عضو فراکسیون زنان مجلس:
«غربالگری» در کشورهای اروپایی صرفاً برای بارداریهای پرخطر توصیه میشود
عضو فراکسیون زنان مجلس گفت: با توجه به تبعات روحی و روانی جدی غربالگری و نهایتاً آزمایش آمنیوسنتز که احتمال سقط را بالا میبرد، غربالگری در کشورهای اروپایی صرفاً برای بارداریهای پرخطر توصیه میشود.
دکتر زهره الهیان در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره ماده مربوط به غربالگری دوران بارداری در طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده اظهارداشت: در مورد بحث غربالگری، جلسات متعددی با حضور متخصصان زنان، پریناتولوژیستها، همچنین کارشناسان مرتبط از وزارت بهداشت تشکیل شد.
الهیان ادامه داد: مجموعاً مبنای مادهای که در طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده به غربالگری میپردازد، مبنای کارشناسی علمی و تخصصی بوده به این معنی که در این طرح، تنها غربالگری اجباری حذف شده است.
وی افزود: با توجه به تبعات روحی و روانی جدی غربالگری و نهایتاً آزمایش آمنیوسنتز که احتمال سقط را بالا میبرد در کشورهای پیشرفته و اروپایی صرفاً برای بارداریهای پرخطر غربالگری توصیه میشود؛ به طور مثال، باروریهای بالای 35 سال، مادرانی که در خانوادههای آنها موارد بیماری خطرناک ژنتیک وجود دارد، از این موارد هستند.
این پزشک متخصص و نماینده مردم تهران در مجلس گفت: در شرایط حاضر هر خانمی که حتی 18 یا 20 سال دارد و باردار میشود، از سوی پزشکان توصیه اکید به غربالگری میشود، این روش به هیچ وجه یک روش علمی نیست؛ این رویه منجر به تبعات جدی، فشار روانی و استرس برای خانوادهها میشود.
الهیان یادآور شد: آنچه مجلس تکلیف کرده این است که وزارت بهداشت دستورالعملی را در مورد مجوز غربالگری واندیکاسیونهای غربالگری تهیه کند و این دستورالعمل به تأیید ستاد عالی جمعیت برسد.
وی اظهارداشت: اگر پدر و مادری برای غربالگری اصرار کنند، پزشک برای آنها این درخواست را ثبت میکند و درخواست مذکور در یک سامانه ثبت میشود؛ دلیل طی این فرآیند آن است که موردِ غربالگری مورد رصد قرار بگیرد تا بتوانیم استاندارد آزمایشگاههایی را هم که در این حوزه فعالیت میکنند تا حدودی بسنجیم و رصد کنیم؛ مجموعاً مادهای که در طرح به غربالگری میپردازد از اساس و توجیه علمی و کارشناسی لازم برخوردار است.