماه روزانه به‌طور میانگین بیش از ۸۰ میلیون دلار معامله شده است. این در حالی است که عرضه روزانه ارز در سامانه نیما به‌طور میانگین معمولا بیش از دو برابر معاملات روزانه ارز است.
وی افزود: از ابتدای سال جاری ۹ میلیارد و 200 میلیون دلار ارز‌ ترجیحی برای کالاهای اساسی، نهاده‌های کشاورزی دارو و تجهیزات پزشکی تأمین شده است.
چند روز پیش محمدحسین ادیب؛ کارشناس اقتصاد بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم با‌ اشاره به اظهارات رئیس بانک مرکزی که گفته بود؛ روزانه ۱۵۰ میلیون دلار ارز نیمایی در بازار عرضه می‌شود، تصریح کرد: عرضه ۱۵۰ میلیون دلار ارز نیمایی در حال حاضر، گواه آن است که تحریم‌ها در عمل بی‌اثر است. مگر می‌شود ایران تحریم باشد و روزانه ۱۵۰ میلیون دلار ارز نیمایی به بازار عرضه شود.
وی ادامه داد: ۹۰ درصد صادرات غیرنفتی ایران در واقع صادرات مشتقات انرژی است که با نفت قیمت‌‌گذاری می‌شود و قیمت نفت دو برابر سه‌ماهه اول سال است. لذا ورود ارز ناشی از صادرات به اقتصاد دو برابر بهار سال جاری است.
کارشناس اقتصاد بین‌الملل افزود: هزینه جابه‌جایی پول برای انتقال درآمد ناشی از صادرات به صفر نزدیک شده است. این یعنی در عمل محدودیت برای انتقال منابع ناشی از صادرات در کمترین حد ممکن است و انتقال پول کاملاً با دو ماه قبل متفاوت شده.
ادیب ادامه داد: یک کارخانه که اسم نمی‌برم همه انواع تحریم‌ها علیه آن وضع شده اما صادرات آن عادی است و قیمت سهام آن در بورس هم در اوج است. بقیه هم کم و بیش همین وضعیت را دارند.
وی درباره ادعای دولت مبنی بر وجود کسری بودجه گفت: بانک‌ها موظف شدند سه درصد از سپرده‌های خود را اوراق بخرند و صندوق‌ها هم موظف شدند ۵۰ درصد منابع خود را به‌صورت اوراق نگهداری کنند و صندوق‌ها ۴۵۰ هزار میلیارد تومان منابع دارند. بنابراین دولت با کسری بودجه مواجه نیست.
کارشناس اقتصاد بین‌الملل با انتقاد از ولخرجی بی‌حساب دولت، تصریح کرد: سخن بر سر ناکارآمدی یا کارآمدی دولت نیست. دولت در عمل به یک دستگاه خودپرداز تبدیل شده که از بانک‌ها و صندوق‌ها قرض می‌کند و خرج می‌کند که از این میان ۷۵ درصد بودجه را حقوق می‌دهد. ۲۵ درصد باقی‌مانده نیز به درستی مدیریت نمی‌شود.