کارشناسان مطرح کردند
آینده بورس تحت تأثیر قیمت دلار و نرخ بهره
کارشناسان معتقدند اگر در سال بعد متوسط قیمت دلار به شدت کاهش یابد، سود شرکتها افت خواهد کرد. از سوی دیگر در صورت کاهش نرخ بهره بین بانکی ممکن است تا حدودی تعادل در بازار ایجاد شود که این موضوع تورمزاست.
حسین علاقمندان، کارشناس بازار سرمایه در یک میزگرد کارشناسی پیرامون وضعیت بورس در سال آینده، درباره تأثیر کاهش نرخ دلار بر بازار سرمایه اظهار کرد: بر اساس تحقیقی که روی 20 شرکت بزرگ بورسی که در صنایع بنیادی مانند فلزی و شیمیایی هستند، با نرخ دلار در حدود 24 هزار تومان به طور میانگین شرکتها پیشبینی سود خوبی دارند و بسیاری در محدوده قیمت تعادلی بوده و به طور کلی برای سرمایهگذاری مناسبند، اما اگر متوسط نرخ دلار تا 15 هزار تومان کاهش یابد، بسته به نوع شرکت بین 30 تا 50 درصد، سود شرکتها کاهش پیدا خواهد کرد و این تنها یک قسمت از ماجراست. البته امکان تحقق این موضوع در طول سال محل سؤال است و نیازمند پمپاژ مقادیر بالایی از ذخایر است که از دیدگاه ملی صحیح نیست.
در ادامه، یک کارشناس دیگر بازار سرمایه در ارزیابی تأثیر کاهش نرخ بهره بین بانکی توضیح داد: اتفاقی که با کاهش سود بین بانکی رخ میدهد این است که پول از بانکها خارج شده و وارد بازارهای دیگر شده یا منجر به خروج سرمایه میشود. در حال حاضر بازار سرمایه ارزش این را ندارد که این پول وارد آن شود بنابراین این پول به سمت تقاضا در بازارهای دیگر مانند املاک، ارز و... میرود. حال آنکه بانک مرکزی قصد دارد بازار دلار را نیز تثبیت کند در نتیجه این پول منجر به تخریب بازارهای دیگر خواهد شد.
سید محمدحسن ملیحی ادامه داد: تصور این است که با کاهش نرخ سود، پول به سمت بازار سرمایه میرود، در صورتی که پول هوشمند است. در شرایطی که حقوقیهای ما دست پری داشتند و از بازار حمایت میکردند میتوانستند بازار سرمایه را کمی جذاب کنند تا پول به این سمت حرکت کند اما در شرایط فعلی چنین توانی ندارند. در نتیجه این اتفاقات، خروج سرمایه از کشور رخ میدهد، نه رشد بازار بورس. این مسئله که دولت بخواهد با کاهش نرخ ارز یک یارانه دلاری بدهد، اصلا مطلوب نیست.
وی در ادامه با اشاره به عرضه سنگین سهام دولتی در سال آینده گفت: اگر دولت عرضه سهام خود را در قالب خصوصیسازی و به صورت بلوکی انجام دهد اخلال بزرگی در بازار ایجاد نمیشود، چرا که نقدینگی لازم برای دریافت این سهام بلوکی از نقدینگی مورد نیاز برای افزایش سهام شناور سهم متفاوت است. بنابراین از این طریق هم بازار تعمیق خواهد شد و هم خصوصیسازی به شکل درست انجام صورت میگیرد. از طرف دیگر با ورود مدیران بخش خصوصی در شرکتها با توجه به هدف حداکثر کردن بهرهوری، به رشد و ارتقا سطح درآمد آنها منجر خواهد شد. اما افزایش شناوری یا عرضه اولیه مثل شستا باعث افزایش سهامداران خرد خواهد شد و برای بازار خطرناک است. چراکه در صورت کاهش قیمت ارز، درآمد شرکتهای بورسی شاخصساز کاهش خواهد یافت.
این کارشناس درباره پیشبینی سه ماه آینده در بازار سرمایه عنوان کرد: اگر روند کاهش دلار را حتمی بدانیم، پیشبینی بنده از شاخص کل حدود 900 هزار واحد است. رشد شاخص از 400 هزار واحدی که سال گذشته در آن قرار داشت تا 900 هزار واحد طبیعی و قابل توجیه است. اما به نظر بنده با دلار 22 هزار تومانی بازار قابلیت تثبیت بر روی یک میلیون و 200 هزار واحد را دارد.
علاقمندان هم با بیان دیدگاه خود در این باره گفت: اگر دلار در محدوده فعلی باشد به جز تعداد محدودی از شرکتها، صنایع بزرگ در تعادل هستند. اما اگر ارز دچار افت شدید شود، در مجموع بازار میتواند دچار روند نزولی تا سی درصد شود که در واقع همان عددی است که آقای ملیحی میگویند. همانطور که عنوان شد وضعیت فعلی شاخص کمی گمراهکننده است و در حال حاضر بخشی از سهام از نظر ارزش بازار با سایر بخشها تناسب منطقی ندارند.