فعالان کشاورزی:
کشت پایین دانههای روغنی نتیجه بیتدبیری است
فعالان کشاورزی گفتند: چهار عامل از جمله عدم تعیین نرخ خرید تضمینی مناسب وخلف وعدههای مکرر دولت در پرداخت مطالبات کشاورزان، منجر به عقبماندگی کشت دانههای روغنی از برنامه خودکفایی شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا مهاجر، مجری دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده بود: ما برنامهای ۱۰ ساله برای خوداتکایی در این زمینه داریم که بر این اساس باید در پایان این ۱۰ سال، حداقل ۷۰ درصد نیاز کشور را به روغن در داخل تأمین کنیم. بیشترین تمرکز ما در این زمینه روی محصول کلزا است چراکه این دانه در پاییز کشت میشود و از نزولات جوی استفاده میکند بنابراین به حل بحران کمآبی کشور نیز کمک خواهد شد.
با گذشت حدود چهار سال از اجرای این طرح، میزان خوداتکایی تنها حدود ۱۰ درصد رشد کرده و از حدود شش درصد به ١٦ درصد رسیده است. به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در سال ۹۴، حدود ۹۶ درصد از روغن مورد نیاز کشور، وارداتی بود و شش درصد تولید داخل محسوب میشد. مجری طرح دانههای روغنی اوایل امسال گفت: ۱۶ درصد روغن مورد نیاز کشور تولید داخل است. در عین حال بررسیها نشان میدهد میزان مصرف روغن در کشور بعد از تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی از یک و نیم میلیون تن به حدود دو میلیون و 100 هزار تن رسیده است.
از جمله دلایل عقبماندگی خودکفایی در تولید دانههای روغنی میتوان به عدم حمایت دولت در تعیین نرخ خرید تضمینی، واردات ارزان قیمت، پرداخت به موقع مطالبات و عدم وجود مکانیزاسیون مناسب اشاره کرد.
در همین زمینه اخیراً کاظم خاوازی؛ وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تأخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان توسط شرکت بازرگانی دولتی باعث کاهش کشت دانههای روغنی شد، گفته است: پیشنهاد ما این است که برای خرید دانههای روغنی تصمیم دیگری اتخاذ شود.
همچنین محمدشفیع ملکزاده؛ رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور با بیان اینکه سیاستگذاریهای نادرست سازمان برنامه و بودجه و شورای اقتصاد در بحث تعیین قیمت کلزا موجب شد تا برنامه کشت این محصول تحقق نیابد، افزود: سال ۹۶، دولت وعدههای زیادی را در زمینه تولید کلزا به کشاورزان داد که هیچکدام آنها عملی نشد و همین مسئله از دلایل بیرغبتی کشاورزان به کشت بوده است. همچنین سیدجعفر حسینی؛ مشاور نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی گفت: هیچگاه نرخ خرید تضمینی کلزا متناسب با هزینههای واقعی تولید و نرخ تورم نبوده است. بهعنوان مثال سال گذشته برای نرخ خرید کلزا، ما قیمت 5900 تومان را پیشنهاد دادیم، اما نرخ پیشنهادی شورای اقتصاد برای این محصول چهار هزار و ۶۶۰ تومان بود که کشاورزان استقبال نکردند. ضمن اینکه کمبود ماشینآلات از دیگر دلایل عدم توسعه کشت کلزاست.